Ukrajinski tehno pionir u Kotoru

Kritičari ga opisuju kao vizionara koji ne mari mnogo za pravila žanra, te lidera ukrajinske tehno scene duže od deset godina, sa zavidnom diskografijom
939 pregleda 1 komentar(a)
Prvi put u Crnoj Gori: Stanislav Tolkačev, Foto: Privatna arhiva
Prvi put u Crnoj Gori: Stanislav Tolkačev, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.09.2019. 21:01h

Globalno poznati ukrajinski tehno DJ i producent Stanislav Tolkačev gostovaće u subotu 7. septembra u diskoteci “Maximus” u Kotoru.

Biće to njegov prvi nastup u Crnoj Gori, a osim njega publiku će se potruditi da natjeraju na ples Vakat, Dino Ganić i Tanja Mos. Početak žurke zakazan je za 23 sata. Ulaz će do ponoći koštati osam, a nakon toga deset eura.

Tolkačev je jedan od ukrajinskih tehno pionira na koji su veliki uticaj izvršili kako klasični zvuk Detroita, grada u kojem se rodio ovaj žanr, tako i minimalističke tendencije karakteristične za berlinsku scenu.

Tolkačev je svoju muziku objavljivao za poznate etikete kao što su M-Rec, Semantica, Mord i Geophone, a meteorski uspon popularnosti doživio je od pojavljivanja na kompilaciji Modularza 2012. sa trakom “Building Peaks”. Svoj rad kao producent posvetio je eksperimentisanjem sa ritmom i strukturom psihodeličnih zvukova, crpeći inspiraciju iz šarenolikih izvora, pa iza sebe već ima preko 80 izdanja. Kritičari ga opisuju kao vizionara koji ne mari mnogo za pravila žanra, te lidera ukrajinske tehno scene duže od deset godina, sa zavidnom diskografijom. Kad su u pitanju njegovi DJ setovi, karakteriše ih atmosferična, teška i mračna atmosfera njegovog eksperimentalnog tehna. U posljednje vrijeme sarađuje sa likovnim umjetnicima iz svoje zemlje i šire.

Tolkačev u Crnu Goru dolazi na inicijativu organizacije Obscure koja se bavi promocijom tvrđeg tehno zvuka, a čiji rezidenti su Vakat i Dino Ganić, koji će takođe nastupiti u Kotoru, kao što je to bio slučaj i na prvom događaju Obscure-a u Podgorici u aprilu ove godine.

Dino Ganić mlada je nada domaće scene na kojoj je aktivan od 2015. nastupajući po Crnoj Gori i šire, a bavi se i komponovanjem muzike za filmove. Iza alijasa Vakat krije se Aleksandar Grum, lider domaće tehno scene koji se pod ovim imenom bavi mračnijim zvukom. Iza sebe ima niz albuma i EP-eva objavljenih na inostranim etiketama, dok je dijelio miks pult sa poznatim imenima žanra kao što su Džef Mils, DJ Deep, Oskar Mulero, Jonas Kop, Kris Libing i mnogi drugi. Žurku u Kotoru otvoriće ruska DJ-ka Tanja Mos.

Bonus video: