Ed Širan najviše zaradio na koncertima

Na listi deset muzičara i grupa sa najprofitabilnijim turnejama, našli su se U2, Guns N’ Roses i Madona
822 pregleda 0 komentar(a)
Ed Širan, Foto: AP, AP
Ed Širan, Foto: AP, AP

Transformacija u muzičkoj industriji tokom posljednje decenije u mnogome je uticala i na način na koji umjetnici zarađuju novac.

Među najvećim promjenama svakako su striming platforme koje su zamijenile muziku na CD-ovima, a čini se da muzičari zbog toga mnogo manje zarađuju.

Ipak, jedan od izvora prihoda za pjevače i bendove ostao je siguran i čak i danas im donosi zavidne količine novca, a u pitanju su naravno koncerti.

Ovo potvrđuju i muzički producenti i izdavači poput Zeča Belasa, osnivača SMB Recordsa, koji je još prošle godine pojasnio da su nastupi glavni izvor prihoda za njegove klijente.

„Umjetnici su uvijek zarađivali gomile novca tako što su imali nastupe ili turneje“, istakao je on.

Ovom temom detaljnije se pozabavio sajt Insider, a na osnovu podataka sa Wall Street Journala.

Njihova lista od deset muzičara, odnosno bendova koji drže rekord po zarađenom novcu zahvaljujući turnejama, pokazuje da iako su trenutno najpopularniji izvođači pop i hip hop muzike, daleko najuspješniji i dalje su rokeri.

Na prvom mjestu našao se Ed Širan, mladi britanski muzičar koji je 2017. godine započeo turneju „Divide“ prema istoimenom albumu, a koja i danas traje. Procjena je da će mu ona do posljednjeg koncerta donijeti 750 miliona dolara.

Do kraja ‘Divide’, koji je planiran za avgust, Širan će posjetiti sve naseljene kontinente, s u tom trenutku ostvariće još jedan uspjeh – oboriće rekord grupe U2 i postati muzičar čija je turneja bila najprofitabilnija u istoriji muzike.

Ono što je posebno interesantno je činjenica da su karte za britanskog pjevača znatno jeftinije u odnosu na ostale pop i rok muzičare.

Na primjer, prosječna cijena karte za koncert U2 grupe u 2018. godini je bila 136 eura, a zadovoljstvo da uživo čuju Širana, njegove fanove je koštalo u prosjeku 89 eura u istom periodu. Sa druge strane, pristupačnije cijene su mladom muzičaru donijele mnogo veći broj publike, što ga je dovelo do prvog mjesta ove liste.

Čuvena U2 grupa jedina je koja je zauzela dvije pozicije, i to drugu i devetu, pa se po ukupnoj zaradi može smatrati da su članovi ovog sastava zapravo pobjednici.

Konkretno, turneja „360 stepeni“ donijela je Bonu i njegovim kolegama 736,4 miliona dolara. Serijal koncerata razlikovao se i po bini koja je bila visoka 51 metar i postavljena na centrima stadiona, što je omogućilo publici dobar pogled bez obzira na sjedište, zbog čega je i odabran naziv „360 stepeni“.

Ova turneja trajala je od 2009. do 2011. godine, ali ni koncerti objedinjeni pod nazivom „Vertigo“ a održani u periodu između 2005. i 2006. godine, nisu razočarali ni publiku ni muzičare.

Cifra od 389 miliona dolara je posebno impozantna, ako se uzme u obzir da se turneja sastojala od tri koncerta u jednom gradu – Dablinu.

Još jedna rok grupa našla se u samom vrhu, a u pitanju je Guns N’ Roses, koja je sa „Not in This Lifetime“ turnejom zaradila 563,3 miliona dolara.

Okupljanje Aksela Rouza, Sleša i Dafa Mekagana prvi put od 1993. godine ispostavilo se kao isplativi potez, a samim tim što turneja nije završena i predstoji još 15 koncerata, cifra nije konačna, te možda i prestignu kolege iz U2 grupe.

„A Bigger Bang“ turneja koja je trajala od 2005. do 2007. godine donijela je manju, ali ne i zanemarljivu zaradu od 558,2 miliona dolara, što je The Rolling Stones smjestilo na četvrto mjesto liste.

Na petom se našao Coldplay sa turnejom „A Head Full of Dreams“ iz 2016. godine, koja je od prodatih karata muzičarima donijela 523 miliona dolara. Ova turneja obuhvatala je tri nastupa u Francuskoj i četiri u Londonu.

Rodžer Voters je sa „The Wall Live“ od 2010. do 2013. ukupno zaradio 458,7 miliona dolara što ga je smjestilo na šestu poziciju ove liste. Ovo je bio prvi put da se kultni album grupe Pink Floyd „The Wall“ izvodi uživo od 1990. godine, kada je njime komemorativno obilježeno rušenje Berlinskog zida.

Sastav AC/DC sa turnejom „Black Ice“ zaradio je 441,1 milion dolara. Ovi koncerti održavani su od 2008. do 2010. godine, a ostaće upamćeni po tome što su posljednji put na bini bili gitarista Malkolm Jang i bubnjar Fil Rud.

Kraljica popa, Madona našla se tek na osmom mjestu sa serijalom koncerata pod nazivom „Sticky & Sweet“ održanih u periodu od 2008. do 2009. godine, a koji su joj donijeli zaradu od 407,7 miliona dolara.

Najmanju zaradu od 364, 3 miliona dolara, ali dovoljnu da se plasira među deset najboljih, ostvario je Gart Bruks sa svjetskom turnejom. Kantri muzičar uspio je da obori rekord po broju održanih koncerata u okviru jedne turneje. Od 2014. do 2017. godine, ovog pjevača u pratnji supruge Triše Jirvud, uživo je čulo više od šest miliona ljudi.

Bonus video: