Rundek i Nele Karajlić "zapalili" Bedem

Završno veče festivala, koji je četvorodnevnim koncertima obilježio deset godina postojanja, rezervisano je za Bulke, Osmu silu, Madam Piano, Bojanu Vunturišević, Igora Vincea i Đorđa Miljenovića
3513 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2019. 20:15h

„Goreo“ je sinoć nikšički Bedem. Vatru je „zapalio“ Darko Rundek, a "eksploziju" izazvao Nele Karajlić. I to onako doktorski.

"Bilo je neobično, zanimljivo. Ovo prosto djeluje kao da je prostor za neki manji događaj, ali publika je toliko velika da kao da smo bili na stadionu. Sreo sam nikšićku publiku već nekoliko puta i najurnebesnije je bilo kada smi svirali u nekom pabu. Publika je stvarno punog srca i toliko energije”, kazao je Rundek nakon nastupa tokom koga je publika sa njim horski pjevala.

Nijesu sinoć "prodorne" bile samo Rundekovi oči. „Prodirala“ je i njegova energija do svih koji su došli da uživaju uz „tamne jorgovane“, da se ogrnu „šalom od svile“, da „uzalud pitaju“ za „Enu“, „rukama“ sviraju „Apokalipso“, da „ne traže ljubav“ a ni „Carmelu“. A dobili su i više od onoga što su tražili. Bis, bakljadu, muzički spektakl. Sve u aranžmanu Rundeka i „Ekipe“.

A onda je na scenu izašao, ili bolje rečeno, osvojio je dr Nele Karajlić i „Osiromašeni uranijum“. „Prštala je“ energija, kako reče jedan novinar, na sve strane. I teško je bilo „uhvatiti“ je. Kao i Nela Karajlića. Bio je čas na bini, čas među publikom, učio ih ritmu ali i koreografiji, smišljao korake „sa djevojčicama kojima miriše kože“, polivao vodom, peo se na stubove...

"Zadnji put sam u Crnoj Gori svirao u prošlom vijeku, zato šta god da bude biće dobro. Ovo je prvi moj koncert u 21.vijeku u Crnoj Gori. U Nikšiću sam svirao kada je Slobo bio na vlasti, i iako je prošlo toliko vremena imam osjećaj kao da se sada treba naći neko staro društvo i da staro društvo opet između sebe treba da podijeli neki novi optimizam, neku novu energiju. Tako da očekujem kao neku vrstu proslave maturske večeri”, kazao je Karajlić prije nastupa.

I našli su se. On i staro društvo. Ali i ono novo koje nije ni bilo rođeno .kada je “Zabranjeno pušenje” haralo Jugoslavijom. Priznao je Nele da nije bio na boljem koncertu, a bio je na svim koncertima “Zabranjenog pušenja”, da “luđeg” domaćina od Petra Šundića nije imao, da Bedem fest ima “šmek” koji je riječima teško opisati.

“Bedem fest ima svoj neki šmek. Ovo je nevjerovatan ambijent. Svirao sam svuda i u velikim ozbiljnim dvoranama i na benzinskim pumpama i na svadbama, ali nikad nije bilo ovako lijepo kao što je ovdje u Nikšiću”.

A i publika je priznala da ne pamti kada im je bilo toliko lijepo kao na koncertu Karajlića, iako je Bedem fest poznat po koncertima koji se pamte i prepričavaju. Iako je, kako reče, navikao da u Crnoj Gori svira svako 20 godina i zakazao novo druženje sa istom muzičkom, organizacionom i “navijačkom” postavom 2039.godine svi su uvjereni da će nova proslava “maturske večeri” biti mnogo ranije.

Debitantski koncert u Crnoj Gori, iako postoje duže od 25 godina, imao je bečejski bend “Eva Braun”. Poziva je bilo, priznaje frontmen benda Goran Vasović Vaske, korijeni su ga vukli, ali “lijenost” je kriva za sve. I valjda ti crnogorski geni.

“Imali smo uvijek tako neki lijen bend. Bilo nam mrsko da vozimo 12 sati, ali baš mi je drago da smo u Nikšiću, da smo konačno prelomili i da smo prvi put u Crnoj Gori. Da su me zvali iz Plužina otisao bih prvo tamo. Moj otac je porijeklom iz Plužina i bilo mi je uvijek zadovoljstvo da uopšte postoji bilo kakva publika u Crnoj Gori, da me vuku neki korijeni tamo. Ali ovaj put je ispalo tako, sklopile su se neke kockice i ispalo je baš dobro i po pitanju organizatora koji su baš bili divni i u vezi sa svim onim što se dešavalo u vezi sa ovim festivalim je sve ispalo tako da smo na kraju prelomili i odlučili da dodjemo. Na kraju krajeva veliko je zadovoljstvo biti u ovakvom društvu bendova i nadam se da je ovo neka odskočna daska i da ćemo opet doći”, kazao je Vaske i priznao da su nastup i reakcija publike prevazišli njegova očekivanja.

Treće veče Bedem festa “otvorili” su pobjednici HGF-a, perspektivni varaždinski bend “Vrulja”, a “zatvorio” napoznatiji crnogorski rep duo Who See.

“Prvi put smo na Bedem festivalu i čast nam je što smo dobili poziv. Nikšićani su inače dobra publika, navikli na koncerte, dobre svirke. I ambijent je fenomenalan”, kazao je Dejan Dedović.

Završno veče festivala, koji je četvorodnevnim koncertima obilježio deset godina postojanja, rezervisano je za Bulke, Osmu silu, Madam Piano, Bojanu Vunturišević, Igora Vincea i Đorđa Miljenovića.

Bonus video: