Podstrek mladima i divan vjetar u leđa

Novosonovana nagrada Zadužbine Milana Mladenovića sastoji se od povelje i novčanog iznosa od dvije hiljade eura, a uručena je članovima benda Artan Lili u subotu na svečanosti održanoj u Narodnoj biblioteci Srbije
862 pregleda 0 komentar(a)
U spotu i snimak nastupa na PAF-u: Artan Lili u Podgorici 2018., Foto: Filip Roganović
U spotu i snimak nastupa na PAF-u: Artan Lili u Podgorici 2018., Foto: Filip Roganović

Dobitnik prve nagrade Milan Mladenović od kad je ona ostanovljena je beogradski alternativni rok sastav Artan Lili koji je ovo priznanje osvojio sa numerom “D.E.P.R.A.”. Stručni žiri koji su činili Vasil Hadžimanov, Zoran Kostić Cane i Aleksandar Žikić od 126 pjesama koje su prijavljene na konkurs za nagradu, koji je trajao od 15. aprila do kraja jula, odabrao je ovu, opisavši je kao “originalno, duboko individiualno, stilski dosljedno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje koje talenat i vještinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem”.

Novosonovana nagrada Zadužbine Milana Mladenovića sastoji se od povelje i novčanog iznosa od dvije hiljade eura, a uručena je članovima benda Artan Lili u subotu na svečanosti održanoj u Narodnoj biblioteci Srbije.

“Svi smo i dalje u nekom prijatnom šoku. Velika je čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost zbog te nagrade da se u budućnosti bavimo na najbolji način ovim najljepšim zanimanjem”, kazao je za “Vijesti” frontmen beogradskog benda Bojan Slačala dok je još, po sopstvenom priznanju, rezimirao utiske nakon što im je uručeno priznanje koje nosi ime preminulog lidera kultne ex Yu rok grupe EKV.

Slačala, koji je glavni autor u grupi Artan Lili, priznao je i da su on i članovi njegovog benda priželjkivali nagradu, ali da je na žiriju bilo da odluči u čije će ruke. Sada se nada da će opravdati povjerenje koje im je ukazano ovim priznanjem.

Artan Lili
Velika je čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost: Artan Lili(Foto: Facebook.com/grupaartanlili)

Beogradski roker kaže da mu je još draže kad uzme u obzir kakva je bila konkurencija za ovu nagradu.

“Imali smo uvid samo u finalnih 12 izvođača koji su ušli u taj uži izbor koji je žiri objavio i onda smo vidjeli da tu ima svega od Triglava do Đevđelije. I to nam je donijelo radost, jer samo govori o veličini te nagrade. Sam broj konkurenata, njih 126 to pokazuje, tako da nam je zaista veliko zadovoljstvo što smo pored svih njih mi uspjeli da je dobijemo i nadam se da će taj kvalitet uspjeti da se održi tokom godina koje su pred nama. Nadam se da će upravo ozbiljnost naše kompozicije zadati kriterijume i držati tu ljestvicu visoko za buduća izdanja nagrade Milan Mladenović kojoj želimo dugovječnost”, istakao je on. Na pitanje zašto su baš konkurisali sa numerom “D.E.P.R.A.”, koju je ispratio i spot objavljen u oktobru prošle godine, Slačala je ukazao da tu nije bilo puno filozofije.

“Uslov da pjesma uđe na konkurs je bio da ona bude objavljena u posljednjih godinu dana, a budući da mi nismo bili mnogo aktivni diskografski u tom periodu, ‘D.E.P.R.A.’ je jedna od dvije numere koje smo izbacili u tom roku, tako da smo sa njima mogli da konkurišemo i odlučili smo se za tu pjesmu. Mali kuriozitet je i taj što je spot za ‘D.E.P.R.A.-u’ snimljen na Adi Bojani, što ovaj razgovor čini još značajnijim za crnogorsku publiku”, naglasio je muzičar.

On je otkrio i da je igrom slučaja ova pjesma dijelom inspirisana radom Milana Mladenovića, što je još više čini prikladnom da ponese priznanje sa njegovim imenom.

“Iskreno, nisam ni sa kim pričao o tome, ali evo možda da vama kažem sad da se u stvari na kraju te pjesme nalazi jedan mali omaž Šarlu Akrobati u par stihova i to je izašlo kao rezultat inspiracije njihovim radom i djelom. Eto, nikome to nisam rekao, ni na ceremoniji dodjele, evo sad prvi put to nekome kažem”, ispričao je Slačala.

Nagradu Milan Mladenović opisao je kao veoma važnu i istakao da je za njegov bend, tokom njegovog šestogodišnjeg postojanja, to najlrevantnije priznanje “i po stručnom žiriju i po institucionalizovanosti”.

“Čini mi se da je vrlo važno da takve fondacije postoje zbog podstreka mladima da se bave muzikom i stvaralaštvom i kao jedan divan vjetar u leđa za buduće stvari koje ćemo da radimo. Mislim da su takve stvari prijeko potrebne, jer ako se neće po tim ljudima koji su svoj život dali za muziku neka nagrada zvati, onda po kome će? Ko je to relevantniji po kome se može napraviti i ustanoviti neka nagrada? Evo neka se zapita svako ko želi da dovede uopšte u pitanje jednu ovako veliku stvar”, dodao je on.

Artan Lili će dobiti i značajnu finansijsku injekciju, a frontmen je kazao da će ona, kao i sve do sada što se tiče grupe Artan Lili, biti inkorporirana u stvaralaštvo i novi materijal koji će Beograđani uskoro snimiti.

“Ulazimo u studio za sedam dana i dobro će nam doći da završimo neke nove stvari na kojima sad radimo. Novi album nas očekuje već za par mjeseci, odnosno u decembru, pa ćemo onda pričati tim povodom o novim pjesmama”, najavio je muzičar.

On je otkrio da je materijal za predstojeće izdanje, nasljednika albuma “New Deal”, spreman i da samo očekuje snimanje. Sa prethodnog izdanja bend je objavljivao jednu po jednu pjesmu, a još nisu sigurni u kojem će formati objaviti novo.

“Mislim da će biti to jedan mini LP, ali živi bili pa vidjeli. Pošto se danas sve odvija tako brzo, mi nismo još ni ušli u studio, ali ono što nas odlikuje je dobra organizacija, tako da ćemo mi to sve ‘lagano brzo’ da završimo. (smijeh) I da obradujemo publiku negdje pred Novu godinu. Za sad nemamo ni neki radni naslov ni treklistu, neka to ostane jedno malo iznenađenje za sve kad izađe. I mi sa nestrpljenjem očekujemo taj trenutak”, poručio je Slačala.

Jedva čekamo da dođemo ponovo u Crnu Goru

Crnogorska publika bila je u prilici da Artan Lili sluša ljetos na Lake festu, a Slačala kaže da su utisci divni i da bi mogli opet uskoro da zasviraju u ovim krajevima.

“Kad god dođemo u Crnu Goru super se provedemo i jedva čekamo da dođemo ponovo, evo prvo u Podgoricu i već tražimo neke prostore adekvatne koje bi mogli da iskoristimo za naš koncert. Nadamo se da će uskoro da se desi nešto povodom toga i da ćemo se vidjeti do kraja godine, a ako ne, onda se definitivno vidimo na proljeće”, obećao je on.

Beogradski sastav u ovom periodu je bio najviše posvećen koncertima, a kao kruna svega toga nedavno je objavljen lajv video pjesme “Nije svejedno”, gdje se između ostalog može vidjeti i djelić atmosfere sa nastupa u Crnoj Gori.

“Posljednjih godinu dana smo posvetili koncertnoj promociji prethodnog albuma i zaista smo svirali u mnogo gradova, po cijelom regionu i vrlo smo ponosni na taj video. Tu su u stvari video snimci sa mjesta na kojima smo svirali, između ostalog i kadrovi sa našeg nastupa na Podgorica Art Festivalu. Tako da zaista ima publika što da vidi. Spot je sačinjen od YouTube i Instagram snimaka publike sa naših koncerata gdje se jako lijepo vidi atmosfera sa naših koncerata i puno mi je srce sad kad smo to uradili”, istakao je Slačala.

On je objasnio da je njegov bend iskoristio sve snimke svojih koncerata koje su mogli pronaći na pomenutim društvenim mrežama i platformama i montirali najbolje.

“Po načinu na koji nam se obraćaju fanovi čiji su video snimci ubačeni u spot vidi se da im se dopada i da su ponosni, kao i mi na to i jako nam je drago zbog toga. Kad je ljubav, onda je uzajamna i to zaista tako treba čitati. Vrlo smo ponosni na svoje fanove, jer sve ovo bez njih ne bi moglo da uspije”, zaključio je muzičar.

Bonus video: