Pobjednici "Zbrke" još nisu dobili nagrade

Članovi sastava Eastock i Sestra koji su osvojili prva dva mjesta na demo takmičenju na Glavi Zete kažu da im se organizatori ne javljaju, a oni obećavaju da će ispuniti obaveze
2381 pregleda 8 komentar(a)
Bend Eastock, Foto: Privatna arhiva
Bend Eastock, Foto: Privatna arhiva

Dva mjeseca po održavanju manifestacije “Zbrka fest”, na Glavi Zete, prvoplasirani sa demo takmičenja koje se odvijalo u sklopu festivala - članovi benda Eastock iz Užica, kontaktirali su redakciju “Vijesti” tvrdeći da još nisu dobili nagradu koja ih je sljedovala, ali i da bezuspješno pokušavaju da stupe u kontakt sa organizatorima.

Kako je za “Vijesti” ispričao pjevač ovog sastava, Nemanja Valjarević, oni su bezbroj puta zvali i slali poruke na broj telefona putem kojeg su do održavanja festivala komunicirali sa organizatorima, ali da nagradu u vidu tri hiljade eura za snimanje albuma i dalje nisu dobili. “Ugovor je potpisan još prije početka takmičenja, i u ugovoru su pisala naša zaduženja - koliko pjesama ćemo svirati i tome slično, ali je isto tako pisalo i da pobjednik dobija tri hiljade eura za snimanje albuma, drugoplasirani bend opremu u vrijednosti od hiljadu, a sastav koji osvoji treće mjesto pet stotina eura, takođe u opremi”, istakao je muzičar.

“Kontaktirali smo ih prvo putem SMS-a gdje smo dobili odgovor da ćemo uskoro dobiti osvojenu nagradu kao što piše u ugovoru i to je bilo otprilike sedam do deset dana nakon završetka festivala. Od tada im se gubi svaki trag. Slali smo poruke, zvali bezbroj puta, slali mejlove i opet ništa”, istakao je Valjarević.

Ognjen Dimitrijević, član sastava “Sestra”, takođe iz Užica, koji je osvojio drugo mjesto na demo takmičenju u okviru “Zbrka festivala”, za “Vijesti” je kazao da ispred svojih kolega iz benda potvrđuje sve što je Valjarević kazao.

“Vijesti” su došle do nezvaničnih informacija da i trećeplasirani sastav demo takmičenja, “Štrajk mozga” nije dobio svoju nagradu, ali iz tog sastava nisu željeli da komentarišu, odnosno ni negiraju ni potvrde navode kolega iz Užica.

Pokušaji redakcije “Vijesti” tokom nekoliko dana da stupi u kontakt sa Duškom Gošnjićem, koji je tokom promocije “Zbrka festa” komunicirao sa medijima ispred organizacije, kasnije tvrdeći da je programski direktor manifestacije, bili su neuspješni, jer je broj telefona bio isključen.

Na pitanja poslata na mejl adresu sa koje su stizale najave, odgovoreno je nakon sedam dana da Gošnjić trenutno nije u Crnoj Gori, te da će odgovori stići tokom dana, ali su ona poslata tek 24 sata kasnije - nepotpisana.

Sa zvaničnog mejla “Zbrka festa” je na pitanja da li je tačno da još nisu uručili nagrade za članove prva tri benda, da im ne odgovaraju na pozive i poruke i ako je to tačno šta je razlog, a s obzirom na to da su se ugovorom obavezali na obezbjeđivanje nagrada kada će to učiniti, stiglo je saopštenje, ali i zahtjev da se objavi u cjelosti.

Ovo saopštenje u kojem se može pročitati i opaska da neuručivanje nagrada nije tema za medije, takođe nije potpisano, a u njemu nije odgovoreno da li su se čuli sa članovima pomenutih bendova i upoznali ih kada će dobiti nagradu.

“Bez obzira što ne vidimo temu za medije u ovom slučaju, a cijeneći Vaše interesovanje za ‘Zbrka fest’ koje ste u više navrata iskazali po završetku festivala, dostavljamo Vam saopštenje u kom se nalaze odgovori na Vaša pitanja. Molimo da saopštenje organizatora bude preneseno u cjelosti i da se ne izostavljaju detalji koji mijenjaju koncept saopštenja”, piše u mailu.

“Veoma nam je žao, ali u ovoj temi nema elemenata ekskluzive ili senzacije. Još manje je to tema za medije, jer kako ste i sami naveli u pitanjima, mi smo obavezani ugovorom na ispunjenje obaveza, pa ako neko smatra da je oštećen, onda čudi da svoja prava potražuje preko medija a ne preko nadležnih institucija. Međutim, istina je da prvoplasirane grupe ni na koji način nisu oštećene, te ovom prilikom ne želimo da tumačimo koji su motivi za pokretanje ove teme u medijima.

Naglašavamo da je po zakonu organizator taj koji određuje rok i uslove za uručenje nagrade, a propozicije takmičenja nalažu prava i obaveze obe ugovorne strane u ovom odnosu, a ne samo organizatora. Za ispunjenje svih obaveza obje ugovorne strane naveden je rok od 10 mjeseci od završetka festivala i apsolutno nije tačno da bendovi koje pominjete nisu upoznati sa tim uslovima. Bendovi su takođe upoznati i sa činjenicom da svaka neosnovana negativna kampanja protiv organizatora podliježe i određenim sankcijama, ali taj potez nismo, i još uvijek ne želimo povući, osim ako ne budemo primorani.

Tačno je da smo već saopštili da se festival više neće održavati na prvobitnoj lokaciji, ali očito da je to pogrešno protumačeno, pa to za posljedicu ima i proizvoljna tumačenja međusobnih ugovornih obaveza. Bez obzira na to da li će se naš festival održavati u budućnosti ili će imati pravnog nasljednika, obaveze koje smo preuzeli kao organizatori biće ispunjene u definisanom roku, ali podsjećamo da obije ugovorne strane imaju definisane obaveze, te molimo da niko ne daje sebi za pravo da jednostrano insistira na ispunjenju svojih zahtjeva, zanemarujući činjenice i sopstvene obaveze”, saopštenje je iz organizacije.

Prvo izdanje proteklo uz niz problema

Prvo izdanje “Zbrka festa” proteklo je uz veliki broj komplikacija, pa su pobjednici demo takmičenja, zbog nestanka struje, umjesto iste noći proglašeni tek nakon dva dana.

Sve je počelo sa pomjeranjem datuma, kada je nekoliko dana pred samu manifestaciju iz organizacije saopšteno da će “Zbrka fest”, umjesto 1. i 2. maja, biti održan početkom jula, zbog jakih padavina i lošeg vremena.

U julu je, tokom samog festivala došlo je do otkazivanja tri benda, a publika je ostala uskraćena za ukupno pet.

Na dan nastupa sastav “Riblja čorba” se, prema riječima organizatora “jednostavno nije pojavio” niti su, navodno, mogli da stupe u kontakt sa njima, ali je, kako su tada “Vijesti” pisale, u Srbiji nekoliko dana ranije otkazan nastup ove rok grupe zbog bolesti jednog člana.

Pjevač grupe “Goblini” fanove je putem Fejsbuk stranice obavijestio da neće nastupiti na “Zbrka festu” svega desetak sati prije najavljenog koncerta, a isto su učinili i članovi sastava “Bubnjivi& psi” i “Punkreas”.

I obožavaoci rap grupe “THC” ostali su uskraćeni, jer je tik pred njihov izlazak na binu te večeri nestalo struje.

Bonus video: