HRVATSKI MUZIČAR ZA "VIJESTI"

Hudulin: Privlači me stvaranje kompleksnijih muzičko-scenskih djela

Muzičar Robert Hudulin iskomponovao poemu Ivana Gorana Kovačića “Jama”
495 pregleda 1 komentar(a)
Bend je trenutno na pauzi: Robert Hudulin sa Rolin Humesom, Foto: Demofest
Bend je trenutno na pauzi: Robert Hudulin sa Rolin Humesom, Foto: Demofest
07.10.2019. 11:52h

Hrvatski muzičar Rober Hudulin, crnogorskoj publici poznat kao frontmen benda Rolin Humes koji je trijumfovao na posljednjem Royal Music festivalu, objavio je na svom Youtube kanalu djelo “Živi Rasti Cvjetaj - Jama” na tekst hrvatskog pisca Ivana Gorana Kovačića. Ovo djelo sadrži 10 kompozicija za koje je koristio poemu koja je nastala u najgorim danima Drugog svjetskog rata i koja govori o užasima rata.

“Prvi susret sa Kovačićevom ‘Jamom’ je ujedno bio i presudan. Zaista sam bio impresioniran. A taj susret se dogodio prije dosta godina, odnosno kad sam bio maturant, pošto je to djelo bilo dio propisane lektire za četvrti razred gimanzije. Ne mogu se baš pohvaliti da sam do tad puno čitao, ali knjige sa kojima sam se tad susreo su mi probudile ljubav za čitanjem i podstakle me da nakon toga intenzivnije čitam. Već prvo čitanje ‘Jame’ je probudilo u meni ogromnu potrebu da za nju napišem muziku što sam zapravo i krenuo da radim”, priča u razgovoru za “Vijesti” Hudulin, otkrivši da je već tada napisao prva tri ili četiri pjevanja.

“Kako sam tada bio maturant sa tonom obaveza i malo slobodnog vremena, a još je i trebalo krenuti sa pripremama za Akademiju, ‘Jama’ je stavljena sa strane, sve do prošle godine kad sam ponovno krenuo u realizaciju istog. Naravno, u međuvremenu ti stari snimci su se zagubili, ko zna u kojem kutku svijeta se to skriva, a baš bih volio da čujem šta sam to napravio prije nekih 15-tak godina”, kaže Hudulin.

Za djelo “Živi Rasti Cvjetaj - Jama” koristio je cijelu poemu koja je podijeljena na 10 pjevanja različite dužine.

“Upravo je ovo djelo nastalo kao odgovor na sve strahote do kojih je došlo tokom ratnih zbivanja. Radi se o civilu koji je tokom rata odveden na masovno pogubljenje jedini je preživio”, pojašnjava djelo Kovačića Hudulin, koji je svjestan da nije napravio komercijalni projekat, ali bi volio da se neka od ovih numera nađe u filmu, predstavi, dokumentarcu...

Inače, projekat “Živi, rasti, cvjetaj” pokrenuo je 2016. godine, a muzičar otkriva da je ovo djelo počeo da piše u periodu kad je osnovao bend Rolin Humes.

“Sve je spontano krenulo. Kako sam počeo da ga radim u periodu kad je nastao Rolin Humes, to nam je bio slogan. Uvijek je uz ime benda išlo VCF ili Vivat Crescat Floreat, što je latinska verzije istog, pa je ta tranzicija bila logična”, prisjeća se Hudulin.

U početku je, kako kaže, želja bila da se koncerti održavaju tamo gdje ih niko ne pravi.

“Željeli smo da sviramo u napuštenim industrijskim prostorima, neiskorišćenim arheološkim i drugim ‘čudnim’ mjestima. Sisak se pokazao kao idealno mjesto za početak. Ipak, je to bio jedan od glavnih industrijskih centara u Jugoslaviji, a u vrijeme Rima bio i jedan od najvećih gradova tog vremena, sa 30 000 stanovnika, što je za to vrijeme veliko. Tako ima mnogo interesantne ostavštine za iskoristiti”, objašnjava Hudulin.

Za više od tri godine realizovao je osam koncerata-projekata, među kojima su saradnja sa KUD Moreška, viteški-mačevalački ples iz Korčule za koju je napisao novu muziku (rock Moreška), saradnja sa vokalnim sastavom L.I.P.E., a tu su i “The Bambi Molesters”, “Pokret Otoka”, Gimnazija Sisak,umjetnica Barbara Tomečak-Baroš koji su svi do sada bili dio projekta “Živi, rasti, cvjetaj”.

“Od nedavno vodim i gimnazijski hor u Sisku, a od ove godine i u Petrinjskoj gimnaziji pa mi to takođe pruža mogućnost da proširim svoje muzičko djelovanje i zapravo mi omogućava da realizujem svoje nake davne želje, a to je stvaranje kompleksnijih muzičko-scenskih djela. Tako smo prošle godine sa horom i u saradnji sa dramskom grupom pod mentorstvom Natalije Miletić izveli djelo ‘Stolice’. Radi se, zapravo, o Joneskovoj drami koju smo pretvorili u mjuzikl. Ove godine radim na dva nova projekta sa svojim horovima, a to su muzičko-scensko djelo ‘U početku bijaše...’, a radi se o staroslavenskoj mitologiji, nastanku svijeta, ljudi, borbi dobra i zla... i mjuzikl ‘7’ koji je baziran na priči članice hora Glorije Vlašić, što me iskreno veseli, jer sam napokon uspio nekog da nagovorim da stvori neko svoje djelo, a to je i jedan od ciljeva projekta ‘Živi, rasti, cvjetaj’, uključiti i podstaći mlade i omogućiti im direktan uticaj na kulturno nasljeđe grada u kojem žive i školuju se”, smatra sagovornik “Vijesti”.

Što se tiče autorskog rada, kako kaže, ne može da se požali. “Mnogo bolje funkcionišem i puno više stvaram kad paralelno radim na više projekata. Volim kad imam mnogo obaveza i malo praznog hoda”, priznaje Hudulin.

“Živi, rasti, cvjetaj - Jama” je prvi projekat na kojem je sve sam odsvirao i otpjevao.

“Do sad je uvijek tu bio bend. Tako da jedini instrument koji čujete je klavir i razni zvukovi proizvedeni na klaviru koje sam dobio udarajući o njega, trzajući žice... Osim svog koristio sam dosta drugih glasova koji su obogatili i dali ekstra dimenziju albumu. Zahvaljujem svojim horistima, prijateljima, komšijama i rodbini na vremenu i strpljenju”, priča on.

Do sada Hudulinova djela imali su tekstove na engleskom, koji je prvi jezik koji je naučio jer je rođen u Australiji.

“Mnogo mi je lakše pjevati na engleskom, ne zbog pjevanja već zbog izgovora mnogih riječi. Kod mene riječi na hrvatskom mnogo puta zvuče izvrnuto i naopako”, zaključuje Hudulin.

Bend Rolin Humes na pauzi

Hudulinov bend Rolin Humes pobjednik je mnogih festivala, a objavili su dva albuma. No, trenutno je bend, kako tvrdi Hudulin “na pauzi”.

“Hoćemo li nešto u budućnosti raditi kao ‘Rolin Humes’, ne znam. Vidjećemo. I dalje sarađujemo na nekim projektima, pa eto mogu i kratko najaviti da će Matej (bubnjar) i novi član Marko (bas gitara) učesvovati na sljedećem projektu, koji je po obimu još puno opsežniji od Kovačićeve ‘Jame’, ali o samom projektu ćemo nekom drugom prilikom, kad bude blizu realizacije”, obećava Hudulin.