AVGUST U ZNAKU FESTIVALA

Nikšić bogat kulturnim i zabavnim programom

Tokom avgusta biće organizovane i dvije izložbe, Vasa Nikčevića pod nazivom „Simbol u apstrakciji“ i izložba posvećena arheološkim istraživanjima u Risnu“
1572 pregleda 1 komentar(a)

Nikšić je u avgustu u znaku festivala. Festivalsku "groznicu" otvara "Bedem fest" kome je ovo deseto jubilarno izdanje. 

Naredne sedmice ljubitelje dobrog zvuka očekuje “Lake fest” i Krupačko jezero, dok se “Festival uličnih svirača” organizuje zadnjeg vikenda u mjesecu.

"Na repertoaru imamo koncerte koji su nekako u prošlih devet godina obilježili “Bedem fest”, kao što su Bisera Veletanlić, “Partibrejkerski” i “Kanda, Kondža i Nebojša”, dok ćemo sa druge strane imati i one bendove koji su prvi put na tvrđavi, i za koje sam siguran da će posjetiocima pružiti nezaboravan provod. To su Darko Rundek, Nele Karajlić i Đorđe Miljenović“, kazao je na konferenciji za novinare, u ime organizatora “Bedem festa”, Boris Todorović.

Ovogodišnje izdanje “Bedem festa”, koje se održava od 1. do 4. avgusta, u čast jubileja, posjetiocima je priredilo četvorodnevno druženje umjesto trodnevnog.

"Imaćemo i povratničke koncerte i to Madam Piano posle 15 godina i nikšićki bend “Osma sila” posle 30 godina pauze. Što se tiče čitavih deset godina “Bedem festa”, jako smo ponosni na činjenicu da smo opstali, jer nije lako opstati deset godina ni u čemu, a kamoli u ovako velikoj priči“, istakao je Todorović.

Sjutra veče će na gradskoj tvrđavi nastupiti “Lagana sreda”, “Vizant”, “Kanda, Kondža i Nebojša”, “Partibrejkersi” i “Svemirko”.

Direktor “Lake festa” Peđa Zečević podsjetio je da će ovogodišnje izdanje “Lake festa” biti od 8. do 10. avgusta kao i da se, osim muzičkog programa, trude da skrenu pažnju na prirodu i životno okruženje.

„To je nešto što nas razlikuje od sličnih festivala na prostoru bivše Jugoslavije. I ove godine, kao i prethodnih, pozvali smo 21 bend, a ono što nam je drago jeste da i ove godine imamo četiri crnogorska benda, kojim pokušavamo da damo prostor na jednom velikom stejdžu i velikom festivalu da oprobaju svoje muzičko znanje i steknu neka iskustva koja im mogu poslužiti u nekim narednim periodima“, kazao je Zečević.

Na zahtjev velikog broja roditelja od ove godine “Lake fest” obezbijediće i prostor za najmlađe posjetioce sa raznim radionicama i igricama. Prethodnih godina smo imali priliku da nam roditelji kažu ima li neki kutak za djecu.

Ovogodišnje izdanje “Festivala uličnih svirača”, zbog finansijskih prilika, kako je kazao Ivan Radojičić trajaće kraće, ali neće imati, obećao je, manje kvalitetan program.

„Imamo goste sa više kontintenata iz preko 20 država. Takođe, zadovoljavamo tu vrlo bitnu formu da imamo lokalne umjetnike i zabavljače, ali i regionalne goste i kao što sam pomenuo prestižna imena iz svijeta ulične umjetnosti“, kazao je Radojičić.

Od prošle godine “Festival uličnih svirača” sarađuje sa ambasadom Austrije koja u sklopu festivala predstavi umjetnike iz svoje zemlje, pa će 2. septembra, u pozorištu u Nikšiću, biti organizovan koncert austrijskog džez dueta.

„Epicentar festivala biće 31. avgusta u gotovo cjelodnevom programu na dobro poznatim lokacijama, u svim aspektima umjetničkog i zabavnog dijela programa. Festivalski program ćemo promovisati noć ranije ispred Gradske kuće sa komičnim mjuziklom “Kis”, vonderbenda iz Srbije i sa nekoliko zabavnih programa“, istakao je Radojičić.

Festivali se održavaju u okviru “Nikšićke kulturne scene”, a kako je kazala Kristina Radović, nastavljena je saradnja sa “Crnogorskom kinotekom” pa će u pozorištu u Nikšiću, od 10. do 12. avgusta biti ciklus filmova posvećen Danilu Bati Stojkoviću, a ljubitelji filma imaće priliku da odgledaju kultna ostvarenje, „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i „Varljivo leto ‘68“. 

Tokom avgusta biće organizovane i dvije izložbe, Vasa Nikčevića pod nazivom „Simbol u apstrakciji“ i izložba posvećena arheološkim istraživanjima u Risnu“.

Preporučujemo za Vas