POČINJE FESTIVAL "MJEŠTANI MJEŠTANIMA"

Đenovići oduvijek njeguju dobar zvuk

Treći festival “Mještani mještanima” počinje večeras, a jedan od bendova koji će svirati na trodnevnoj manifestaciji je i “Light Under The Black Mountain”
2161 pregleda 1 komentar(a)
Light Under The Black Mountain, Foto: Privatna arhiva
Light Under The Black Mountain, Foto: Privatna arhiva

Treći festival “Mještani mještanima” biće održan od 12. do 14. avgusta u Đenovićima.

Tokom tri dana na platou ispred Doma kulture publika će uživati u sedam koncerata, a takođe će u Domu kulture biti izložene slike i crteži Mihaila Ćurčina, Nikole Ćurčina, Jasne Opavski, Bisenije Tereščenko, Borisa Dragojevića, Stefana Vukasovića, kao i gostiju Hercegnovskog strip festivala. Posjetioci izložbe biće u prilici da tokom dana prisustvuju i crtanju uživo.

Što se muzičkog dijela programa tiče njega će večeras otvoriti bend “Mještani” čiji je nastup zakazan za 21 sat, već od 22 časa binu će preuzeti mladi rockabilly band iz Beograda “Hunting Souls”, a glavna zvijezda prve večeri biće crnogorski bluz sastav “Light Under The Black Mountain” koji će druženje sa publikom početi u 23 sata.

Već sjutra veče na istom mjestu od 21 sat nastupiće hercegnovski bend P.R.C. nakon kojeg će se kratkim performansom predstaviti specijalni gost iz Perua, a već od 22 sata publika će uživati u koncertu beogradskog hard core rap benda “El Prezidente” koji predvodi Beli Preletačević.

Posljednje, treće veče festivala otvoriće Mjesna muzika Đenović od 21 sat, a već od 22 časa očekuje se nastup srpske džez i soul dive Beti Đorđević. Ulaz sve tri večeri je slobodan.

Gitarista benda “Light Under The Black Mountain” Radovan Čeprnić jedva čeka da večeras zasvira pred domaćom publikom, a prethodnih godina bio je i u organizaciji festivala “Mjestani mještanima”. Za Vijesti otkriva koliko se repertoar za festivale razlikuje od regularnih svirke koje imaju tokom godine:

“Zavisi od festivala do festivala, naravno i trajanja nastupa. Nastojimo da u ovakvim slučajevima, kada nastup traje duže, sviramo i obrade nama dragih pjesama američkih i britanskih blues - rock bendova”, priča u razgovoru za Vijesti Čeprnić.

Iako će se večeras družiti sa domaćom publikom i svojim sugrađanima, treme nema.

“Sviramo među prijateljima za koje znamo da cijene i vole naš rad. Nastup u Đenovićima je nešto poput okupljanja drugara iz srednje škole, ne dešava se često, ali kad se desi uvijek je veselo”, poručuje sagovornik Vijesti.

“Light Under The Black Mountain” svirao je na prvom festivalu “Mještani mještanima”.

“Mještani mještanima se održavaju već treću godinu. Bilo je sličnih manifestacija prethodnih godina, ali tek sa „Mještanima“ ovakvi koncerti dobijaju epitet ‘festivala’”, smatra Čeprnić dodajući da Đenovićima ovakav festival tokom ljeta puno znači.

“Bitno je naglasiti da su Đenovići jedno mjesto koje oduvijek njeguje dobar zvuk i gdje tokom cijele godine ima kvalitetne muzike. S obzirom da su koncerti na otvorenom tokom godina je posjećenost bila jako dobra, iako je kiša pokušavala da pokvari ugođaj u nekoliko navrata. Srećom tu je Dom kulture u slučaju vremenskih nepogoda i koncerti se u tom slučaju ‘prebacuju’ unutra”, otkriva on.

Iako festival traje tri dana, Čeprnić nije siguran hoće li sa ostatkom benda koji pored njega čine frontmen i gitarista Kristijan Đuranović, pjevač Branko Rajačić, bubnjar Željko Samardžić, basista Petar Šuković i usni harmonikaš Danijel Petkovski uspjeti da isprate ostatak programa.

“Imamo svi dosta pojedinačnih obaveza, ali nadam se da ću uspjeti da ispratim makar nastup legendarne Beti Đorđević”, obećava on.

To što pored muzičkog programa festival ima dio posvećen ljubiteljima slikanja, Čeprnić smatra veoma značajnim.

“Đenoviće, pored ljubitelja dobrog zvuka krase i veliki umjetnici, slikari kao što su braća Ćurčin, koji ne propuštaju priliku da daju doprinos ovoj lokalnoj manifestaciji. Crtanje uživo je izuzetno interesantan dio ovog festivala, kao i same izložbe, ali taj interaktivni dio, kada se posjetiocima pred očima kreira magija je nešto što nikog ne ostavlja ravnodušnim. Podjednako interesuje i domaće i turiste”, priča Čeprnić.

Bend “Light Under The Black Mountain” tokom ljeta nije imao puno svirki, a muzičar i otkriva razloge:

“Svirki sa “Light Under The Black Mountainom” ovog ljeta nije bilo jer smo se posvetili završavanju studijskog albuma, kao i ličnim obavezama članova benda”.

To se, kako kaže, neće promijeniti do kraja ljeta.

“Na pozive više značajnih regionalnih festivala se tokom ljeta nismo mogli odazvati, ali pored ove svirke među prijateljima u Đenovićima možemo najaviti i nastup na Hercegnovskom strip festivalu 9. septembra”, zaključuje Čeprnić.

Preporučujemo za Vas