Tanya Moss: Njegujem tehno sa pankerskim duhom

U posljednjih šest godina koliko se bavi DJ-ingom nastupala je najviše po Crnoj Gori, a u posljednje vrijeme sve češće dijeli miks pult sa značajnim imenima evropske tehno scene
1064 pregleda 1 komentar(a)
Na zimu je očekuju nastupi u Srbiji: Tanya Moss, Foto: Privatna arhiva
Na zimu je očekuju nastupi u Srbiji: Tanya Moss, Foto: Privatna arhiva

Narednog petka, 4. oktobra u Herceg Novi dolazi jedna od legendi francuske andergraund tehno scene Umwelt koji će na elektronskoj žurci koju organizuje Sound Phenomena nastupiti u klubu “Peoples”. Aktivistima i osnivačima etikete Rave Or Die iz Liona biće to prvo gostovanje u Crnoj Gori, mada je još prije deset godina jednu traku posvetio našem glavnom gradu - Podgorici.

Sa njim će isto veče miks pult dijeliti T/error iz Italije, te Tanya Moss koja će predstavljati crnogorsku elektronsku scenu.

Tatjana Petrović, koja stoji iza pseudonima Tanya Moss, endemska je vrsta na domaćoj DJ sceni, jedna od vrlo rijetkih pripadnica ljepšeg pola u tom poslu koje možemo nabrojati na prste jedne ruke. Mlada 25-ogodišnja Baranka u petak će predstavljati crnogorsku scenu, ali je porijeklom Ruskinja.

“iz Rusije sam u Crnu Goru došla 2011, kad sam imala 16 godina, tako da sam taj glavni period sazrijevanja provela ovde. Zato se osjećam dosta domaćom. Nikad nisam osjećala neku jaku povezanost sa konkretnom državom ili nacionalnošću, jednostavno se osjećam kao da sam na svom mjestu”, objašnjava Petrovićeva.

U posljednjih šest godina koliko se bavi DJ-ingom nastupala je najviše po Crnoj Gori, a u posljednje vrijeme sve češće dijeli miks pult sa značajnim imenima evropske tehno scene, pa je nedavno nastupala na Španjola festu sa španskom koleginicom Alienatom i italijanskom zvijezdom u usponu Stennyem, a sad kaže da je uzbuđena zbog gostovanja Umwelta.

“Volim Umwelta i njegov zvuk, tako da jedva čekam da ga slušam uživo. Nema se što očekivati, znam da će biti predobro”, priča u svom prvom razgovoru za “Vijesti” Tanya Moss.

Tanya Moss
“Sve što mi se dešava u životu utiče na moju muziku”: Tanya Moss(Foto: Privatna arhiva)

Nakon uspješnih ljetnjih nastupa na crnogorskom primorju, Tanja je postala jedna od perjanica Sound Phenomena organizacije, a planira na zimu gostovanja u Srbiji.

“Do sad sam imala nastupe uglavnom u Crnoj Gori, sa Totalitare Underground, Sound Phenomena, Obscure Events organizacijama. Nastupala sam i na Sea Dance festivalu takođe. Jednom sam bila u Kragujevcu sa Garage Reunion ekipom i jednom u Rusiji, u gradu gdje sam se rodila, Kalinjingradu”, priča DJ-ka iz Bara.

Za one koji još nisu bili u prilici da je slušaju kaže da mogu da očekuju zvuk sa “pankerskim duhom” - da ima melodije i dosta izlomljenih ritmova.

“Obično je to mješavina elektra i tehna”, ističe Tanja i dodaje da pankerski duh koji pominje ne vezuje striktno za određeni muzički žanr, već na to više gleda kao na muzičku filozofiju. “Koliko znam, taj duh je u osnovi mnogih izraza. Ako ideš dalje unazad kroz istoriju pronaćićeš ga i u osnovi onoga što je bilo i prije elektronike, sve do samih početaka, do prvog andergraunda”, smatra ona.

Petrovićeva kaže da je u elektronsku muziku zaljubljena još od malih nogu, samo što tada još nije znala što je to.

“Prvi, da tako kažem, pravi doživljaj elektronske muzike sam doživjela baš ovdje, u Crnoj Gori. Bila je žurka sa DJ Fakirom, mislim da je u pitanju Bokeška noć u Kotoru 2012. Tada sam prvi put ukapirala što je tehno, baš je bio čudan osjećaj”, prisjeća se Baranka.

Nakon toga je počela aktivno da prati i sluša elektronsku muziku, pa skromno priznaje da je još zelena u tome.

“Prvu opremu sam kupila 2013. i počela da miksujem kući, to mi je bilo nešto nevjerovatno. Ne mogu da kažem da imam neke glavne uticaje i uzore. Konstantno otkrijevam nešto što mi je skroz novo - žanr, muzičara ili traku. Ma bilo što što se desi u životu inače, što u nekom konkretnom momentu ostavi utisak na mene, kako promijeni mene tako mijenja i moju muziku”, objašnjava Petrovićeva, koja je završila studije menadžmenta u turizmu, ali kaže da je trenutno posvećena svojoj djeci, a ima dva sina od četiri i dvije godine.

Tanja je još jedno u nizu imena koja su na crnogorskoj sceni isplivala u posljednje vrijeme, potvrđujući njenu ekspanziju i napredak.

“U Crnoj Gori ima odličnih DJ-eva, producenata i organizacija za različite žanrove, ima za svakoga ponešto. Ali mislim da je potrebno još dosta toga da to postane prava scena”, ocjenjuje ona.

A kako je biti žena na toj sceni gdje dominiraju muškarci?

“Ne znam. Od dosta ljudi sam čula da vole ženske DJ-eve. Ja lično nisam imala posebnih ni pozitivnih ni negativnih reakcija zbog toga što sam žena”, kaže Petrovićeva. Žurka u Herceg Novom u petak će početi od 22 sata, a ulaz će koštati šest do ponoći, odnosno osam eura nakon toga.

Prvijenac inspirisan Baltičkim morem i šumom

Osim uspješnih nastupa, Tanja je uplivala i u producentske vode, pa je tako u julu objavila svoju prvu traku za britansku etiketu Digital Distortions.

“Posvećujem produkciji sada sve svoje slobodno vrjeme, još učim, još se tražim. Imam još nekih novih završenih traka, ali ne znam još kada ću ih objaviti”, priča ona.

Njen prvijenac “Underdog”, u čijem nastanku su njeni korijeni imali značajnu ulogu, može se poslušati na Soundcloud stranici Digital Distortionsa, dok su njeni setovi dostupni na istoj toj platformi na stranici Tanya Moss, kao i na YouTube kanalu Sound Phenomena sa kojima je pokrenula seriju podkasta.

“Traka ‘Underdog’ je nastala prošle zime, kad sam provela pet hladnih mjeseci praktično sama sa djecom u kući svojih roditelja, pored Baltičkog mora i šume. Tako je ta traka inspirisana nekim mojim emocijama i tim divljim ambijentom gdje sam živjela. Kad je slušam zamišljam mračnu šumu, ima taj paganski bit. Inače volim muziku i folklor bilo koje nacionalosti”, ističe ona.

Bonus video: