Đorđe David najavljuje nastup sa Ivanom Peters i bendom Death Saw na Ušće festu: Obradili hitove koji su obilježili bolje vrijeme

On i Ivana već su imali jedan zajednički koncert nedavno u Tivtu, koji je, kako kaže Đorđe “prošao odlično”
1324 pregleda 0 komentar(a)
“Numere koje će se naći na albumu “Da se ne zaboravi” obilježile su odrastanje generacija”: Death Saw, Foto: Privatna arhiva
“Numere koje će se naći na albumu “Da se ne zaboravi” obilježile su odrastanje generacija”: Death Saw, Foto: Privatna arhiva

Đorđe David sa svojim bendom Death Saw biće jedan od učesnika “Ušće festa” koji će se 21. jula održati u Bijelom Polju. No, publika ovog puta neće samo uživati u hitovima njegovog benda i sastava “Generacija 5” u kojem je započeo karijeru, već će imati priliku da čuje pjesme koje će im otpjevati Ivana Peters, članica rok sastava “Negativ”.

Njihova saradnja počela je zahvaljujući jednoj televizijskoj emisiji, kada su zajedno, prema riječima Đorđa Davida, neplanirano otpjevali numeru “Pseto” Generacije 5. Ova numera koju su za poznati srpski bend napisali Kornelije Kovač (muzika) i Bora Đorđević (tekst) našla se na prvom albumu “Generacije 5”, a upravo je bila presudna da Ivana otpočne saradnju sa Đorđem i njegovim bendom.

“Već u vrijeme kad se desio taj zajednički neplanirani duet u emisiji, gitarista benda Death Saw Aleksandar Mitrović Tommy i ja planirali smo album na kojem će se naći neke davno zaboravljene pjesme. Istog trenutka kada smo zajedno zapjevali, rodila se ideja da sa Ivanom snimimo jedan duet za taj album, ponudili joj i ona je pristala. Izbor je pao na Bajaginu numeru “Gde si”, koju će publika imati priliku da čuje u septembru kao najavni singl, dok će album biti objavljen u oktobru”, priča za “Vijesti” Đorđe David.

On i Ivana već su imali jedan zajednički koncert nedavno u Tivtu, koji je, kako kaže Đorđe “prošao odlično”.

“Dobili smo poziv od direktorice TO Tivat Gabrijele Glavočić da zajedno nastupimo. I ovoga puta se pokazalo da su žene mnogo hrabrije i da znaju da prepoznaju prave projekte. Taj nastup je odlično prošao, počeli smo blokom pjesama koje sa bendom inače izvodim, zatim je kao gost izašla Ivana, zajedno smo izveli numeru “Gde si”, a onda je nastavila da roka u svom stilu. Slična koncepcija će biti i u Bijelom Polju, a od publike zavisi u kakvom će raspoloženju i atmosferi proteći ostatak koncerta. Imamo spremljeno više varijanti, čak i za bis, koji zbog ograničenog vremena i dozvola nijesmo mogli da izvedemo na nastupu u Tivtu, međutim, nadamo se da ćemo uspjeti u Prilepu 18. jula, kao i na festivalu “Ušće” u nedjelju 21. jula”, ističe muzičar.

Ivana Peters tokom svoje karijere pjevala je prateće vokale mnogim poznatim pjevačima, no sem dueta za numeru “Gde si”, na novom albumu sastava Death Saw nije imala druge zadatke.

“Želja nam je bila da nema ponavljanja, pa je to jedan od razloga što Ivana nije pjevala prateće vokale. Taj album koji će biti objavljen u oktobru nosi naziv “Da se ne zaboravi”, a numere koje su se našle na njemu obilježile su odrastanje generacija. Birali smo ih da imaju osobenost i raskoš, a to su, ustvari, pjesme koje su posljednjih godina zaboravljene”, objašnjava sagovornik “Vijesti”.

U izboru pjesama učestvovali su i fanovi, koje su svoje predloge slali putem društvenih mreža, a na projektu “Da se ne zaboravi” naći će se pjesme bendova Azra, Time, Riblja Čorba, EKV-a, Atomskog skloništa....

“Recimo, od Riblje čorbe izabrali smo numeru ‘Kad ti se na glavu sruši čitav svet’. Ne sjećam se kad sam je posljednji put čuo, a kao da opisuje vrijeme u kojem živimo. Na albumu će se takođe naći i numera Olivera Mandića ’Slobodan i svoj’, zatim Azrina - ‘Voljela me nije nijedna’, od Dugmeta ‘Ne gledaj me tako’. Biće tu i pjesma ‘Par godina za nas’ od EKV-a, koja je hit, ali nije toliko eksponirana kao ostale njhove numere, dok je od Atomskog skloništa izbor pao na kompoziciju ‘U vremenu horoskopa’ koja je u Titovo vrijeme bila zabranjena, jer je prejudicirala na stvari koje su se, ipak, na kraju desile”, kazao je muzičar i nastavio:

“Boje ljubavi spojili smo sa bojama roka i stavili u žižu interesovanja nešto drugačije od onoga što se danas sluša, kad imamo gomilu bendova koji ili loše sviraju ili imaju tekstove na prvu loptu, kad imamo izvođače koji pjevaju o prizemnim stvarima. Ne shvatam roditelje koji povedu maloljetnu kćerku na koncert muzičara u čijim tekstovima se omalovažavaju žene - šta mogu da sjutra očekuju sem da postanu jeftine prostitutke, ili sinove od desetak godina kojima kao da daju dozvolu da sjutra postanu osrednji kriminalci koje će neko gledati kroz nišan. Zato smo napravili album u želji da klincima prezentujemo da kroz žešći zvuk, emociju i strast čuju sve one hitove koji su obilježili neko bolje vrijeme”.

Obradama su dali svoj pečat, pa zvuče žešće od originala.

“Morali smo ići u korak s vremenom, da to što radimo bude interesantno i privlačno i slušaocima i medijima. Mogućnosti su ogromne kad obrađujete pjesme, a ako sa njima ne učinite ništa znači ili da ste lijeni ili da ste gluvi. Zato smo mi sve te pjesme obukli u odijelo XXI vijeka kad je produkcija u pitanju. Eto recimo, na Zaječarskoj gitarijadi sreli smo se sa Vlatkom Stefanovskim i pustili mu našu obradu “Mamurnih ljudi”. Iako nije poznat kao pretjerano druželjubiv i veoma je povučen, ostao je da se druži sa nama u hotelu do skoro tri sata poslije ponoći, što nam je bio pokazatelj da smo uradili pravu stvar. Trudili smo se da ispoštujemo original, ali smo svakoj pjesmi dali svoj pečat. Tačno se čuje koliko smo srca dali u svakoj pjesmi”, zaključuje muzičar.

Gost “Ušća” biće i Plavi orkestar, a od domaćih izvođača nastupiće Isak Šabanović i bend Akademia.

Bonus video: