ČUVENI SLUČAJ

Kako su Stounsi vratili prava na “Bitter Sweet Symphony”

Menadžer benda The Verve otkrio na koji način je ispravljena “jedna od najvećih nepravdi u istoriji muzike”
1239 pregleda 0 komentar(a)
Od pet miliona dobio svega hiljadu dolara: Ričard Aškroft, Foto: Beta/AP
Od pet miliona dobio svega hiljadu dolara: Ričard Aškroft, Foto: Beta/AP

Džon Kenedi, novi menadžer brit pop benda The Verve, Billboardu je otkrio kako je taj sastav povratio autorska prava na svoj najveći hit “Bitter Sweet Symphony”.

“Autori često pričaju da su im pjesme poput djece, i to što mu je jedno od njih oduzeto bilo je brutalno za Ričarda Aškrofta (frontmen grupe The Verve). Trpio je, ne uvijek baš u tišini, ali mu je bilo grozno”, kazao je Kenedi o čuvenom slučaju, koji je opisao kao jednu od najvećih nepravdi u istoriji muzike.

Naime Rolling Stones su 1997. dobili prava na ovu pjesmu, nakon što je njihov tadašnji menadžer Alen Klajn, koji kontroliše materijale snimljene između 1963. i 1971. tužio Verve zbog sempla u hitu iz devedesetih. Paradoksalno, u pitanju nije ni bio snimak Stounsa, već orkestarska izvedba njihove numere “The Last Time”, koju je snimio Endrju Lug Oldam za album “The Rolling Stones Songbook”.

Iako je The Verve od Decca Recordsa dobio dozvolu da sempluje četiri sekunde Oldamovog snimka, Klajn je naveo da nisu tražili prava od autora originalne kompozicije, Mika Džegera i Kita Ričardsa. Slučaj je završen tako što su dvojica Stounsa potpisana kao autori Aškroftove pjesme, a prava na nju prenešena su na Klajnovu kompaniju. Tokom godina, pjesma je, procjenjuje Billboard zaradila oko pet miliona, od čega je Aškroft dobio svega hiljadu dolara.

Početkom 2019, Kenedi i Stiv Katner, drugi menadžer benda The Verve, pričali su na ovu temu sa Džodi Klajn, ćerkom Alena Klajna koji je preminuo 2009. Ona ih je uputila na novog menadžera Stounsa Džojsa Smajta, koji je obećao da će problem predočiti Džegeru i Ričardsu.

“Mislio sam da neće biti efekta”, naveo je Kenedi. Ali u aprilu on i Katner dobili su obavještenje da se dvojica muzičkih legendi slažu da vrate Aškroftu prava na pjesmu, kao i zaradu od ovog djela, te da se njihova imena uklone sa liste autora.

“Stiv i ja smo zamalo zaplakali”, naveo je Kenedi i naglasio da se to ne bi desilo bez Smajtovog angažmana.

Preporučujemo za Vas