JURICA PAĐEN ZA "VIJESTI"

U očekivanju da se dese neke bitne stvari, zapuštamo sitnice koje nas usrećuju

Vođa benda "Aerodrom" priča o novom singlu “Sunce se smije”, kojim najavljuju studijski album “Dnevni rituali”
1141 pregleda 0 komentar(a)
Jurica Pađen i Aerodrom, Foto: Privatna arhiva
Jurica Pađen i Aerodrom, Foto: Privatna arhiva

Hrvatski bend “Aerodrom”, koji predvodi kompozitor, pjevač i gitarista Jurica Pađen, nedavno je objavio singl “Sunce se smije”. Upravo ovom numerom najavljuju i novi studijski album koji će nositi naziv “Dnevni rituali”.

Prvim reakcijama na pjesmu Pađen je zadovoljan, a kako ističe, singl “Sunce se smije” već polako osvaja radio-stanice.

“Prije neki dan su me zvali sa radija iz Pule da mi kažu da je numera proglašena za hit sedmice, takođe je stigla do top liste Narodnog radija, tako da polako osvaja etar. Preko 50 stanica samo u Hrvatskoj za sada su počeli da je ‘vrte’, sad još ostaje da na koncertima vidimo kakvu reakciju na ovu numeru ima publika”, otkriva u razgovoru za “Vijesti” Pađen.

Iako će album “Dnevni rituali” biti objavljen narednog mjeseca, neke od pjesama koja će se naći na njemu Pađen i ostatak benda već uveliko sviraju na koncertima.

“Ne pretjerujemo kad su nove pjesme u pitanju, ali nam je svakako bitno da već u startu, prije nego album bude objavljen, oslušnemo puls publike. Već sad mogu da kažem da među novim pjesmama ima potencijalnih hitova. Ako sve bude teklo po planu, kako zvuče studijske verzije numera sa albuma ‘Dnevni rituali’ publika će čuti za nekih mjesec dana, jer je sve gotovo, čak i omot, ostalo je samo da izmiksamo materijal”, priča Pađen.

Pjesme na albumu imaće različite teme, uglavnom će govoriti o ljubavi, ali Pađen ne bježi i od angažovanih tekstova.

“Takvih pjesama ima, čak i kombinacija ljubavna i angažovana”, tvrdi sagovornik “Vijesti”. Sam naziv novog studijskog projekta nosi simboliku, jer prema njegovim riječima “dnevni rituali su potcijenjeni”.

“Svi mi imamo neke dnevne rituale. Neko meditira, neko radi gimnastiku ili pije kafu. To su one male stvari koje nam obogaćuju dan. Eto, ja volim sebe da svaki dan nagradim kafom i cigaretom da pročitam novine i recimo da je to neki moj dnevni ritual već godinama unazad. Iako im previše ne dajemo na značaju, to su neki veoma bitni djelovi života, bez obzira na to što ih ponavljamo iz dana u dan. Eto, recimo, to je tako i sa papučama koje nosimo svakodnevno, a više cijenimo one skupe cipele koje obujemo jednom godišnje. Zapostavljamo i ne pridajemo im previše važnosti iako nas služe vjerno. Tako je i sa ritualima. U očekivanju da se dese neke velike i bitne stvari, zapuštamo one sitnice koje nas usrećuju što znači da cilj promaši sve ostalo. Meni su upravo ti svakodnevni rituali visoko na listi prioriteta”, priznaje muzičar.

Pađen
Nove pjesme već sviraju na koncertima: Jurica Pađen(Foto: Privatna arhiva)

Za numeru “Sunce se smije” kadrovi su nastali na koncertu “Aerodroma” na stadionu Šalata održanog ove godine, a kojim je Jurica Pađen proslavio 40 godina uspješne muzičke karijere. No, ovo nije prvi spot benda za koji su korišćeni kadrovi sa nekog nastupa.

“Mislim da na ovaj način možemo makar da dočaramo djelić te atmosfere. Zaista je taj koncert na Šalati fantastično prošao, a nakon njega svirali smo i u Banjaluci. Rekacije na koncertima uvijek su dobre, jer publika zna sve naše pjesme. Na nastupima uvijek pravim presjek i sviram i one moje hitove iz ‘80-tih, kao i novije pjesme, ali nam se na repertoaru nađu i pjesme naših kolega. Eto, recimo, mislim da malo ljudi zna da sam zajedno sa Huseinom Hasanefendićem Husom i Akijem Rahimovskim bio jedan od osnivača ‘Parnog valjka’, pa su njihove pjesme iz tog perioda neizostavne. Takođe, četiri godine sam svirao sa Džonijem Štulićem u ‘Azri’, pa na koncertima sviramo i neke njihove numere, a sa Jurom Stublićem sam godinama sarađivao u studiju, tako da odsviram i neku njegovu. Na koncertima uvijek imamo šarenolik program, a sve te pjesme koje sviramo dio su moje bogate muzičke istorije”, zaključuje Pađen.

Voljeli bi da u sklopu jubilarne turneje posjete Crnu Goru

Uz zagrebačku grupu “Aerodrom”, koja se svrstava među najpopularnije rock sastave ex-Yu prostora, odrastale su mnoge generacije, a hitovi poput „Stavi pravu stvar“, „Obična ljubavna pjesma“, „Digni me visoko“ i „24 sata“ ostali su trajno zabilježeni u našoj muzičkoj istoriji. Jurica Pađen & Aerodrom ove godine proslavljaju 40 godina na sceni.

“Ovo je veoma značajna godina za nas, i pored albuma, u planu je i koncertna turneja povodom jubileja. Voljeli bismo da u sklopu iste posjetimo i Crnu Goru, a za sada ima naznaka da će biti možda i neki koncert kod vas. Za doček ove godine svirali smo u Budvi i bilo je fantastično. Tamo fenomenalno tretiraju muzičare, imali smo veliko poštovanje, pa smo i sami dali sve od sebe da i publika zapamti taj naš nastup. Voljeli bismo da imamo više sličnih koncerata u Crnoj Gori”, poručio je Pađen.

Preporučujemo za Vas