Gru je bio uzor svakome ko želi da uradi ispravnu stvar

Gru je bio značajna figura na muzičkoj sceni i uopšte u kulturnom životu na ovim prostorima, pa su se od njega javno oprostili brojni prijatelji i kolege muzičari, kao i glumci, TV lica, sportisti...
5090 pregleda 0 komentar(a)
Dobar čovjek i veliki profesionalac: Dalibor Andonov Gru, Foto: Privatna arhiva
Dobar čovjek i veliki profesionalac: Dalibor Andonov Gru, Foto: Privatna arhiva

Vijest o smrti slavnog beogradskog repera Dalibora Andonova Grua šokirala je njegove prijatelje, kolege i saradnike, a koliki je njegov značaj za muzičku scenu i kulturni život bio, pokazalo je i to što su mu putem društvenih mreža posljednji pozdrav uputili muzičari Niggor, Vlado Georgiev, Bajaga, Tijana Dapčević, Ivana Peters, Irina 2Hot, košarkaš Bogdan Bogdanović, glumci Sergej Trifunović i Gordan Kičić i mnogi drugi.

Gru je uvijek bio voljan da promoviše nova lica na rep sceni, pa je tako u pjesmi “Stara škola, nova škola” na početku 2000-ih predstavio tada novi talas hip-hop izvođača u Srbiji kojem su pripadali Struka, Shorty i Juice. Ognjen Kostić Struka jedan od onih koji su nakon toga ostvarili značajne karijere, za “Vijesti” je kazao da mu je to gostovanje mnogo značilo i da je zato neizmjerno zahvalan preminulom reperu.

“On je u tom momentu i dalje bio u žiži javnosti, najpopularniji reper i taj spot su bukvalno vrtjele sve televizije svakodnevno po ne znam koliko puta. Za mene, koji sam u tom momentu bio anonimus, a sjutra bi me već svi prepoznavali na ulici, to je bio jedan pozitivan šok. I ne samo da mi je pomoglo u smislu neke slave i afirmacije, nego me je i stimulisalo da nastavim dalje da stvaram”, ističe Struka, koji je priznao da nije mogao da dođe k sebi kad je pročitao vijest o Gruovoj smrti i dodao da smatra da će se njegov gubitak i te kako osjetiti.

“Ne zovu ga džabe tata ili kum srpskog hip-hopa. On je prvi reper koji je napravio proboj u mejnstrim, odnosno uveo hip-hop u tokove popularne muzike, muzičar kojeg su svi znali bez obzira na uzrast i muzički ukus, što je i te kako doprinijelo popularizaciji tog žanra i cijele kulture. Velika je tragedija to što se desilo, izuzetno me je pogodilo i kad pomislim na njegovu porodicu jako mi je teško”, izjavio je beogradski reper.

On je uvjeren da je Gru, kojeg je opisao kao dobrog čovjeka i velikog profesionalca, imao još dosta toga da pruži.

“On je toliko zastupljen bio u medijima da su i oni koji ga nisu poznavali imali utisak da ga lično znaju. Bio je baš ‘laf’ i sportista i na neki način uzor, dobar primjer za svakoga ko želi da uradi ispravnu stvar. Mislim da dok ovo pričam još nisam svjestan u potpunosti što se desilo, pretpostavljam da je potrebno vrijeme za to”, zaključio je Struka.

Osim sa reperima, Gru je rado sarađivao i sa muzičarima iz drugih žanrova, koji su ga takođe izuzetno cijenili, poput frontmena Del Arno benda Jovana Matića koji mu je gostovao na jednom od najvećih hitova “Petak”.

“Prije svega moram da izjavim saučešće njegovoj porodici. Pamtim tog čovjeka kao izuzetno pristojnog i vaspitanog i bilo je zadovoljstvo sarađivati sa njim. To se odvijalo sve na najbolji mogući način i moja sjećanja su samo pozitivna. On je bio vrlo uzbudljiv umjetnik koji je dosta dobrog uradio u muzici i veoma mi je žao što mu se to desilo. Bio je vrlo važan u tim godinama kad se pojavio, a njegove brojne saradnje sa drugim našim kolegama ukazuju na to da je imao svoj stav, bar tako to meni djeluje. Odradio je svoj dio posla u smislu te solidarnosti sa drugim umjetnicima”, ocijenio je Matić.

Gruov značaj za promociju hip-hop kulture bio je nemjerljiv. Mnogima je pokazao ono što je tad djelovalo nemoguće, da rep može dobro da zvuči i na srpskom, te ih podstakao da se osjećaju kao dio te supkulture. Među njima je i Predrag Vukčević, DJ i reper poznat pod pseudonimom Bege Fank, te hip-hop novinar i prevodilac knjige Džefa Čenga “Ne može da stane, neće da stane - Jedna istorija hip-hop generacije”.

“Gru je bio prva prava rep zvijezda u regionu što, kao i većina stvari, ima i gotivne i napete momente, ali kao pametan lik - kakav je zaista bio - vjerujem da je uspio da cijelu svoju rep priču stavi u fasciklu sa životnim pobjedama”, ističe Vukčević.

On je izrazio uvjerenje da je Gru, mada prerano, otišao sa ovog svijeta zadovoljan životom koji je živio. Bege Fank je ranije najavio svoj debi album koji će izaći poslije tačno mjesec dana od tragične smrti poznatog repera koji je dijelom inspirisao izdanje.

“Iako nisam nikad bio Gruov zagriženi fan, vezan sam za njegov lik i djelo prije svega njegovim koncertom od 9. oktobra 1994. koji je prvi rep koncert koji sam posjetio i poslije kojeg sam počeo da se identifikujem kao reper, odnosno kao dio rep ekipe. Slična iskustva u vezi sa tim koncertom ima i većina ljudi iz moje rep generacije. Moj prvi i posljednji rep album ‘Dobar rep’ baš zbog toga izlazi 9. oktobra, četvrt vijeka nakon tog koncerta, a slučaj je udesio da na njemu u par pjesama imam reference na neke Gruove rime i kapiram da bi mu bilo bar malo drago zbog toga. Slava mu i saučešće članovima njegove porodice”, kazao je Vukčević.

Bonus video: