Radović pred nastup na “Ohridskim trubadurima”: Ne opterećujem se plasmanom, imam hit

Luka Radović biće predstavnik Crne Gore na festivalu “Ohridski trubaduri” sa novim singlom
1063 pregleda 1 komentar(a)
Luka Radović, Foto: Miodrag Marković
Luka Radović, Foto: Miodrag Marković

Međunarodni muzički festival “Ohridski trubaduri” biće održan u Sjevernoj Makedoniji od 5. do 8. septembra, a u okviru tri večeri, okupiće najaktuelnije izvođače iz svih bivših jugoslovenskih republika, kao i muzičare iz nekih evropskih zemalja poput Bugarske, Rumunije, Grčke, Švedske, Albanije.

Prva festivalska noć posvećena je folk muzici, druga pop izvođačima, dok će posljednja biti i najuzbudljivija jer je u pitanju internacionalno takmičenje na kojem će svoje predstavnike imati i Crna Gora.

Tako će rame uz rame sa Majom Odžaklijevskom, Srđanom Marjanovićem, Markom Konom, švedskom zvijezdom Slimom Princeom, stati i crnogorski pjevači Luka Radović i Slaven Knezović.

Iako je ovo njegovo prvo predstavljanje van Crne Gore, mladi muzičar sa Cetinja, Luka Radović nema tremu i jedva čeka da zapjeva na “Ohridskim trubadurima”.

“Publici ću se predstaviti sa poptuno novim singlom ‘Panika’ koji je za mene napisao Momčilo Zeković Zeko, poznati autor i basista grupe ‘Perper’. Za aranžman je bio zadužen Dejo Božović, a pjesma je u mom prepoznatljivom pop-rok fazonu. Inače, tekst donosi priču o hronologiji jedne veze, počev od upoznavanja do momenta kada nas uhvati panika da li je veza u kojoj smo u stvari navika”, otkriva u razgovoru za “Vijesti” Luka Radović.

Kako u Crnoj Gori više ne postoje muzički festivali takmičarskog karaktera, Luka je odlučio da svoje glasovne sposobnosti predstavi van granica naše zemlje, no sličnih manifestacija i u regionu je sve manje.

“Kada smo završili pjesmu, to je bilo početkom ljeta, već je bilo kasno za sva ostala slična takmičenja, jedino je još trajao konkurs za ‘Ohridske trubadure’. Riješili smo da pošaljemo pjesmu na konkurs i nakon mjesec dana dobili odgovor od organizatora da je ista prošla”, ispričao je Radović.

To što je kao izvođač nepoznat makedonskoj publici koja će pratiti festival ne smatra za nedostatak.

“To je pravi način da se publika upozna sa mnom i mojim radom. Zato sam i izabrao kompoziciju koja je veoma zahtjevna iako je refren pjevljiv i lako se pamti. Što se tiče očekivanja, nemam ih iako znam da su se Crnogorci uglavnom sa ovog festivala vraćali sa nagradama, meni one nijesu toliko bitne. Ipak je u pitanju internacionalno veče, gdje će pjevati i mnogo poznatiji izvođači od mene, pa se zbog toga i ne opterećujem plasmanom. Svjestan sam da imam pjesmu koja će biti hit i trenutno sam usmjeren da nastup na ‘Ohridskim trubadurima’ što bolje prođe”, tvrdi Radović.

Njemu je žao što više u Crnoj Gori ne postoje muzički festivali takmičarskog karaktera.

“Imamo toliko festivala, a nijedan posvećen novim pjesmama u pop i rok fazonu. Otkad su ugašeni ‘Pjesma Mediterana’ i ‘Sunčane skale’ i crnogorska muzička scena je mnogo izgubila jer je iz godine u godinu sve manje novih lica. Ranije, te pjesme koje prođu selekcionu komisiju i završe na festivalu su se vrtjele tokom čitave godine, zato su i festivali bili sjajna promocija za pjesmu. Sad je sve spalo na promociju putem društvenih mreža, pa je izvođačima, posebno onima koji tek počinju, puno teže da dođu do publike. To koliko je pjesma promovisana u medijima zavisi hoće li je publika naučiti, a onda je ne možete svirati na nastupima ako je ljudi ne znaju”, smatra on.

Iako do sada ni za jedan singl nije snimio spot, nada se da će ekranizovati pjesmu “Panika”.

“Spotovi su veoma skupi, posebno ako nemate prijatelje, recimo glumce ili režisere, montažere, već sve morate da platite. To je i bio razlog zašto do sada nijesam snimio video ni za jednu pjesmu, međutim ‘Panika’ će definitivno biti ekranizovana, već je ugovoreno snimanje za septembar”, zaključuje Radović.

Bonus video: