Prva prava zvijezda repa: Gru je muzici dao seksi i parti notu

Njegov debi "Da li imaš pravo?" (1995) označio je početak prvog rep talasa u SR Jugoslaviji koji je predvodio
8960 pregleda 1 komentar(a)
Dalibor Andonov Gru, Foto: Instagram
Dalibor Andonov Gru, Foto: Instagram
Ažurirano: 10.09.2019. 14:12h

"Još jedna komercijala - uzmem lovu, kažem hvala ko me pljuje neka pljuje, neka kaže da sam budala ali ja sam rekao baš sve što sam hteo uzeo sam ške, u svoj auto sam seo"

Ovi stihovi iz pjesme "Komercijala" sa albuma "Beogard" (2003) bili su odraz tadašnje podijeljenosti rep publike kad je u pitanju Dalibor Andonov Gru, slavni srpski reper kojem je dio ljubitelja tog žanra spočitavao na početku ovog milenijuma da se "prodao". Ono što su mnogi međutim zaboravljali je da je on otvorio vrata i svim ostalim, drugačijim rep izvođačima od njega.

Mada se često smatra prvim srpskim reperom, bilo je onih koji su repovali prije njega, ali je Gru vlasnik prvog istinskog hip hop albuma. Njegov debi "Da li imaš pravo?" (1995) označio je početak prvog rep talasa u SR Jugoslaviji koji je predvodio. Naravno, većinom je to bilo podražavanje na Zapadu aktuelnog gengsta rep formata u, po njegovim riječima, produkcijskim uslovima B kategorije. Rođen u Dimitrovgradu 8. marta 1973, prvi značajniji susret sa repom Andonov će imati kao srednjoškolac se kada mu je rođak iz Švedske donio album "Straight Outta Compton" rodonačelnika gengsta podžanra N.W.A. Iz Dimitrovgrada se preselio u Pančevo, pa Beograd gdje će završiti srednju mašinsku školu, ali će odlučiti da se posveti muzici.

Na Gruovom debi prvijencu izdvojile su se "Pravo u raj" i "Da li imaš pravo" oslikavajući nasilje i kriminal u koji je Beograd utonuo 90-ih, ali će tek sa nasljednikom "Gru 2" (1996) reper privući ozbiljniju pažnju. I to kakvu. U pitanju je najprodavaniji hip hop i generalno jedan od najuspješnijh albuma u Srbiji ikad koji je pored pređašnjih socijalnih tema sa pjesmama o muško-ženskim odnosima, provodu, seksu, preko fanki i soul matrica predstavio Grua kakvog znamo danas. Prodat u četiri miliona primjeraka, uz hitove kao što su "Biću tu", "Srce", "Petak" ovaj album će lansirati beogradskog repera putem radija i malih ekrana u sve domove tadašnje države. Gru će postati ime koje svako zna, a rep uplivati u mejnstrim. Daće toj muzici na ovim prostorima seksi i parti notu.

Nakon "Gru 2" on će objaviti još tri albuma, a svi osim njegovog debija dosegli su zlatni status. Donijeće mu i brojne nagrade, među kojima su Indexi, World Music Award i Oskar popularnosti, kao i uloge u filmovima "Zemlja istine, ljubavi i slobode" i "Dorćol-Menhetn", seriji "Totalno novi talas", a pozajmiće i glas brojnim animirani likovima iz ostvarenja kao što su "Šrek", "Sunđer Bob Kockalon", "Simpsonovi", "Potraga za Nemom"...

Od drugog albuma Gru će postati prva prava hip hop zvijezda, sa provokativnim spotovima karakterističnim po tome što će se u njima pojavljivati ljepotice poput manekenki iz tada još nepostojeće grupe Models koje su dobile svojih pet minuta u ekranizaciji jednog od njegovih najvećih hitova “Biću tu”.

Krasila ga je harizma kojom je osvajao srca ženske publike, ali za razliku od drugih poznatih ličnosti u to doba nije skandalima plijenio pažnju medija. Uprkos statusu zvijezde ostao je prizeman, o čemu svjedoči i anegdota sa jednog od njegovih nastupa gdje je u klub uveo klinca kojeg obezbjeđenje nije željelo da pusti unutra. U pitanju je bio Ivan Jović Ikac, koji će kasnije osnovati popularnu rep grupu VIP.

Razočaran situacijom na estradi, u čijim igrama nije želio da učestvuje, posljednjih godina tek povremeno se pojavljivao sa nekim novim singlom.

"U medijima je zastupljena muzika koja u najmanju ruku vrijeđa zdrav razum, ali na kraju krajeva to nije slučaj samo sa muzikom, već je ista priča u svim segmentima života. Takva situacija nije samo kod nas.

Globalna je pojava da se u medijima plasiraju gluposti, samo je kod nas to malo drastičnije, jer je Srbija mala pa se sve to bolje vidi", primijetio je u intervjuu za "Vijesti".

Album "Beogard" sa početka teksta biće mu posljednji, objavljen 2003, sa kojeg će harati hitovi "Stara škola, nova škola" i "Pravi broj", a nakon toga posvetiće se više objavljivanju singlova (od kojih će se izdvojiti "I dalje me žele" sa Ajs Nigrutinom), DJ-ingu i produkciji za druge muzičare. Nastupaće širom svijeta, od Amerike preko Afrike do Azije, učestovati u popularnim TV emisija "Veliki brat All Stars" i "Tvoje lice zvuči poznato", postati vlasnik plažnog bara na Filipinima.

Generacije su odrastale uz njegove hitove, mnoge je podstakao da repuju, uticao na muzičare drugih žanrova (od Ramba Amadeusa do Dubioze kolektiv) i sarađivao sa njima (Del Arno bend, Vasil Hadžimanov, Vlado Georgiev, Tijana Dapčević...), a ime Ajs Nigrutina, člana grupe Bad Copy, dijelom je inspirisano Gruom. U dokumentarnom filmu o razvoju hip hopa na ex Yu prostoru "Stani na put" beogradski reper dobiće bitnu ulogu koju zaslužuje.

Tokom karijere uvijek je podržavao i sarađivao sa novim imenima rep scene, pa tako i sa velikim protivnikom "komercijale" Marčelom, dok će svojim nasljednikom proglasiti Gazda Paju koji mu je gostovao na novoj verziji pjesme "Biću tu" 2015, kojom će obilježiti 20 godina od debi albuma.

"Uvijek može bolje, ali sam se trudio da budem u muzici taman onoliko koliko mi prija, nisam se forsirao. Možda je mogao da bude koji album više, da budem malo vredniji, ali u suštini mislim da sam se na pravi način bavio muzikom, tako da uživam u tome što radim, a da ne dozvolim da mi to bude samo posao", rekao je tada za "Vijesti" osvrćući se na svoju karijeru.

U istom intervjuu upoređujući devedesete sa današnjicom kazao je: "Ovdje se nikad ništa ne mijenja. Jedina razlika u odnosu na devedesete je što se ne ratuje. I ima goriva, samo nema para za gorivo".

U Crnoj Gori, gdje mu dijelom sežu korijeni, uvijek je bio rado viđen i gostovao je često posljednjih godina kao DJ, a jedan od posljednjih nastupa kao reper imao je na Lake festu. Blisko je sarađivao sa Monteniggersima, a za "Vijesti" je 2015. kazao da mu se sviđaju pjesme podgoričkog kolege Sivila. “Sjećam se svog prvog koncerta u karijeri, ali u Crnoj Gori ne mogu da se sjetim koji je tačno bio prvi. Možda u 'Marfiju' u Podgorici, sjećam se da je bilo baš dobro, bilo je prepuno i mislim da je tad već bio izašao drugi album”, kazao je on.

Trenirao je vaterpolo, bio ljubitelj košarke, kao i ekstremnih sportova, a strast prema njima opisao je u pjesmi "Adrenalin džanki".

Nažalost, jedan od njih došao mu je glave. Poginuo je nakon nesreće na kajtingu, mada je prema navodima srpskih medija bio iskusan vozač, ali je vjerovatno presudno uticalo nevrijeme koje je izbilo u Beogradu.

Iza sebe je ostavio suprugu, nekadašnju manekenku Danicu (djevojačko Prvulović) i dva sina.