PROJEKAT DVA MUZIČARA

Nenad Ćeranić: Pisati za djecu je veliko uživanje, ali i odgovornost

Muzičar Nenad Ćeranić oprobao se u stvaranju pjesama za najmlađe, a za ovaj poduhvat inspiraciju je našao u roditeljstvu
1431 pregleda 0 komentar(a)
U ulozi oca se odlično snalazi: Nenad Ćeranić, Foto: Privatna arhiva
U ulozi oca se odlično snalazi: Nenad Ćeranić, Foto: Privatna arhiva

Sve je više muzičara koje je roditeljstvo inspirisalo da pišu pjesme za djecu. Nakon Leontine Vukomanović, Ivane Peters, Tijane Depčević, Sergeja Ćetkovića, na to se odlučio i Nenad Ćeranić. Naime, nakon što je dobio sina Andreja, nedavno je zajedno sa kolegom Aleksom Aleksovim, sa kojima sarađuje od početka karijere, napravio kanal “Guigui Planet” na kojem se, za sada, mogu preslušati dvije numere.

Prvi projekat za djecu iz njihove kreativne kuhinje na koje ih je roditeljstvo inspirisalo da naprave zabavnu pjesmicu i video predstavlja ujedno i podršku ka rješavanju problema izumiranja čitave populacije koala, pa i ne čudi što je upravo ova životinja akter numere. Drugi singl koji je nedavno objavljen govori o tri druga - noju, lavu i slonu, koji su avanturisti i vole da putuju, a ujedno pomažu djeci da na zabavan način uče. Kroz avanture bebe lava, bebe slona i bebe noja, mališani uče o znamenitim svjetskim gradovima i prevoznim sredstvima kojima će obići planetu.

“Što se muzike za djecu tiče, prvi moj projekat je bio još 2011. godine kada sam komponovao, napisao tekst i aranzirao ‘Himnu beogradskih vrtića’. Danas, čuveni muzički producent i moj veliki prijatelj Alek Aleksov i ja zajedno stvaramo muziku za djecu u okviru našeg zajedničkog projekta. Mi smo zaduženi za muziku, a moja supruga Mina za vizuelnu animaciju. To što sam se nedavno ostvario kao roditelj svakako je bila najveća inspiracija”, priča za “Vijesti” Ćeranić koji je posljednjih godina puno puta bio angažovan da radi primijenjenu muziku, na pitanje koliko je teže pisati za djecu, odgovara:

“Pisati za decu je najveće uživanje koje sam kao muzičar osjetio, ali u isto vrijeme i najveća odgovornost. Pjesme za djecu, prije svega, moraju biti edukativne u manjoj ili većoj mjeri, jer su djeca poput sunđera koji sve upijaju. Najteže je spojiti edukativni karakter sa muzičkom temom koja bi u isto vrijeme trebalo da bude hitična. Ono što moram da priznam je da se nikada ranije nisam toliko pozitivno osjećao u studiju nego u toku rada na dječijim pjesmama”.

Sagovornik “Vijesti” ne krije da ga je roditeljstvo promijenilo.

“Iskreno, više nisam sam sebi na prvom mjestu, već je to moj sin Andrej. Prije nego što sam postao roditelj nisam ni mogao da naslutim da postoji toliko jaka emocija, jednostavno roditeljstvo sam razumio samo u teoriji, ne u praksi. Do prije dvije godine slobodno mogu reći da nisam imao nikakve strahove, ipak, sada je potpuno drugačije. To je roditeljstvo”, smatra on.

U ulozi oca, smatra muzičar, odlično se snalazi, a pored dječjih pjesmica koje piše za najmlađe, svog sina polako uvodi i u pop vode kojima i sam pripada.

“Dosta vremena provodim sa sinom, i neću biti skroman da kažem da se sjajno snalazim. Naravno moja supruga Mina i ja smo podjednako angažovani u ulozi roditelja. Od kada se rodio Andrej, spontano sam počeo da mu pjevušim pjesmu Olivera Dragojevića ‘Kad mi dođeš ti’, i danas mu je često pjevam, uz klavir, gitaru ili akapela”, otkriva Ćeranić.

On smatra da je muzika veoma bitna za razvoj djece, pa je i to jedan od razloga što se upustio u ovu avanturu.

“Mislim da se muzikom kroz najranije doba gradi karakter i senzibilitet djeteta, ne samo muzikalnost. Trudim se da se u našoj kući svakodnevno sluša kvalitetna muzika različitih žanrova”, zaključuje Ćeranić.

 Stanje na muzičkoj sceni nikada nije bilo gore za pop muziku

Iako je na muzičkoj sceni više od deset godina, Ćeranić je do sada objavio samo jedan album “Uverzira” i to 2008. godine pod etiketom crnogorske izdavačke kuće “Goraton”. Od tada, muzičar je objavio nekoliko singlova, a posljednji - “Moj Beograd” pušten je u etar prije dvije godine.

“Prioriteti svakako jesu promijenjeni, ali daleko od toga da me to ometa da stvaram i radim. Puno komponujem i produciram muziku za druge izvođače, takođe, dosta radim i primijenjenu muziku”, objašnjava Ćeranić zašto odavno nije objavio singl.

“Iskreno želim i nadam se da ću uskoro snimiti neke nove pjesme, jer moram da priznam da moja pasivnost posljednjih godina leži u činjenici da stanje na muzičkoj sceni nikada nije bilo gore za pop muziku. Opstali su pop pjevači koji su se prešaltali u neke druge muzičke vode i velika imena koja pod uticajem stare slave još uvijek opstaju”, ističe Ćeranić.

Preporučujemo za Vas