Eastock: Daćemo sve od sebe da album bude kvalitetan

Pobjednik Zbrka festa je, zahvaljujući glasovima publike i međusobnom ocjenjivanju, Eastock iz Užica
469 pregleda 0 komentar(a)
Bend Eastock, Foto: Privatna arhiva
Bend Eastock, Foto: Privatna arhiva

Organizatori Zbrka festa, četiri dana po održavanju manifestacije, objavili su i pobjednika demo takmičenja, a u pitanju je bend Eastock iz Užica. Drugo mjesto pripalo je njihovim sugrađanima sastavu Sestra, a treće Nikšićanima, članovima grupe Štrajk mozga.

Povodom pobjede na Zbrka festu, Nemanja Valjarević, vokal benda, pričao je za “Vijesti” i tim povodom otkrio više o “Eastocku” koji uz njega čine i Lazar Gavrilović, Srbislav Savići Nikola Vukosavljević.

“Bend Eastock (Istok) osnovan je u junu 2015. u Užicu, sticajem okolnosti. Prvi nastup bio je u beogradskom klubu Danguba i nakon toga bend odlučuje da stvara svoje pjesme i dobija ime Eastock”, objašnjava pjevač sastava.

Kako pojašnjava, njegov bend svira moderni melodični rok sa karakterističnim troglasnim pjevanjem i snažnim gitarskim dionicama.

“Nastupali smo na brojnim festivalima poput Hills Up, Omladina Subotica, Start Split, Live Stage Banjaluka, Gora Rocka Slovenija, Next Uzice, Priča ČaČak... koncertima, gitarijadama, humanitarnim večerima, kao predgrupa najvećim ex-YU bendovima, Ribljoj čorbi, Van Goghu, Hladnom pivu, Goblinima, Električnom orgazmu, Rambu Amadeusu i mnogim drugima”, ispričao je sagovornik “Vijesti”.

“Imamo 14 autorskih pjesama i planiramo da napravimo još, kako bismo izdali album za neku izdavačku kuću”, otkrio je Valjarević.

Na pitanje jesu li se nadali pobjedi na Zbrka festu, on kaže:

“Što se tiče takmičenja, svaki bend očekuje da će pobijediti jer se drugačije ne bi ni prijavljivali. Od Zbrke smo očekivali da nas neka nova publika čuje, da sviramo u novom ambijentu”.

Kada su u pitanju utisci sa festivala, muzičar kaže da su zadovoljni.

“Poslije sjajnog smještaja i odličnog mjesta na kom se festival održava, imali smo možda očekivanja da će biti dosta više publike i da će organizacija biti na malo višem nivou, ali to je neka druga tema”, odgovara on.

“Usljed otkaza nekih hedlajnera, takmičarski bendovi su napravili odličnu žurku i velika je šteta što nije bilo više publike da ih čuje”, istakao je Valjarević.

Iako su se i sami prijavili na demo takmičenje, muzičar ističe da nije pobornik nadmetanja sa kolegama.

“Što se tiče takmičenja, uopšteno, smatram da nisu zdrava po bendove, ako ostale gledaju kao konkurenciju. Nažalost, sva takmičenja su tako koncipirana, ali primarni cilj muzičara treba da bude da ih čuje neka nova publika”, smatra on.

“Tu ‘konkurenciju’ bih prije nazvao drugarima jer je odnos među bendovima bio sjajan. Upoznali smo neke nove odlične bendove, a i susreli se sa starim drugarima iz Crne Gore i Srbije”, tvrdi on i na kraju otkriva dalje planove benda Eastock.

“Planiramo da odsviramo zakazane ljetnje festivale i koncerte i da damo sve od sebe da, album koji spremamo, bude što kvalitetniji”, poručio je on.

Pobjednik Zbrke odabran je glasovima publike i ocjenama koje su takmičari međusobno razmjenjivali.

Kako su saopštili iz organizacije Zbrka festa, po mišljenju publike najbolji je bio Štrajk mozga. Eastock je dobio maksimalan broj bodova od kolega iz bendova Sestra i Štrajk mozga. Pored tri prvoplasirana benda, u finale su se plasirali i Dead Man’s Bells i Sound Floor.

“Nagrade za prvoplasirane bendove biće uručene u skladu sa ranije propisanim uslovima učešća na festivalu”, poručili su iz organizacije Zbrka festa. Prema tome, pobjednik dobija produkciju albuma u vrijednosti od 3.000 eura, druga nagrada je binska oprema u vrijednosti od hiljadu eura, a treća nagrada 500 eura.

Bonus video: