NOVI SINGL NAJAVILI ZA NAREDNU SEDMICU

Pavel se predstavlja publici u Podgorici

Frontmen grupe Pavel Aljoša Šerić za “Vijesti” priča o predstojećem nastupu na “Podgorica Art festivalu” i novom materijalu
445 pregleda 0 komentar(a)
Lijepo je biti opet na okupu: Grupa Pavel, Foto: Privatna arhiva
Lijepo je biti opet na okupu: Grupa Pavel, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.09.2019. 08:10h

Pop rok sastav Pavel iz Zagreba u četvrtak će u okviru Podgorica Art festivala prvi put sviratu u Crnoj Gori. 

Publika je mogla da ih upozna putem regionalnih top lista koje su znali da osvajaju svojim hitovima "Čuvaj me", "Zbog tebe”, “Autentično osrednji” i drugim, ali su po priznanju frontmena Aljoše Šerića rijetko nastupali van Hrvatske, pa se zato raduju dolasku u Podgoricu.

“Bili smo par puta u Srbiji, nešto u BiH, tako da se nadam da će biti publike koja je ispratila naš rad. Plan je da pokrijemo sve radijske singlove, kao i neke pjesme koje nam posebno znače koje smo objavili tokom deset i više godina koliko bend postoji. S obzirom da nas to zabavlja, odsviraćemo i jednu sa mog i jednu sa Antonijinog solo albuma”, otkrio je Šerić aludirajući na svoju suprugu i dugogodišnju saradnicu iz benda.

Oboje su do nedavno bili posvećeni solo projektima, objavili samostalne albume, da bi se njihov bend Pavel ponovo pokrenuo singlom “Sunce” u aprilu ove godine. 

Šerić je najavio punokrvni koncert, ne kraći nastup kako to obično biva na festivalima, budući da će sjutra prije njih svirati samo Manivi od 21 sat, a onda će od 23.15 na binu u Bokeškoj ulici izaći Pavel. 

Sa “Suncem” su Zagrepčani najavili novi album, ali Podgoričani ipak neće čuti ništa od tog materijala.

“Novi singl bi trebalo da izađe naredne sedmice, ali nećemo ga još predstavljati u Podgorici, jer ima dosta pjesama koje publici nisu toliko poznate, pa nećemo pretjerivati sa skroz novim pjesmama”, pojasnio je frontmen.

On kaže da bend ima komunikaciju sa fanovima iz Crne Gore, zna da se ovdje njihove pjesme puštaju i na radiju, ali da će tek sjutra vidjeti koliko se zaista prati njihov rad. Kad je u pitanju predstojeći singl “Samo da jutro ne dotakne tama”, Šerić ga opisuje kao “običnu pop pjesmu”.

“Jedna jako lijepa melodija, Antonija je opet glavni vokal, pjesma je srednjeg tempa i jako mi se sviđa. Zapravo se radi o tome da mi je jako teško da biram singlove i onda to prepuštamo izdavačkoj kući, bližim prijateljima i radijskim urednicima. Uvijek se vodim onim što sam davno čitao, da R.E.M. kad je radio albume nikad nije birao singlove, nego bi poslao materijal izdavaču uz stav da je svaka pjesma sjajna jer je njihova i koju god da izaberu oni će biti zadovoljni. Slično je i sa mnom”, pojasnio je glavni autor Pavela.

To je i logično, Šerića zanima kreativna strana muzike, što i jeste njegov posao, a onu marketinšku prepušta drugome.

“Meni je teško to da pogodim. Nekada sam se trudio i vrlo često bih totalno promašio cijeli fudbal, tako da sam rekao da više neću to da radim. Na nama je da ovaj muzički dio dovedemo do nekog primjerenog nivoa”, dodaje on.

Toliko ga ništa drugo osim stvaranja muzike ne zanima da čak i snimanje spotova naziva najdosadnijom aktivnošću kojom se muzičar može baviti. 

Zato je objeručke prihvatio prijedlog autora Vanje Vascarca da članova benda ne bude u spotu za novi singl. Šerić priznaje da ne zna tačno ni što će biti u spotu, ali da Vascarac uživa njegovo puno povjerenje.

Pavel već snima treći singl, otkriva frontmen, koji će izaći krajem godine, a sa izdavanjem novog, petog albuma ne žure.

Ne očekuju ga prije jeseni 2020. U skladu sa aktuelnim trendovima, kaže da mu je želja da predstojeće izdanje bude najavljeno sa pet, šest singlova. 

"Vrijeme je singlova, niko na ovim prostorima ne prati albume", zaključuje on.

Povratak Pavelu nakon perioda kad su on i Antonia bili posvećeni solo albumima mu prija, bio je srećan kad se ekipa ponovo okupila.

“Kao kad se vratiš sa puta, pa obučeš svoje kućne papuče. Ne izgledaju baš najbolje, trebalo bi vjerovatno da ih promijenim, ali su udobne i prilagođene mojim nogama. Tako je i sa Pavelom. Ugodno je kad znaš što ćeš da dobiješ od koga i na koji način je najbolje stići do nekog rezultata”, objašnjava on.

Šerić upozorava da ne bi trebalo očekivati da novi album bude bitno drugačiji od prethodnih izdanja. Ne vjeruje da će eksperimentisati, cilj je samo raditi “dobru, lijepu pop muziku”.

Pavel nikad nije bio žanrovski ograničen, pa frontmen smatra da neće biti iznenađenja u tom smislu.

“Biće manje autobiografskih pjesama, s obzirom da sam izdao solo album prije četiri, pet mjeseci i tu sam se ispucao. Zadovoljio sam se nekim vlastitim introspekcijama na tom albumu, pa neću njima opterećivati bend. Što se zvuka tiče. radimo onako kako mislimo da odgovara. Aranžman je naravno jako važan, puno zavisi od toga kako ćeš prezentovati pjesmu, hoćeš li obući odijelo ili ćeš navući sportske patike. Bend je za to odgovoran i nadam se da uvijek prikladno obučemo pjesmu”, kazao je Šerić.

Rađanje pjesama je kopanje

Pavelove pjesme uglavnom su ljubavne tematike, a budući da su autobiografske, te da na njima Aljoša radi sa svojom suprugom Antonijom, nameće se pitanja da li su je ikad neki stihovi iznenadili.

“S obzirom da je ona prva koja sluša nove pjesme, najčešće ih čuje u dosta ranoj fazi. Rađanje pjesama ne ide tako što se ti spojiš na neki božanski kanal i ispljuneš završenu pjesmu u pet minuta. Događa se i to, ali jako, jako rijetko. Rađanje pjesama u 90 odsto slučajeva je baš rad, kopanje, mijenjanje svakog stiha, svakog tona, udarca bubnja... Bar je meni tako. Zato se putem izgubi taj faktor iznenađenja i taj eureka momenat. Puno se kopa da bi se došlo do nekog zadovoljavajućeg rezultata. Tako da sumnjam da više mogu da je toliko iznenadim”, kroz smijeh priznaje Šerić.

Preporučujemo za Vas