Tijana T: Nastup uz izlazak sunca za mene je ekskluziva

Tijana Todorović, koja kao DJ i producent nastupa pod imenom Tijana T, za Magazin prisjetila se početka karijere, otkrila kako je nastupati u istom terminu na Sea Dance festivalu kao i Nina Kravic, a pričala je i o odnosu snaga muškaraca i žena u svijetu elektronske muzike
1874 pregleda 0 komentar(a)
Tijana T, Foto: Emilija Stanišić
Tijana T, Foto: Emilija Stanišić

Tijana Todorović, odnosno Tijana T, producentkinja i DJ iz Srbije, nedavno je dobila čast da u ranim jutarnjim časovima na plaži Buljarice, zatvori šesto izdanje Sea Dance festivala.

Muzičarka koju ljubitelji elektronske muzike svrstavaju među najboljim DJ-evima u Evropi, studirala je filozofiju i španski jezik, bavila se novinarstvom, ali i pjevanjem, ali je na kraju odlučila da je njena profesija za miksetom.

Upravo o odabiru profesiju i tom ključnom momentu kada je odlučila da će se profesionalno baviti DJ-ingom, ali i o prilici da zatvori Sea Dance, te položaju žena u industriji elektronske muzike, Tijana T pričala je za dodatak Magazin.

Kako je ispričala, zbog pretrpanog rasporeda na Sea Dance je stigla neposredno prije svog nastupa, pa nije imala vremena da razgleda ostale bine, pored No Sleep na kojoj je nastupala ili da posluša druge izvođače.

“Prvi put mi je na Sea Dance festivalu, a i u Crnoj Gori nisam bila puno puta, samo nekoliko puta u životu. Tako da zapravo ovaj dio Crne Gore vidim prvi put nakon nekih 20 godina”, priznaje Tijana T.

“Kao da sam došla na neko potpuno novo mjesto”, utisci su muzičarke iz Srbije.

Kako je pojasnila, iako ima dosta autorskog materijala, među kojima su i remiski koje je objavila tokom ove godine, set listu za Sea Dance sastavila je vodeći se drugim faktorima.

“Zvuk mojih traka je drugačiji u odnosu na ono što sam imala kao viziju za moj nastup na Sea Dance festivalu. Moji setovi su uglavnom kombinacija različitih žanrova, a posebno kada radim na velikim festivalima, trudim se da izmiješam sve živo, da ne puštam samo haus ili tehno, već da pomiješam i različite ere i da malo mijenjam i tempo i brzinu”, otkriva ona.

Tijana T je imala tu čast da nastupi posljednja, treće večeri Sea Dance festivala, i to u ranim jutarnjim časovima, pa je za Vijesti otkrila i koliko je zadovoljstvo dobiti sličan termin kao i Nina Kravic prošle godine.

“Imponuje, to je baš lijepo”, odgovara ona.

“Nisam nešto ispratila nastup Nine Kravic, znam da je radila prošle godine, ali kako sam vidjela snimak na sajtu, odnosno Instagram profilu festivala, Helene Hauf je takođe radila u istom tom terminu - jutarnju smjenu”, uz smijeh pojašnjava Tijana T, dodajući da takvi nastupi uz izlazak sunca posebno lijepo izgledaju.

“Tako da mi je drago što sam i ja dobila priliku da zatvorim festival. Ja inače više volim da radim na otvorenim prostorima, naročito ljeti na festivalima, posebno jer mogu da uživam u čistom vazduhu i da vidim nebo dok puštam muziku”, sa osmijehom nastavlja muzičarka.

“To je situacija koja nije uobičajna u ovom svijetu DJ-inga, tako da je nastup uz izlazak sunca za mene ekskluzivna situacija”, tvrdi ona.

S obzirom na to da je jedna od prvih žena sa naših prostora koje su se okušale i uspjele u svijetu elektronske muzike, te da je prve korake u toj muzičkoj oblasti napravila prije skoro 15 godina, Tijana T. možda je i najbolji sagovornik na temu žena u tom poslu.

Kako kaže, dama DJ-eva je sve više, ali je elektronska muzika, naročito u regionu, još uvijek na neki način rezervisana za muškarce.

“Stvari se mijenjaju, ali ne bih mogla da napravim neki presjek i odredim koliko ima žena u procentima, a koliko muškaraca. Svakako ima mnogo više žena nego što ih je bilo ranije ili su možda čak i vidljivije nego prethodnih godina, pošto ne možemo da kažemo da ih nije bilo uopšte ranije”, smatra ona.

“Ono što skoro pouzdano znam je da su muškarci oni koji vladaju iza scene. Ja skoro da ne znam nijednu ženu koja vodi neki festival, koja je direktor festivala. Vrlo je malo žena koje vode neke agencije ili su menadžeri, to su uglavnom sve muškarci i mislim da bi to bila jedna od svari koju bi bilo zgodno sada promijeniti, pošto sada već ima dosta žena DJ-eva”, istakla je producentkinja i DJ.

“Ali da, iako ih sada ima mnogo više nego ranije, i dalje je u ovom svijetu mnogo više muškaraca, ali se ta situacija baš rapidno mijenja. Iz godine u godinu sve je više i više žena i to je baš super”, odgovara ona.

“Dosta putujem, zapravo non-stop sam na putu i to traje veoma dugo i u posljednjih nekoliko godina su mi te DJ večere, festivali i druženja na poslu u stvari daleko prijatnije, jer mogu da se družim sa ženama i djevojkama sa kojima su teme za razgovor uglavnom drugačije nego sa muškarcima. I odmah se neka druga atmosfera napravi kada je izmiješanodruštvo”, pojasnila je Tijana T.

“Nije zdravo da je samo jedan ili drugi pol zastupljen, najbolje je kada je sve to izbalansirano”, dodaje ona, a zatim otkriva kako je došlo do toga da se zainteresuje za profesiju DJ-inga.

“Mogu vrlo jasno da se sjetim tog trenutka. Ja sam počela da se bavim DJ-ingom još 2005. godine otprilike. I to je tada bilo zezanje, neke žurke koje sam pravila sa mojom drugaricom”, prisjetila se ona.

“Nas dvije smo radile na jednoj televiziji u Beogradu i imale smo muzičke emisije na malim ekranima i pored toga što smo puštale muziku na televiziji imale smo priliku da intervjuišemo brojne DJ-eve, bendove, muzičare... sve što je bilo aktuelno smo pratile”, nastavlja Tijana T.

Kako kaže, sa koleginicom i drugaricom je “iz zezanja pokrenula svoju žurku koja se održavala ponedjeljkom uveče”.

“To je tako išlo, ja sam čak imala paralelno i neku svoju karijeru kao pjevačica, isto internacionalno sa jednim njujorškim producentom i tu sam već krenula da skupljam ploče, da malo vježbam i time se bavim na nekom ozbiljnijem nivou u smislu vještine - da naučim kako se to radi”, pojasnila je ona.

“Ali zapravo ta odluka da je meni DJ-ing profesija, da mi više nije novinarstvo posao, se desila tek nekoliko godina kasnije, mislim 2011. ili 2012. godine. Zato što se toliko promijenila medijska situacija u Srbiji, da ja više nisam mogla da radim stvari koje sam radila do tada, jer je bilo potrebno da se naprave ogromni kompromisi moralne prirode, a ja to nisam željela da uradim”, priča producentkinja i DJ.

“Onda sam ostala u situaciji da se pitam šta ću sada da radim, jer nešto čime sam se bavila duže od deset godina, sada više ne mogu da radim. Bila sam zapravo u nekoj ozbiljnoj ličnoj krizi i samo sam shvatila da ja već imam svoj drugi posao, jer svakog vikenda puštam muziku i sve što treba da uradim je da to nazovem svojom profesijom - OK ovo je moj posao, ja ne radim više ništa drugo, sada sam samo DJ”, uz osmijeh se prisjeća Todorović.

“Tako je i bilo, to je bila moja svjesna odluka da je sada fokus na tome i isto tako je bila svjesna odluka da želim da radim internacionalno, jer mi je bilo jasno da od toga ne može baš sjajno da se živi u Srbiji ili uopšte na ovim prostorima”, tvrdi ona.

U tome su joj najviše pomogle društvene mreže, preko kojih je bila u kontaktu sa drugim muzičarima.

“Svaki svoj nastup sam objavljivala, sve emisije, remikse i stalno sam pisala na engleskom da bi ti neki ljudi iz inostranstva koje znam sa te muzičke scene i iz tog posla obratili pažnju na mene”, govori ona.

“Nekoliko godina kasnije su shvatili da ja definitivno ne radim ništa drugo, uspjela sam da nađem dobre agente u Berlinu i zapravo tek sa tom agencijom je sve baš krenulo jako brzo da se dešava i sada praktično radim samo internacionalno kao DJ. Tako da malo je potrajalo, ali mi je misija uspjela”, uz smijeh zaključuje ona.

Upitana da li je bila raspoložena da isprati i nastup zvijezde Sea Dance festivala, Dejvida Gete, kratko je odgovorila da nije njegov fan.

“A i iz ere mog bavljenja novinarstvom, jednom sam ga intervjuisala i iskreno nisam imala prijatno iskustvo sa njim”, poručila je ona.

Bonus video: