Našu publiku zanimaju iskrene pjesme, a ne skandali

Od osnivanja “Vatra” nastupa u gotovo nepromijenjenom sastavu, a nastali su u gradu Virovitica koji prije njih nije imao nijedan bend koji je izdao album
433 pregleda 0 komentar(a)
Otkrili detalje o nastajanju pjesama među kojima su “Tremolo”, “Tango” i “Nama se nikud ne žuri”: Vatra, Foto: Mare Milin
Otkrili detalje o nastajanju pjesama među kojima su “Tremolo”, “Tango” i “Nama se nikud ne žuri”: Vatra, Foto: Mare Milin

Hrvatski pop-rok sastav “Vatra” ove godine proslavlja 20 godina na sceni, a tim povodom riješili su da pored albuma “Nama se nikud ne žuri”, koji je izašao prije nekoliko mjeseci, publici ponude i biografiju benda.

“Biografiju je napisao novinar Marko Podrug u želji da publici predoči bend iz perspektive koju nemaju mogućnost da vide i čuju na televizij, radiju, u medijima i zaista je to oblično odradio”, pohvalio se frontmen benda “Vatra”, Ivan Dečak.

Iako su mnoge biografije bendova promijenile doživljaj publike o tim izvođačima, ona koju je Podrug napisao neće pretjerano uticati na fanove “Vatre”, nada se Dečak, jer kako kaže, ova knjiga ne sadrži detalje koji će šokirati javnost.

“Ova naša priča iza koje je stao Marko više predočava što sve jedan bend sa ovih prostora mora da prođe prije, ali i za vrijeme uspjeha”, otkriva Dečak.

Od osnivanja “Vatra” nastupa u gotovo nepromijenjenom sastavu, a nastali su u gradu Virovitica koji prije njih nije imao nijedan bend koji je izdao album.

Za 20 godina objavili su deset albuma, a prekretnica se desila već na prvom albumu “Između nas” iz 1999. godine. Tada je numera “Bilo je dobro dok je trajalo” postala poznatija od benda, a publici u Hrvatskoj trebalo je nekoliko godina da spoji lik i djelo. Druga prekretnica u njihovoj karijeri desila se 2014. godine kada ih je zahvaljujući numeri “Tango” zavoljela i publika u ostalim ex-Yu državama.

Biografije rok bendova i pjevača otkrivaju i detalje o skandalima koji su se dešavali tokom karijere, no “Vatra” u svojoj biografiji nema nijedan.

“Bez obzira na to što nemamo nijedan skandal tokom dugogodišnje karijere, gledali smo da to nadomjestimo tako što smo ubacili fotografije koje do sada publika nije imala priliku da vidi, a one govore više od riječi. Mislim da se bez skandala može uspješno graditi karijera. I to što smo 20 godina na sceni bez ijednog dovoljno govori. Oduvijek sam smatrao da našu publiku više zanimaju iskrene pjesme, nego skandali ili stvari iz našeg privatog života”, siguran je Dečak.

Ono što je svakako publici oduvijek interesantno je priče o tome kako su nastale određene pjesme, a to su članovi “Vatre” kroz ovu biografiju riješili da podijele sa publikom.

“Odlučili smo da otkrijemo mnoštvo detalja o nastajanju određenih pjesma kao sto su ‘Tremolo’, ‘Tango’, ‘Nama se nikud ne žuri’. Eto recimo, pjesmu ‘Tremolo’ sam napisao nakon što sam na vijestima odgledao prilog o novootvorenom muzeju prekinutih veza na gornjem gradu u Zagrebu. Iz straha da jednoga dana kao eksponat prekinute veze tamo ne završi i neki od mojih stvari napisao sam ‘Tremolo’”, otkriva Dečak.

Svi koji žele da imaju biografiju benda “Vatra” dobiće i live album “Vatra XX uživo” snimljen 5. aprila na slavljeničkom koncertu u Domu sportova.

Bonus video: