Jedan od najslavnijih afričkih muzičara stiže na Tivat World Music festival

Femi Kuti će nastupiti prvog dana festivala na glavnoj bini od 22 sata
1093 pregleda 1 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg festivala, Foto: Miko Photography
Sa prošlogodišnjeg festivala, Foto: Miko Photography
Ažurirano: 22.08.2019. 13:22h

Jedan od najslavnijih afričkih muzičara Femi Kuti predvodi spisak izvođača koji će nastupiti na trećem “Tivat World Music” festivalu, koji će ove godine imati četiri stejdža i posjetiocima od 12. do 14. septembra besplatno ponuditi koncerte muzičara koji dolaze iz regiona i svijeta i predstavljaju muzičku baštinu svojih domovina.

Na glavnom “Riva” stejdžu, koji će biti na tivatskoj rivi, nastupiće pomenuti Femi Kuti, nigerijski muzičar i najstariji sin pionira afrobita Fele Kutija. Upravo je u očevom bendu “Egypt 80” Femi započeo karijeru, da bi zatim osnovao svoj - “Positive Force”. Sa sedam albuma iza sebe on je nastavio tradiciju koju je započeo Fela kao jedan od najznačajnijih afričkih muzičara, kombinujući prije svega džez, kao i druge uticaje, sa afrobit zvukom na koji su nakalemljeni društveno i politički angažovani tekstovi. Femi je počeo da svira saksofon od 15. godine i otkad je započeo karijeru van očevog benda do danas je nastupao širom svijeta, a četiri puta je bio nominovan za Gremi nagradu u kategoriji svjetske muzike, mada je nikad nije osvojio.

Sarađivao je sa svjetski poznatim muzičarima, uglavnom iz domena hip–hop i r’n’b muzike kao što su Common, Mos Def, D’Angel, Mejsi Grej, Najl Rodžers i drugi, a pojavljuje se i u jednoj od najpopularnijih video-igara “Grand Theft Aut IV” gdje je pozajmio glas voditelju radio stanice “International Funk 99”. Vlasnik je najprestižnije muzičke nagrade u Nigeriji “Headies Hall of Fame” i ambasador “Amnesti internešnala”.

Femi Kuti će nastupiti prvog dana festivala na glavnoj bini od 22 sata, a prije njega će publika moći da od 20 časova uživa u koncertu Bilje Krstić. Narednog dana na “Riva” stejdžu će svirati “Gospoda Glembajevi” kao predstavnici domaće scene, zatim gosti iz Hrvatske Atma Mundi i Sanja Raičković, a program će zaključiti portugalski sastav “Albaluna”. Posljednjeg festivalskog dana glavna bina će biti rezervisana za crnogorski “Džanum” i “Irfan” iz Bugarske.

Osim pomenutih izvođača, na “Acoustic” stejdžu u atrijumu Muzeja i galerije “Tivta” 13. septembra će nastupiti Orkestar “Nuova”, a dan kasnije turski “Tanin trio”. Na “Porto Montenegro” stejdžu drugog dana festivala posjetioce očekuje “Ethno Jazz Orchestra” iz Srbije, dok će trećeg na “Luštica Bay” stejdžu nastupiti ponovo “Albaluna”. Svaki festivalski dan će prema riječima organizatora početi od 17 časova, a glavni program će se završavati oko ponoći, da bi nakon njega uslijedio after parti.

“Koncept je u osnovi ostao isti. Svake večeri nastupa bar po jedan bend iz Crne Gore, jedan iz regiona i jedan iz svijeta sa nekog od tri kontinenta. Na ovaj način pravimo dvosmjernu kulturološku i edukativnu razmjenu”, kazao je za “Vijesti” Dalibor Ševaljević, direktor festivala i selektor muzičkog programa.

“Svi gostujući muzičari koriste etno–zvuk kao osnovu, tako da imamo razne kombinacije, od etno–džeza do etno–fanka. Festival bi trebao da posluži kao inspiracija domaćim autorima da za osnovu kompozicija koriste crnogorski etno kao što to odlično radi nikšićki bend ‘Džanum’”, dodao je on.

Biće ovo treće izdanje “Tivat World Music” festivala, koji svake godine raste, pa organizatori prirodno očekuju ovog puta najveću posjetu do sad. Smatraju da će publiku privući kvalitetan lajn–ap, a posebno ističu gostovanje svjetske zvijezde Femi Kutija kojem će to biti prvi nastup u Crnoj Gori.

Kada se osvrne na dosadašnja izdanja Ševaljević kaže da je zadovoljan kako su prošla, ali i da uvijek može bolje.

“Recimo dovoljno govori to što smo ušli u izbor top 10 internacionalnih događaja ovog ljeta u Crnoj Gori na portalu #MNE Today. Utisci stranih, a i domaćih gostiju su do sad bili pozitivni, jer u svim bendovima koji rade world muziku sviraju isključivo vrhunski muzičari, tako da to publika brzo prepozna. Stranci su posebno oduševljeni nastupima domaćih bendova. Svi gostujući bendovi su oduševljeni Crnom Gorom i nose lijepe uspomene. Ove godine smo primili preko 50 prijava za učešće na našem festivalu sa svih kontinenata. Svi muzičari iz svijeta koji nastupaju na TWF-u su naši ambasadori”, istakao je on.

Direktor festivala je ukazao i da je jedna od novina na festivalu ove godine uvođenje ekološkog elementa.

“Tako ćemo imati otvoreni okrugli sto na temu ‘Kreativne industrije - ekologija i kultura’ koji će se održati u kompleksu Luštica Bay 14. septembra, a pored građana učesnici će biti umjetnici, ekolozi i kulturni radnici. Takođe ćemo imati i neku vrstu ekološke umjetničke radionice na kojoj će učestvovati domaći umjetnici. Ove godine ćemo ponuditi i kušanje hrane, a na meniju će se naći crnogorski specijaliteti i neki od svjetskih specijaliteta zemalja učesnika”, otkrio je Ševaljević.

Ono što se neće mijenjati na “Tivat World Music” festivalu i treće godine je besplatan ulaz.

“Uspjeli smo to da održimo jer je ovo unikatan festival u Crnoj Gori, a podršku smo dobili od institucija i kompanija koje su shvatile bitnost i viziju TWF-a, počevši od pokrovitelja Turističke organizacije i Opštine Tivat, kao i Muzeja i galerija ‘Tivat’ i Ministarstva turizma Crne Gore, preko lokalnih projekata do prijatelja festivala iz privatnog sektora”, dodao je idejni tvorac ove manifestacije.

Na pitanje zašto se opredijelio za “world music” kao koncept festivala, direktor je odgovorio da je to muzika koju privatno sluša još otkad je počeo da se bavi DJ-ingom, od 2000. pod pseudonimom Chevalier.

“Osnova bilo koje svjetske muzike je etno-zvuk koji je nastao davno, a danas su to ukrašeni odjeci te daleke prošlosti”, objasnio je on.

Bonus video: