Frontmen "Freedoma" Rade Vukčević gradi karijeru i kao DJ: Komadi za klub, žurku, igru i ples

“Elektronika ima jednu intimnu dubinu, i u soničnom i u emotivnom smislu, jer vozi individualce u nama, a toga nema kod hevi roka koji s druge strane buhti od neke kolektivne energije i žurke”
934 pregleda 0 komentar(a)
Rade Vukčević, Foto: Privatna arhiva
Rade Vukčević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.08.2019. 10:23h

Frontmen i pjevač podgoričkog rok sastava Freedom, Rade Vukčević, već neko vrijeme se samostalno predstavljao publici kao DJ, a kako je pojasnio u razgovoru za Vijesti, u okviru elektronskog žanra će uskoro objaviti prvi EP.

On je, na platformi Youtube na svom kanalu Martel, objavio i prvi singl “Ukiyo”, koji će od sjutra biti dostupan za preuzimanje i slušanje i na drugim muzičkim platformama.

O tek predstavljenoj pjesmi, materijalu koji će tek uslijediti, ali samostalnim nastupima, Vukčević je pričao za “Vijesti”, a u razgovoru je otkrio i kako je došlo do “muzičkog preokreta” odnosno interesovanja za rad u elektronskom žanru, s obzirom na to da je publici kroz rad sa bendom Freedom poznat kao rok muzičar.

“Iskreno, nekoliko drugarica i lokalnih DJ-eva su me ohrabrili na to. BeGood (Nikola Dobričanin) i Stefan Popović... i ta Distrikt ekipa su poslužili kao glavna inspiracija i tačka pokretanja, jer je taj Distrikt svojom atmosferom izgradio jednu jaku mašinu kvalitetnog provoda koja je kod mene probudila želju da počnem da stvaram i trake za provod, za zabavu, za đuskanje, a ne samo eksplozije energije kao kad sam za gitarom”, objasnio je on na početku intervjua.

“Elektronika ima jednu intimnu dubinu, i u soničnom i u emotivnom smislu, jer vozi individualce u nama, a toga nema kod hevi roka koji s druge strane buhti od neke kolektivne energije i žurke”, dodao je muzičar, koji je bio raspoložen da otkrije i više o prvom singlu, koji je objavio samostalno.

“Komad je pomalo melanholičan, ali ima neku uzdižuću notu, a stilski sam provukao neke ‘synthwave’ uticaje, prizivajući neku neon atmosferu filmova Nikolasa Refna (Drive), ali ima tu i momenata ‘sambe’, a onda i koji dodir i sa tehnom u klimaksu trake”, slikovito pojašnjava Vukčević.

Na pitanje da li treba pomenuti još nekoga pored njega, kada je u pitanju pomenuta pjesma, on odgovara:

“Ovo će najvjerovatnije biti jedna od jedinih koju radim bez saradnika, jer se za ostale komade oslanjam i na nekoliko prijatelja koji rade kao profesori u muzičkoj školi”.

Kako kaže, u Crnoj Gori su glavni izvori muzike publici Youtube i Soundcloud, ali će njegova pjesma sjutra biti dostupna i na platformama Bandcamp, Beatport, iTunes i Deezer, a u međuvremenu priprema još novog materijala.

“Defintivno, ovim singlom najavljujem svoj prvi elektronski album na kojem sam zvanično počeo sa radom ovog ljeta, a što se tiče zvuka, ima tu šarenih uticaja, neki komadi će se malo oslanjati na trip hop, neki na house, a neki i na elemente tehna”, objasnio je on.

“Ono što će im biti zajedničko svakako je da će sve to biti komadi za klub, za žurku, za igru i ples”, obećava muzičar.

Iako taj materijal, odnosno EP nije završen, Vukčević već zna koju pjesmu će ekranizovati.

“Za sad je u planu snimanje spota samo za jedan komad, koji ću najvjerovatnije objaviti kao treći singl albuma, ali ne smijem ništa dalje o tome da pričam”, zagonetno je kazao sagovornik “Vijesti”.

Upitan da li će novi materijal koji objavljuje samostalno moći da se čuje i uživo, Vukčević odgovara potvrdno.

“Posvetiću jedan period izvođenju ovih traka i uživo, ali najvjerovatnije tek u nekom ciklusu promocije za čitav album. Do tad, nove trake će biti dio mojih DJ setova i nastupa”, poručio je on.

Bonus video: