Domingo nastupa prvi put nakon optužbi za seksualno zlostavljanje

Više žena optužilo je slavnog operskog pjevača za pokušaje da ih natjera na seksualne odnose nudeći im uloge
503 pregleda 0 komentar(a)
Domingo, Foto: AP
Domingo, Foto: AP

Slavni operski pjevač Plasido Domingo vraća se na pozornicu večeras na Festivalu u Salcburgu, u prvom nastupu od kada ga je devet žena optužilo za seksualno zlostavljanje.

Taj slučaj je podijelio svijet opere. Dvije američke operske kuće odmah su otkazale njegove planirane nastupe. Evropske opere su do sada potvrdile njegove angažmane i zakazani su mu nastupi do novembra 2020. godine. Neki smatraju da se time nastoji da se uspore užurbane osude u okviru pokreta "I ja" (MeToo).

Domingo koji je stekao globalnu slavu kao tenor, pjevaće ulogu baritona Milera u večerašnjoj izvedbi opere Đuzepea Verdija "Lujza Miler".

On je dobio čvrstu podršku salcburškog festivala. Sedamdesetosmogodišnji Domingo pojavljuje se nasmijan na slici koju je na Instagramu objavila Nino Mačaidze koja sa njim nastupa, zajedno sa tenorom Pjotrom Bečalom i dirigentom Džejmsom Konlonom.

Više žena optužilo je slavnog Dominga za pokušaje da ih natjera na seksualne odnose nudeći im uloge.

Takođe, neke žene su navele da su se zbog Domingovih neprimjerenih komentara osjećale neprijatno, a više desetina ljudi iz svijeta opere je reklo da su bili svjedoci neprikladnog ponašanja čuvenog pjevača prema mlađim ženama.

Domingo je te navode nazvao "duboko uznemirujućim i netačno predstavljenim".

Sedam od devet žena koje su iznijele optužbe rekle su da osjećaju da je odbijanje Domingovih ponuda negativno uticalo na njihovu karijeru i da nikada nisu dobile uloge koje im je obećavao.

Bonus video: