Porto Morto i Darko Rundek: Pogledajte spot za njihovu pjesmu "Hodaj"

Hrvatska grupa u usponu Porto Morto ekranizovala “Hodaj”, drugi singl sa aktuelnog albuma “Portofon”
996 pregleda 0 komentar(a)
Porto Morto na nastupu, Foto: Facebook (Porto Morto)
Porto Morto na nastupu, Foto: Facebook (Porto Morto)

Jedan od najuzbudljivijih hrvatskih sastava novije generacije Porto Morto ekranizovao je svoju saradnju sa legendom jugoslovenske muzike Darkom Rundekom na pjesmi “Hodaj”. U pitanju je drugi singl sa albuma “Portofon” koji je “nova vruća gradska atrakcija”, kako su mediji u Hrvatskoj okarakterisali ovaj sastav, objavila u martu ove godine.

Zagrebački sastav koji je svoj drugi album objavio za izdavačku kuću je*oTon krajem prošle godine najavio je to izdanje spotom za pjesmu “Kuća”, koji su tada režirali Maja Alibegović i frontmen Roko Crnić. Ovaj put je Crnić sam odradio režiju i montažu, a na pjesmu je bitno uticalo to što je basista i pjevač Porto Morta takođe član Rundekove Ekipe.

“Do saradnje je došlo vrlo spontano. Sa Rundekom često dijelim ideje, pričamo o nekim trenutnim kreativnim procesima kroz koje prolazimo. Pustio sam mu tako jednu skicu koju je bend imao, što je zapravo bila ta pjesma ‘Hodaj’. Ona je imala jedan dio koji nije dobro zvučao sa mojom bojom glasa i onda je on pokušao da mi objasni kako bi trebalo to da otpjevam. Snimio je tu svoju ideju i to je taj snimak koji je ostao. Nismo uopšte planirali tu saradnju, ali eto spontano, organski se desilo da to funkcioniše, da doprinosi pjesmi”, otkrio je Crnić u razgovoru za “Vijesti”.

Rundek se pojavljuje i u spotu, kao čovjek koji radi na naplatnoj rampi, a Crnić se našao i iza kamere.

“Ja sam inače oduvijek u vizuelnoj umjetnosti i dok radim pjesme uvijek razmišljam o njihovoj atmosferi na neki vizuelni način, o nekoj priči koja se tu nadopunjava sa nekim drugim medijima. To mi je uvijek bilo inspirativno. Olakšavajuće je bilo što mi je to poznato, primarno okruženje gdje se osjećam kao riba u vodi”, ističe frontmen zagrebačkog benda.

On je kazao da kad ne bi bilo muzike bavio bi se najvjerovatnije dizajnom knjiga, što je posao koji je radio prije nego što je odlučio potpuno da se posveti bendu. Sad je u prilici da stvara i muziku, ali i da se vizuelno izražava.

“Radimo spotove kad mislimo da ima smisla komunicirati i vizuelno, kad nije samo to neka proteza za pjesmu, a eto za ovu numeru se ispostavilo da sam imao konkretnu ideju, znao sam kako bih htio to da snimim i montiram, pa smo krenuli u ostvarenje”, kazao je muzičar.

Porto Morto
Porto Morto(Foto: Privatna arhiva)

Nasljednik njihovog debija iz 2017. naišao je na izuzetno pozitivne kritike, a frontmen je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim reakcijama, koje su bend ohrabrile da nastavi da radi punom parom.

“Na ovom albumu smo dosta opušteno radili, nismo se cenzurisali. Imamo osjećaj da je cijenjen i da je imao dobar odjek, tako da jedva čekamo dalje da radimo u nekom još impresivnijem smjeru”, objašnjava muzičar.

Ukazujući na razliku između procesa rada na prvijencu i na njegovom nasljedniku, Crnić kaže da je novi materijal “puno zbijeniji”.

“Na debiju smo gledali kako da uopšte pristupimo stvaranju i snimanju albuma. To nam je bilo prvo takvo iskustvo i dosta smo se tražili, bili nesigurni, možda smo i previše toga sami sebi prepustili tada. Dok smo na drugom albumu više bili u ulozi nekoga ko oblikuje to. Kao da smo imali komad gline koji oblikujemo kako hoćemo, umjesto da taj komad utiče na to kako će on izgledati”, smatra frontmen.

Mada je prošlo tek pola godine od izlaska “Portofona” sa kojeg su samo dvije pjesme ekranizovane u vremenu kada se muzičari trude da snimaju što više spotova, Crnić otkriva da je njegov bend u dilemi da li da i dalje bude posvećen promociji tog albuma ili da se posveti narednom, budući da već imaju spreman dobar dio novog materijala.

“To ćemo da odlučimo kroz mjesec dva, dok vidimo što se događa sa novim pjesmama, jer je nekako to krenulo samo od sebe i već smo mnogo toga konkretizovali i usmjerili”, otkrio je on.

Porto Morto
Porto Morto(Foto: Privatna arhiva)

Prije su nas slušali iz pristojnosti, sad te pjesme znače ljudima

Do izlaska novih pjesama, zagrebački sastav posvećen je koncertnoj promociji aktuelnih, a frontmen kaže da je prijatno iznenađen reakcijama na svirkama.

“Prije su nas ljudi slušali iz pristojnosti, ali se sada to pretvara u jednu pravu zajednicu. Vidimo da te pjesme, bend i ta energija ljudima nešto znače i gdje god da dođemo postoji podrška. Vidiš da to ima smisla raditi, da pokreće nešto kako u drugima, tako i u tebi, da se tu dešava prava razmjena”, kaže on.

Kada su tek bili bend sa potencijalom, na talasu debija, Zagrepčani su gostovali na Lake festu 2017, a Crnić kaže da postoji mogućnost da ih crnogorska publika uskoro opet sluša uživo.

“Znam da se nešto dogovara. Moram priznati da sam prije više učestvovao u dogovaranju koncerata. Nego sad, tako da ne znam kakva je situacija trenutno, ali trudimo se da sviramo što više. Neka se zna da smo otvoreni za sve pozive”, naglasio je pjevač i basista.

Bonus video: