Ivan Dečak: Normalno nam je da za svaki singl snimimo video

Bend “Vatra” nedavno je objavio spot za singl “Vatra se primiče”, frontmen Ivan Dečak, koji je jedini akter videa, cijeli dan proveo je u moru i pod morem
920 pregleda 0 komentar(a)
Bend “Vatra”, Foto: Mare Milin
Bend “Vatra”, Foto: Mare Milin

Hrvatski sastav “Vatra” nedavno je sa aktuelnog albuma “Nama se nikud ne žuri” promovisao spot za šesti singl, numeru “Vatra se primiče”.

Kako tvrde Ivan Dečak frontmen ovog hrvatskog sastava iz Virovitice koji je glavni akter spota i Radislav Gonzo Jovanović koji je bio zadužen i za ovu ekranizaciju “Vatrine” pjesme “nakon, otprilike, 58 skokova u more, držanja daha i nešto zarona, tog su kasnog ljetnjeg dana snimili spot za pomenuti singl”.

Aktuelni album koji je objavljen proljetos do sada je imao uspješne singlove, a o razlozima zbog kojih su upravo odlučili da sljedeća numera sa projekta bude baš “Vatra se primiče”, Dečak u razgovoru za Vijesti otkriva.

“‘Vatra se primiče’ je šesti singl sa našeg aktualnog albuma. Prije nje u eter smo pustili ‘Sekvoje’, ‘Nama se nikud ne žuri’, ‘Sve je tišina’, ‘Poruke u boci’, te ‘Ukleti Holandez’ i svaki je od tih singlova dobio svoj vizualni identitet, odnosno video spot. Smatramo da, ukoliko neku pjesmu puštamo kao singl, za istu se trebamo maksimalno potruditi i učiniti sve što je u našoj moći kako bi doprijela do publike”, priča za Vijesti Dečak i dodaje:

“Do sada smo kroz našu dvadesetogodišnju karijeru objavili deset albuma, te ekranizovali skoro pedesetak numera, tako da nam je apsolutno normalno da za svaki singl snimimo video”.

Za razliku od ostalih pjesama, u numeri “Vatra se primiče” članovi hrvatskog sastava malo su koketirali sa elektro zvukom. No, ipak, bez obzira na to kako zvuče pjesme u studijskoj verziji, na živim sviraka budu uvijek tvrđe.

“Upravo smo je prošle sedmice premijerno odsvirali na koncertu. Pjesma je još veoma ‘svježa’, u eteru je tek desetak dana, ali uživamo da izvodimo nove pjesme uživo i držimo palčeve da je publika prihvati”, ističe Dečak.

Saradnja benda “Vatra” i Radislava Jovanovića Gonza traje već godinama, a poznati hrvatski režiser spotova bio je zadužen i za ekranizacije numera “Sve je tišina”, “Igle”, “Jantar”.

“Gonzo je zasigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji reditelj video spotova u Hrvatskoj i šire. Imali smo potpuno povjerenje u njega i sljedili njegovu viziju, a vizija je ovoga puta uključivala jako puno plivanja i ronjenja, što mi nije teško palo”, priznaje Dečak koji je ovoga puta sam u spotu, a o tome koliko mu je zbog toga bilo teže da iznese čitavu priču i koji dio na snimanju mu je najteže pao otkriva:

“Spot smo snimali na ostrvu Krku, a upravo je to mjesto moja ljetna baza već duže od 20 godina. Kada mi je Gonzo pričao o svojoj viziji i lokaciji kakvu je htio, sve više mi je to izgledalo kao jedna od osamljenih plaža na koje idem da ronim, pošto se bavim podvodnim ribolovom. Odveo sam ga tamo i to je bilo to mjesto kakvo je on zamišljao u svojoj glavi”, prisjeća se Dečak.

Snimajući kadrove za spot, muzičar i Gonzo proveli su dosta vremena na toj plaži, ali su uspješno završili zadatak.

“Čitav dan smo proveli u moru i pod morem, tako da nam za vrijeme večere nije trebalo nijedno zrno soli, koliko smo se nagutali mora”, kroz smijeh priča Dečak.

Ovim spotom nijesu zaokružili priču kad je promocija albuma u pitanju.

“Mislim da ćemo jos minimalno jednu pjesmu sa albuma pustiti kao singl i za istu snimiti i video spot. To nam je u planu”, otkriva sagovornik “Vijesti”.

Od objavljivanja albuma “Nama se nikud ne žuri” prošlo je svega nekoliko mjeseci. Iako su 20 godina na sceni i dalje im, kad rade pjesme za album, nije lako predvidjeti koje će se pjesme svidjeti publici.

“Vjerujemo u sve pjesme koje odlučimo da stavimo na album, a pogotovo u one koje odlučimo kasnije da pustimo kao singl. Međutim, o njihovoj sudbini uvijek odlučuje publika. Teško je predvidjeti što će se tačno svidjeti fanovima, međutim, bez obzira na to, radimo najbolje što znamo. Zadovoljni smo činjenicom da je publika neke od naših pjesama pustila u svoje živote i tako omogućila život istim tim numerama” kaže Dečak.

Ovo je godina kad “Vatra” proslavlja jubilej na sceni, no muzičar ne bi ništa mijenjao i da može vratiti vrijeme.

“Sve stvari koje su se dogodile za ovih 20 godina na tom našem putu, morale su da se dese kako bi nas isti taj put doveo ovdje gdje upravo jesmo”, zaključuje Dečak.

Priča o međuljudskim odnosima

Dečak je autor teksta i koautor muzike za pjesmu “Vatra se primiče”, a upravo su ga međuljudski odnosi inspirisali da nastane ova numera.

“U slučaju ovog singla prvo je nastala muzika, ali to nije uvijek pravilo. Ovo je pjesma o međuljudskim odnosima, važno je i poželjno imati pored sebe osobu na koju možeš da računaš u najtežim trenucima, osobu koja bi za tebe ili sa tobom hodala i kroz vatru. Ako u našim životima postoji samo jedna takva osoba, srećni smo ljudi”, smatra Dečak.

Bonus video: