GOVORIO O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Tom Jork: Priznajem, ja sam licemjer

“Istina koju moramo priznati je da smo svi dio sistema", poručuje frontmen sastava Radiohead
1345 pregleda 2 komentar(a)
Jork na jednom od Radiohead nastupa, Foto: AP
Jork na jednom od Radiohead nastupa, Foto: AP

Frontmen popularne britanske alt-rok grupe Radiohead, Tom Jork, nedavno je otvoreno pričao o teškom periodu kroz koji je njegova porodica prošla nakon što je njegova bivša partnerka preminula od raka.

Pjevač je upoznao Rejčel Oven, umjetnicu i predavača na Univerzitetu u Oksfordu, još dok su bili studenti umjetnosti na Univerzitetu u Ekseteru. Njih dvoje su bili u vezi 23 godine i imaju dvoje djece, sina Nou i ćerku Agnes, a rastali su se 2015.

Jorkova partnerka je godinu kasnije, u svojoj 48. godini života, preminula nakon duge borbe sa rakom. Mada je tokom posljednje godine života bila u lošem stanju, sve do kraja života je podučavala italijanski.

Tom Jork je u intervjuu sa Loren Lavern, voditeljkom BBC Radio 4 emisije “Desert Island Discs” pričao kako je biti otac dvoje tinejdžera.

“Ne mogu ni da se nadam da mogu biti kao njihova mama, ali smo okej. Zaista sam ponosan na njih oboje. Često me oduševljavaju. Ne mogu da povjerujem da imaju ikakve veze sa mnom, njih dvoje su tako divni ljudi”, izjavio je pjevač.

Ovenova je bila svjetski poznata umjetnica koja se izražavala kroz fotografiju i printove, a njen akademski rad bio je fokusiran na italijansku srednjevjekovnu literaturu.

“Kad je majka moje djece preminula, bio je je to dosta težak period, prošli smo kroz mnogo toga. Bilo je tužno. Ona je mnogo patila, a moj cilj je bio da iz svega toga izađemo dobri i nadam se da se to i desilo. Srećan sam što sad imam novu partnerku koja je došla i unijela malo svjetlosti u sve to, za što je potrebna ogromna snaga. I zaista ako je to u redu, ako sam i dalje sposoban da stvaram muziku koja izražava sve to i koja je i dalje bitna ljudima, što mogu više da poželim”, zapitao se muzičar.

Jork je proveo veći dio karijere kritikujući političare jer ne obraćaju pažnju na klimatske promjene. Međutim, on je priznao Lavernovoj da je licemjer jer leti širom svijeta u mlaznjacima kad je na turneji, a priča o promjenama.

“Stvar sa kojom sam uvijek imao problem je kad vodim kampanje o klimatskim promjenama. Ja sam neko ko u sklopu svog posla mora mnogo da leti, tako da sam na neki način licemjer. Totalno se slažem sa ocjenama da sam licemjer, ali... što mogu da uradim u vezi sa tim?”, upitao je roker.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa nedavno su u Engleskoj izazvali bijes javnosti nakon što su prema navodima medija četiri puta putovali privatnim avionima tokom samo 11 dana, bez obzira što javno često pričaju o zaštiti životne sredine. Ser Elton Džon je javno pokušao da ih odbrani tvrdeći da se lično uvjerio da ti avioni ne ostavljaju karbonski otisak.

Upitan da prokomentariše to, Jork je kazao: “Istina koju moramo priznati je da smo svi dio sistema. To je sistemska stvar koja se mora promjeniti. Vi možete neke stvari da uradite, ali prave stvari moraju da se dese u parlamentu i u Ujedinjenim nacijama i moraju da se dese odmah sada, jer nemamo vremena”.

Preporučujemo za Vas