Tanja Šeter: Ako ne sačuvamo tradiciju, utopićemo se u svijet bez identiteta

Muzičarka se raduje što je, prvi put tokom svoje dugogodišnje karijere, dobila priliku da se kroz dvočasovno druženje predstavi publici u Plavu
1802 pregleda 2 komentar(a)
Tanja Šeter, Foto: Filip Roganović
Tanja Šeter, Foto: Filip Roganović

Crnogorska pjevačica Tanja Šeter imaće solistički koncert u Plavu i to večeras, i to ispred Centra za kulturu u 21 sat. Prvi solistički koncert u ovom gradu Šeterova će imati u okviru manifestacije “Dani borovnice”, a muzičarka se raduje što je, prvi put tokom svoje dugogodišnje karijere, dobila priliku da se kroz dvočasovno druženje predstavi publici u tom gradu.

“Direktor Centra za kulturu opštine Plav, gospodin Vlado Knežević je lično izrazio želju da baš u okviru ‘Dana borovnice’ imam koncert u Plavu. Jako se radujem, jer ‘Dani borovnice’ su tradicionalna manifestacija, od ugleda, na kojoj su nastupale mnoge regionalne zvijezde, tako da je čast i zadovoljstvo biti dio te priče. Posebno me raduje da izvornoj muzici daju prostor i prednost, ona uostalom i pripada ovakvoj manifestaciji, u današnjem vremenu kad je izvorna muzika u zapećku i kad se borimo da je izdignemo do pozicije koja joj sljeduje”, priča za “Vijesti” Šeterova, dodajući da je večerašnji koncert dio promotivne turneje njenog albuma “Tanko poje za gorom đevojka”, koji je objavljen prošle godine.

“Repertoar će se uglavnom bazirati na izvornom melosu. Priredili smo, Peđa Nedeljković, uz čiju pratnju ću nastupiti, i ja mnogo lijepih pjesama, što sa sjevera, karakterističnih za taj dio naše lijepe domovine, što iz ovog južnijeg dijela. Biće za svakog ponešto, a neće izostati hitovi izvorne crnogorske muzike”, obećava Šeterova i najavila da će imati i goste na koncertu, pa će sa njom te večeri pjevati Gjylie Peling i Dejan Škuletić.

“Gosti su moji dragi prijatelji i kolege, Đulija i Dejan. Dejan i ja imamo duetsku pjesmu i naravno da ćemo je izvesti, a Đuliju kao vrsnu umjetnicu, soprana izuzetnog glasa bi greota bilo ometati u njenoj interpretaciji. Inače, prije dva dana smo u istom sastavu održali koncert u Ulcinju, u sklopu manifestacije Ljetnja scena Ulcinj 2019. na predivnoj ljetnjoj pozornici pod okriljem vjekovnih zidina starog Ulcinja”, pohvalila se Šeterova koja će nastupiti uz pratnju Narodnog orkestra Predraga Nedeljkovića koji je njen “stari saradnik”.

“Peđa i ja sjajno funkcionišemo i skoro pa indentično razmišljamo, tako da se repertoar začas složi. On ima malo više posla oko pripreme orkestra, ali već smo mi uigrana ekipa. Najviše vremena je iziskivao prvi koncert, a kad je to što smo osmislili sjajno funkcionisalo, onda je sve posle lako. Imali smo dosad tri koncerta, ovaj u Plavu je četvrti i nadamo se da će ih biti još”, otkriva Šeterova, koja je jedna od rijetkih crnogorskih pjevačica koja čuva stare pjesme od zaborava jer smatra da je veoma bitno da tu muzičku tradiciju ne zapostavljamo i prenosimo je sa generacije na generaciju.

“Tradicija je naš temelj i ako je ne sačuvamo utopićemo se u svijet bez identiteta. Vrlo poštujem sve što su baštinili naši preci, makar to u današnje vrijeme bilo neprimjenjivo i neshvatljivo. Muzika koju smo nekad pjevali je slika naših običaja, naše istorije, našeg načina života. Ne treba je zaboraviti i jako bih voljela da svaki mladi pjevač prvo nauči da pjeva i voli izvornu muziku, pa tek onda da se okrene modernim zvucima. Samo tako, pjevajući je i prezentujući je, zavoljećemo je i sačuvati”, smatra Šeterova.

“Stalno pominjem, kao svijetli primjer, naš sjajni hor ‘Zvjezdice’ koji na svom repertoaru ima desetak izvornih pjesama. Ta djeca nauče da vole izvorne pjesme, plus svoje vršnjake animiraju da ih slušaju sa pažnjom. Sigurno je djetetu mnogo prijemčivija dječja, nego moja interpretacija”, dodaje ona.

Kako kaže, drago joj je što mlađe generacije znaju izvorne pjesme.

“Tvrdim da ne postoji većih hitova od pojedinih izvornih pjesama. Ovi moderni hitovi su aktuelni mjesec–dva, a recimo ‘Pljevaljski tamburaši’ su moderni otkako su nastali. Sasvim sam sigurna da na teritoriji ex-YU nema čovjeka koji nije čuo za tu pjesmu. Inače, to je komponovana pjesma poznatog autora, ali je toliko naša, da je smatramo izvornom”, priča Šeterova.

Među izvornim, ali i novokomponovanim koje su rađene po uzoru na izvorne ima pjesama koje se traže na svakom nastupu.

“Aktuelne su uvijek pjesme ‘Gledala sam s Koma plava’, naše proslavljene umjetnice Branke Šćepanović, izvorna pjesma inače, ‘Snijeg pade na behar na voće’, ‘Sjela Hajra’, ‘Milica’, ‘Tamburalo momče’... pa komponovane pjesme ‘Ivanova korita’, ‘Tvoja noć i moja zora’... ma ima tu još dosta pjesama koje su pod ‘obavezno’ na svim mojim nastupima”, zaključuje Šeterova.

Maštala sam o solističkom nastupu

Na manifestacije poput “Dana borovnice” ne dolazi samo kao izvođač, već ih, kako tvrdi posjećuje kad god ima vremena.

“Manifestacije poput ‘Dana borovnice’ su naša tradicija. Baš zato sam i rekla da izvorna muzika pripada toj manifestaciji. Davno, prije 17 godina sam sa Žutim Serhatlićem i njegovim orkestrom nastupala na ‘Danima borovnice’, imali smo koncert pred prepunim šetalištem u Gusnju i mogu vam reći da mi je ostao u vrlo lijepom sjećanju. Naravno Žuti je bio zvijezda večeri, ali sam se i ja tada, ispred desetak hiljada ljudi, osjećala baš kao zvijezda i maštala da ću i ja jednom imati svoj koncert. Dosanjala sam svoje sne”, priznaje Šeterova.

Bonus video: