Nikčević i Bulatović prvi put sviraju na Žabljaku

Premijerno izdanje “Wild Beauty Art” festivala počinje večeras na Crnom jezeru nastupom crnogorskog dua gitara
1001 pregleda 0 komentar(a)
Nikčević i Bulatović, Foto: Luka Zeković
Nikčević i Bulatović, Foto: Luka Zeković

Novi umjetnički festival “Wild Beauty Art”, održaće se na Žabljaku uz podršku Ministarstva turizma i održivog razvoja i Turističke organizacije Žabljaka.

Festival će biti otvoren večeras na Crnom jezeru koncertom crnogorskog dua gitara koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević, a na repertoaru će se naći originalne obrade tradicionalnih crnogorskih pjesama.

Festival “Wild Beauty Art” trajaće do petka, a pored Crnog jezera progam će se održavati na još nekoliko lokacija u prirodi - Savin kuk, Stećci, Sedlo i Most na Đurđevića Tari. Tokom trajanja festivala posjetioci će imati priliku da čuju i vodeći džez sastava iz Mađarske “Bágyi Balázs New Quartet”, kao i klavirski resital jednog od najrenomiranijih pijanista današnjice, profesora na Univerzitetu u Majamiju, Kemala Gekića.

Kako se svi koncerti održavaju u prirodi, Bulatović i Nikčević riješili su da repertoar prilagode ambijentu.

“Predstavićemo se našim originalnim kompozicijama od kojih će većina biti inspirisana tradicionalnom muzikom i folklorom Crne Gore. Riječ je o jednom dijelu naših najuspjelijih kompozicijama do sada i najprepoznatljivijim muzičkim temama u kojima se odslikava duh Balkana i orijenta. Pored njih odsviraćemo premijerno nove dvije kompozicije, tek napisane i snimljene za naš najnoviji album koji će nositi naziv ‘Peninsula’, a koji će biti objavljen naredne godine za poznatu svjetsku izdavačku kuću ‘Naxos Records’”, otkriva Bulatović šta će to publika imati priliku večeras da čuje.

Iako su kao duo obišli veći dio Crne Gore, i imali priliku da sviraju i na nekim svjetskim destinacijama, ovo će im biti prvi koncert na Žabljaku.

“Odavno postoji naša želja i interesovanje za koncertom na Crnom jezeru. I eto, sada je na pomolu da se on ostvari. I radujem se tome. To je neopisiv ambijent u kome ćemo nastupiti, gdje će se u danima festivala preplitati ljepote prirode i umjetnosti”, priznaje Bulatović.

Poziv organizatora su prihvatili, jer ga je prema nejgovim riječima oduševila sama ideja o organizovanju festivala na takvom mjestu.

“Oko ostalih učesnika nisam mnogo upoznat, sem da će biti zastupljeni razni umjetnički pravci sa raznolikošću svojih programa prilagođenih ambijentima u kome će se održavati. Najvažnije će mi biti da naša muzika nađe dobru kopču sa publikom i ambijentom u kojem će biti izvedena”, ističe Bulatović.

Kulturnih manifestacija sličnih “Wild Beauty Art” festivalu na sjeveru nema puno, te sagovornik “Vijesti” ističe da je veoma bitno da se i taj dio Crne Gore razvije kroz slične umjetničke programe.

“Ukoliko Crna Gora želi da se razvija i postane privlačna kao kulturna, a prije svega, turistička destinacija, ovakvi sadržaji su joj neophodni. Mišljenja sam da je mnogo ranije trebalo napraviti ovakav festival na Žabljaku. Naše turističke destinacije na sjeveru u ljetnjim mjesecima vrve od stranaca sa našeg negovornog područja. Dakle, dolaze iz raznih zemalja Evrope i svijeta. U Crnu Gori ih dovodi ljepota prirode sjevera, ali nije to sve što treba da vide da bi otišli zadovoljni iz nje. Stranci će znati da prepoznaju zanimljivost, značaj i kvalitet ovakvih sadržaja koji su idealni njima, ali i ostalima kao dodatna turistička i kulturna ponuda grada, regije, države”, smatra Bulatović.

To što do sada nijesu imali priliku da sviraju na Žabljaku, nije mu spetalo da ovu turističku destinaciju posjećuje privatno.

“U posljednjih nekoliko godina planina me sve više privlači i u ljetnjem, kao i zimskom periodu. Ljeti je idealna kao bijeg iz vruće Podgorice, a zimi neodoljiva zbog skijanja”, tvrdi Bulatović.

On i Nikčević tokom ovog ljeta imali su samo dva koncerta u Crnoj Gori i to oba na sjeveru.

“Prvi je bio u Pljevljima, a drugi će biti večeras na Žabljaku. Prvi put u ljetnjim mjesecima da smo samo imali koncerte na sjeveru Crne Gore. I raduje me to, jer je u ljetnjim mjesecima sjever zahvalniji za održavanje koncerata. Očekuje nas aktivna jesen van Crne Gore. Nastupaćemo u Portugalu, Poljskoj, Italiji i Luksemburgu”, otkriva Bulatović.

Bonus video: