BEND "NIČIM IZAZVAN" OBJAVIO BALADU

Gluvajić: Naš osjećaj je da je ova pjesma posebna

“Hajde dođi da popraviš stvari” novi je singl benda “Ničim izazvan”
477 pregleda 0 komentar(a)
Njihova publika sama bira i pronalazi pjesme koje im se sviđaju: Ničim izazvan, Foto: Filip Roganović
Njihova publika sama bira i pronalazi pjesme koje im se sviđaju: Ničim izazvan, Foto: Filip Roganović

Bend “Ničim izazvan” juče je objavio baladu “Hajde dođi da popravimo stvari”, koja će prema riječima frontmena Bojana Gluvajića biti možda i iznenađenje za publiku. Muziku i tekst za ovu baladu napisao je pjevač Boris Bakalov, koji je ujedno bio zadužen i za video.

Za samo nekoliko sati, ova pjesma je izazvala pozitivne reakcije na njihovom Youtube kanalu, a fanovi su saglasni da je “idealna za kišno vrijeme”.

“Neki naš osećaj je da je ova pjesma posebna. Jako je pitka i prijatna, prava balada. A eto, nikad nismo imali sličnu kompoziciju pa ona i može doći kao iznenađenje. Inspiracija su male stvari, velika ljubav”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Gluvajić.

Upravo je stihove iz balade “Hajde dođi da popraviš stvari” Boris Bakalov u videu na svom Youtube kanalu koristio da objasni “kako nastaje pjesma”. U tom obraćanju javnosti objasnio je da svi koji žele da kroz numere ostave trag moraju biti otvoreni kako bi primijetili situacije i detalje koje ih okružuju i da iz toga crpe inspiraciju. Borisa i Bojana kao autore inspirisali su mnogi događaji i situacije iz života koje su opjevali u svojim pjesmama.

“Najčešće pjesme nastanu negdje iz dubine. Postoji taj osećaj kao da zapravo čovjek ni ne piše svoju pjesmu već samo prenosi to nešto što se već negdje nalazi. Riječ prati riječ, ton prati ton, i u trenutku povratka u stvaran svijet čovjek već ima najveći dio pjesme. Najzanimljiviji dio tog procesa je upravo njegov početak. Te sitne stvari i događaji koji nam pokrenu kreativni proces. Riječ, pogled, osjećanja, saosjećajnost i još mnogo drugih stvari mogu biti ulaznica u taj svijet”, objašnjava Gluvajić.

Postoje autori kojima se tačno zna redosljed nastajanja pjesme, no za Bojana i Borisa ne postoje pravila da prvo moraju nastati stihovi na koje dalje nadograđuju melodijsku liniju.

“Ne postoji pravilo. Nekada dođu i u ‘paketu’, to je vjerovatno i najbolja kombinacija. Ali mi volimo da tekst bude nosilac pjesme. Čini se da je danas sve manje tekstova koji imaju neku priču i poslije kojih nešto od toga ostane u čovjeku. Želimo da budemo ti koji iza sebe ostavljaju dobre poruke i da bar na trenutak dotaknemo onog ko nas sluša”, poručuje Gluvajić.

Iako na muzičkoj sceni postoje od 2012. godine kada su osvojili publiku pjesmom “O tebi” do danas objavili su tri albuma i mogu se pohvaliti mnoštvom hitova među kojima su “Tridesete”, “Rekla je”, “Pusti ljubav”, “Tužne devojke”, “Ko nam je ubio radio”, “Bilo gde”. Ipak, kad rade novi singl iskustvo im ne može pomoći u procjeni hoće li se on brzo dopasti publici.

“Nevjerovatno, ali što smo duže na sceni sve je teže i teže da procijenimo koja će se pjesma dopasti slušaocima. Naša publika sama bira i pronalazi. Njih nije lako prevariti i servirati im hit. Vjerujemo da su ljudi koji dolaze na naše koncerte upravo tu da bi pobjegli od serviranih hitova koji su nas sve preplavili. Oni su tu jer osjete da smo i mi njima slični”, zaključuje Gluvajić.

Lakše je biti samo izvođač na festivalima

Članovima benda “Ničim izazvan” dugogodišnje iskustvo nastupanja na festivalima pomoglo je da prošle godine pokrenu u Vrbasu “Heart fest”. U pitanju je muzička manifestacija od koje dio prihoda od prodaje ulaznica ide u humanitarne svrhe. 

Prema riječima Gluvajića, ovogodišnje izdanje je odlično prošlo, a na pitanje da li je lakše doći na svirku gdje se neko drugi pobrinuo za njene detalje, ili im i sama organizacija jednog muzičkog hepeninga lako pada, odgovara:

“Nemjerljivo je lakše samo izaći na binu bez ikakve brige o milion drugih stvari koje se dešavaju u vezi s tim događajem. Sa druge strane, poslije dva mjeseca planiranja, trošenja ogromnog vremena i energije, trenutak izlaska na binu je kao nikada prije. Teško je to objasniti. Možda ko osjećaj velike sreće i olakšanja što smo sve odradili kako treba”.

Preporučujemo za Vas