Otvoren Alternativni kulturni centar u Podgorici: "Ovo je ostvarenje sna"

Dugo se apelovalo na lokalne vlasti da omoguće tako nešto, ali se nije došlo do željenog rezultata, pa je NVO “Muzika, alternativa, kultura” odlučila da preuzme stvari u svoje ruke
2381 pregleda 2 komentar(a)
Obilježili otvaranje AKC-a: Štrajk mozga, Foto: Privatna arhiva
Obilježili otvaranje AKC-a: Štrajk mozga, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.09.2019. 10:53h

Već dugi niz godina akteri alternativne kulturne scene u Podgorici, ponajviše rok muzičari, ukazuju da je omladini u glavnom gradu potrebna neka vrsta kulturnog centra, prostora gdje bi mladi mogli da pokažu svoju kreativnost, umreže se i bave se raznim vrstama umjetnosti.

Dugo se apelovalo na lokalne vlasti da omoguće tako nešto, ali se nije došlo do željenog rezultata, pa je NVO “Muzika, alternativa, kultura” odlučila da preuzme stvari u svoje ruke.

Tako je od juče u centru glavnog grada otvoren Alternativni kulturni centar, čiji početak rada je obilježen projekcijom dokumentarnog filma Dragana Dubljevića i Nikole Ljumovića o crnogorskoj alternativnoj muzičkoj sceni “Achtung Achtung”, da bi zatim uslijedio koncert nikšićkog pank benda Štrajk mozga, podgoričkih muzičara Sare Hator i Ludžija, te DJ-eva Be Real i Bratski, a dio programa posvećen je i nedavno preminulom slavnom srpskom reperu Daliboru Andonovu Gruu.

Lider NVO “Muzika, alternativa, kultura” Damir Ibišević, koji se duže od tri decenije bavi organizovanjem kulturnih događaja u Crnoj Gori, kazao je da je ovo za njega ostvarenje sna.

On je već dugo u izjavama za medije priželjkivao otvaranje kulturnog centra u Podgorici, a sad mu se želja konačno i ostvarila.

“Ja sam još od 1997. kad sam krenuo da organizujem koncerte ukazivao na to kako je tadašnji Beograd imao prostore kao što su kultna Akademija, Underground i drugi kojih sad, što je najgore, više nema, dakle mjesta kojima je u fokusu promocija alternativne kulture i podrška autorskim bendovima i svim vrstama umjetnosti. Od tad govorim da kako nam je tako nešto potrebno, tako da za mene ovo jeste ostvarenje sna”, kazao je on. Ibišević je objasnio i kako se odlučio za program kojim je otvorio Alternativni kulturni centar i najavio da je još dosta toga u pripremi.

“’Achtung Achtung’ je film koji dokumentuje taj trenutak na alternativnoj sceni u Crnoj Gori prije pet, šest godina i u njemu nisu prikazani svi umjetnici, ima ih mnogo više, ali mi je bilo bitno da ga vide oni koji do sad nisu bili u prilici, pogotovo mlađa populacija, da vide na čemu baziramo našu priču. Želio sam da imamo i neki podgorički bend na otvaranju, ali situacija na lokalnoj sceni nije ružičasta, mnogi su se raspali ili im fale članovi. Zato je tu bio Štrajk mozga kao pobjednik gitarijade Nikšićko rock’s Garden fest koju sam organizovao lani u KIC-u ‘Budo Tomović, vrijedni momci koji zaslužuju prostor. Njihovim gostovanjem želimo da pokažemo da se nećemo bazirati samo na Podgoricu, već da želimo da pomognemo i ostalim gradovima i da predstavimo alternativnu kulturu cijele Crne Gore”, pojasnio je Ibišević.

On je već najavio i naredni događaj u kojem će publika moći da uživa u AKC-u, naglasivši da se mogu očekivati gostovanja ne samo domaćih izvođača, već i regionalnih, evropskih, pa i svjetskih.

“U četvrtak 19. septembra dolazi jedan od vodećih bendova iz Meksika Nexus, u sklopu promocije Garden festa i autorske scene, sa njima će svirati i grupa Nervi iz Podgorice. Drago mi je što smo u prilici da ugostimo muzičare sa drugog kontinenta, ja sam još 2014. ugostio meksički sastav Los Explosivos i bila je to sjajna svirka, a sad se može očekivati neka vrsta progresiv roka sa metal momentima koja će, vjerujem, biti vrlo zanimljiva publici”, kazao je Ibišević.

Neće se međutim dešavanja u AKC-u bazirati samo na muzičkim događajima, istakao je on.

“Radićemo promocije filmova i spotova, koncerte, razne vidove promotivnih žurki, predstavljaćemo nove DJ-eve, nove muzičke pravce, radićemo pozorišine predstave, predstavljaćemo alternativni teatar i amaterska pozorišta Crne Gore i cijelog svijeta, pjesničke večeri. Gledaćemo da damo prostor raznim vidovima alternativne kulture i svemu što je bitno za kulturu u Crnoj Gori”, dodao je lider NVO “Muzika, alternativa, kultura”. U AKC-u su otvoreni za saradnju i sugestije drugih umjetnika, tako da su pozvali sve zainteresovane da se jave putem Fejsbuk stranice NVO “Muzika, alternativa kultura”.

Takođe, kažu i da se nadaju da će uskoro nabaviti binsku opremu kako bi bendovi mogli da rade probe u tom prostoru ili da se organizuju “džem sešni”, a do tad će prihvatiti ako neko drugi želi da pozajmi opremu.

“U dogovorima smo i sa regionalnim muzičarima kad budu radili turneje da nas posjete, kao što posjećuju i druge slične alternativne kulturne centre po Balkanu, tako da ćemo od oktobra i novembra imati dosta zanimljivih gostovanja, ali za sad čuvam to kao iznenađenje. Obavijestićemo blagovremeno javnost o svemu što se dešava”, poručio je Ibišević.

Bonus video: