Sarina džez avantura na Berkliju

Podgoričanka Sara Jovović studira džez na muzičkom koledžu u Berkliju, u klasi čuvene profesorice Joanne Brackeen
1375 pregleda 3 komentar(a)
Sara Jovović u Bostonu, Foto: Privatna arhiva
Sara Jovović u Bostonu, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.07.2019. 18:58h

Podgoričanka Sara Jovović sa najvećim ocjenama završila je nedavno drugi semestar na muzičkom koledžu na Berkliju, odsjek klavir u klasi čuvene profesorice Joanne Brackeen.

“ Berklee je trenutno jedan od najboljih muzičkih koledža u svijetu za jazz i savremenu muziku. Krajem maja sam završila drugi semestar i više sam nego zadovoljna njihovim sistemom rada i onim sto sam naučila za ovo vrijeme. Imala sam sreću da dobijem odlične profesore u samom startu, što je doprinijelo mom bržem napretku na polju koje me najviše interesuje”, ističe Jovovićeva.

Uslovi za rad su odlični, kaže sagovornica “Vijesti”, počevši od učionica, klavira, opreme, studija...

“Konstantno sam okružena muzikom, kao i muzičarima iz čitavog svijeta, što je jedan od glavnih razloga što sam željela da odem na ovaj koledž, jer mogu da provodim vrijeme i stvaram konekcije sa ljudima koji dijele ista interesovanja. Mnogo sam naučila od profesora, kao i od studenata sa svih strana svijeta sa kojima sviram u raznim ansamblima, kao i recitalima. Takođe, sam imala prilike da učestvujem na raznim snimanjima u studijima na različitim projektima studenata, što je takođe jedno veliko iskustvo za mene.Ova škola je u potpunosti i više nego sam se nadala, ispunila moja očekivanja koja sam imala prije odlaska u Ameriku”, kaže Jovović.

Jovović je završila nižu i srednju Muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, za vrijeme školovanja u Podgorici dobila je svoja prva muzička iskustva.

“Počela sam svirajući klasiku, i dobila sam izuzetno klasično muzičko obrazovanje, na osnovu kojeg sad mogu bez problema da sviram i ostale muzičke stilove. Takođe, u našoj školi je teoretsko obrazovanje odlično, tako da zbog iz tih predmeta na Berkliju nemam problema”, kaže Jovović.

Ulazna vrata za američkko školovanje Sare je bio “Umbria jazz clinics” je kamp koji organizuje Berklee College of Music u Peruđi u Italiji

“ U Peruđi sam imala priliku da dobijem stipendiju i zvanično budem student ovog prestižnog koledža. Bila sam učesnik na “Umbria Jazz clinics”. Tu sam imala uvid u to kako će moje školovanje na Berkliju izgledati, kakav je njihov sistem rada, kako časovi funkcionišu, što mi je jako pomoglo da se pripremim za moje dalje školovanje”, kaže Jovovićeva.

Sarin prvi profesor klavira bio je Miladin Peruničić za koga kaže da joj je ulio ljubav prema instrumentu i uveo je u svijet klasične muzike.

“U srednjoj skoli sam imala sreću sto sam pohađala klavir u klasi profesorice Anke Asanović, kojoj mogu da zahvalim na velikoj podršci i velikom trudu koji je uložila u moj napredak na instrumentu kada mi je to bilo najviše potrebno”, kaže Jovović.

U dolasku na Berklee u startu je počela da radi sa jednom od najboljih profesorica jazz klavira, čuvenom Joanne Brackeen, koja je svirala sa mnogim legendama jazza kao sto su Art Blakey and jazz messangers, Joe Henderson, Chick Corea i mnogi drugi...

“Dobila sam najbolje uslove za napredak na polju koje mene najviše interesuje. Ona me muzički “skenirala” na samom početku i odmah u startu mi je govorila šta i kako da ispravim, na čemu da radim i posvetim najviše pažnje, šta da naglasim u muziciranju. Za sada moj plan je da napredujem i naučim što više, da iskoristim ovaj koledž na najbolji mogući način i steknem što više kontakata. U budućnosti, želja mi je da prezentujem svoju muziku i da je sviram sa ljudima širom svijeta, što je i cilj mnogim muzičarima”, kaže Jovović...

Nastupi sa ocem

Sara trenutno najviše sluša jazz, funk, soul, fusion...

“Omiljeni pijanisti su mi Kenny Kirkland, Malgrew Miller, Robert Glasper, Herbie Hancock, cije sam fraze najvise slusala i skidala. Takođe volim da slušam i Moonchild, Erykah Badu, Hiatus Kaiyote...”, kaže Jovović. Nastupa po Crnoj Gori sa ocem Šulem Jovovićem, poznatim crnogorskim džez gitaristom.

Stipendija za talenat

Sara je zbog svog talenta dobila stipendiju od muzičkog koledža Berklee za sve četiri godine, koja iznosi 80 odsto od njene školarine. Nakon ove godine kao bonus dobila je još 5.000 dolara kao odličan student za narednu godinu. Ipak, troškovi na ovoj prestižnoj školi su i dalje veliki.

Bonus video: