La Rosa neobičnim repertoarom osvaja publiku u Boki

Vokalno instrumentali sastav čine profesori Muzičke škole Herceg Novi
2129 pregleda 0 komentar(a)
VIS “La Rosa”, Foto: Miloš Samardžić
VIS “La Rosa”, Foto: Miloš Samardžić

Vokalno instrumentalni sastav “La Rosa” nedavno je osnovan, a tokom ljeta imali su dosta nastupa po Boki. Ove sedmice nastupiće večeras u Bijeloj, dok će 31. zabavljati publiku na Belavisti. Ovaj višečlani sastav trenutno nastupa u Herceg Novom i Boki, a jedan od članova, Stevan Tomašević u razgovoru za Vijesti ne krije da se nadaju da će nastupati i u ostalim gradovima Crne Gore.

Kako je došlo do osnivanja VIS “La Rosa”?

Do formiranja sastava je došlo spontano, iz naše ljubavi prema muzici, iz čega je proizišla prirodna želja da našoj publici ponudimo jedan vid kulture i muzike koja na našem podneblju nije učestala. Takođe, ideja o zajedničkoj saradnji je nastala iz naše prethodne muzičke saradnje i od našeg spontanog nastupa prošle godine na trgu Belavista, čiji ambijent je bio idealan za izvođenje našeg repertoara i koji je ujedno postao inspiracija za stvaranje projekta i NVO “La Rosa”.

Ko sve čini bend i koliko je teško uklopiti mišljenje svih članova?

Naš Vokalno instrumentali sastav čine profesori Muzičke škole Herceg Novi: Nikolina Pušara (sopran), Bosiljka Kulišić Čavić(harmonika), Linda Poznanović (klavir), Đuro Poznanović(klavir), Stevan Tomašević (vokal), Aleksandar Bubanja(gitara), Igor Novak (violončelo). Svi mi gajimo ljubav prema istim muzičkim vrijednostima i s obzirom na to, lako i sa uživanjem dolazimo do ostvarenja zajedničkih ciljeva.

Kakav je repertoar zastupljen na nastupima i jeste li se trudili da izborom pjesama budete drugaciji?

Naš repertor je raznovrstan i obuhvata popularna djela različitih stilova i žanrova, lake i pitke kompozicije koje predstavljaju brojne kulture svijeta. Tako na repertoaru imamo od napolitanskih, mediteranskih, bokeških, ruskih pjesama, francuskog mizeta, filmske muzike, argentinskog tanga, evergrina i džeza, do popularnih kompozicija klasične muzike.

Nastupate li samo u Boki ili će imati priliku da vas čuje publika u ostalim crnogorskim gradovima?

Trenutno smo angažovani od strane Turističke organizacije Herceg Novi kojoj smo veoma zahvalni za brojnost naših nastupa i za sveukupnu podršku. Otvoreni smo za svaku umjetničku saradnju i radujemo se novim projektima i koncertima unutar i van granica Crne Gore, kao što i naša muzika sama za sebe govori.

Kako na nastupima publika reaguje?

Publika sa velikom pažnjom prati naše nastupe. Svakodnevno dobijamo potvrde da smo na pravom putu što se tiče odabira programa kao i interpretacije. Posebno su nam dragi nastupi koje TO HN organizuje uz podršku MZ Bijela. Veliku posjećenost imao je i naš koncert na tvrđavi Forte Mare, 23. jula ove godine i sve to nam daje veliku motivaciju da nastavimo da stvaramo muziku i smišljamo nove ideje i projekte.

Koliko je teško naći angažman u ljetnjim mjesecima, s obzirom na to da ima dosta gostujućih muzičara sa strane?

Specifičnost našeg repertoara, kombinacija stilova i instrumenata čini nas prepoznatljivim i pruža nam brojne mogućnosti za nastupe, dalje projekte, a samim tim i širenje repertoara. Osjećamo veliku podršku naših sugrađana i njihovu otvorenost za saradnju i naše nove nastupe.

Bonus video: