Želimo da tradicionalne pjesme približimo mladima

U okviru turneje “Balkanske rute i korijeni” sastav Nikkka quintet održaće sjutra veče koncert u Podgorici
1166 pregleda 0 komentar(a)
Nikolina Nika Kovačević, Foto: Privatna arhiva
Nikolina Nika Kovačević, Foto: Privatna arhiva

Koncert Nikkka quinteta biće održan sjutra u glavnom gradu Crne Gore okviru njihove turneje “Balkanske rute i korijeni”. Nikkka quintet uz tradicionalne pjesme sa Balkana družiće se sa publikom u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, a tom prilikom pored crnogorskih numera, ljubitelji izvorne muzike imaće priliku da čuju pjesme iz Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Nikkka quintet” nastao je krajem 2017. godine na inicijativu vokalne umjetnice Nikoline Nike Kovačević i njenih kolega sa ciljem da ljubav prema tradicionalnoj muzici Balkana predstave kroz svoj način muziciranja. Posljednjih godina sve je više muzičara koji kroz svoj rad pokušavaju da tradicionalnu muziku otrgnu od zaborava, pa Kovačevićeva ističe da nije lako izboriti se sa konkurencijom. “Zaista je teško pridobiti publiku pored tolike konkurencije jer posljednjih godina se intenzivira broj muzičara koji se bore da očuvaju tradicionalnu muziku. To je velika misija u kojoj smo svi mi ujedinjeni. Međutim, ono što naš sastav odvaja od ostalih kolega koji se bave tradicionalnom muzikom je to što smo počeli sa usko probranom pričom kad su pjesme u pitanju, najprije iz ex-Yu zemalja, da bismo vremenom proširili tu priču i na zemlje okruženja. Istraživali smo koje su to tradicionalne pjesme iz Grčke, Rumunije, Bugarske, Albanije i nećemo se samo na tome zaustaviti. Naime, u planu je da se ta priča širi i da postanemo World Music bend koji će interpretirati tradicionalnu muziku iz čitavog svijeta. Inače, imam veliko interesovanje da pjevam na više jezika, tako da se i taj dio uklapa se u naše želje”, priča u razgovoru za “Vijesti” Nikolina Nika Kovačević.

Pored nje, u “Nikkka quintetu” sviraju Nenad Paunović - klavir, Dušan Popović Lipovac - gitara, Bojan Krtinić - klarinet i Katarina Radivojević - perkusije, a ono po čemu su prepoznatljivi je upravo izbor pjesama.

“Za koncertu Podgorici smo se trudili da pjesme koje ćemo izvoditi budu što nepoznatije publici. Naravno, ne možemo ni bez nekih pjesama koje publika voli, ali oni će u našoj interpretaciji zvučati novo i drugačije. Naša misija je da predstavimo te balkanske korijene i da izvodimo što više lijepih melodija kojima se toliko ne pridaje pažnja i koje se ne pjevaju toliko često. Na repertoaru će biti toliko divnih pjesama koje sa sobom nose predivne priče, pa smo sigurni da će publika uživati”, nada se Kovačevićeva.

Kako kaže, kada biraju koje će pjesme izvoditi na koncertima vođeni su etnomuzikološkim porivima da o tim kompozicijama saznaju zanimljive priče o tome kako su nastale.

“Ne želim baš da otkrivam koje smo to pjesme za sjutra veče odabrali koje imaju crnogorske korijene, jer želimo publiku da iznenadimo. Međutim, ono što oni koji dođu na koncert mogu da očekuju je i taj mali čas muzičkog na kojem pored toga što će čuti neke nepoznate melodije, imaće priliku da saznaju i zanimljive priče o svim tim pjesmama. Planiram da pred svaku otpjevanu numeru ispričam njenu priču”, obećava Kovačevićeva, dodajući da će na koncertu u Podgorici imati i specijalnog gosta.

“Riječ je o jednom od najboljih, mladih, perspektivnih muzičara džez scene. Ime nek ostane tajna, ali to je moj najbolji prijatelj, i vjerujem da će biti lijepo iznenađenje za publiku”, dodala je sagovornica “Vijesti”.

Kako kaže, cilj joj je da ovaj muzički pravac kroz poseban muzički izražaj približi mlađim generacijama, jer je i sama zavoljela tradicionalnu muziku još kao mala.

“To moje interesovanje za tradicionalnu muziku je došlo spontano i bila je to, što se kaže ‘ljubav na prvi pogled’. Do izvora sam došla samoinicijativno, a roditelji su mi oduvijek bili samo podrška u tome. Odlučila sam još sa sedam, osam godina da se posvetim ovom muzičkom žanru, a sve je krenulo kada sam na poklon dobila CD Teodulija i Madam Piano. Slušala sam ga do iznemoglosti i jako mi se dopalo njihovo poimanje tradicionalne muzike. Taj susret tradicionalnog melosa upakovanog na moderan način bio je okidač. Tokom školovanja, a završila sam nižu, srednju muzičku gimnaziju i Muzičku akademiju susretala sam se sa najrazličitijim žanrovima, ali ljubav prema tradicionalnoj muzici uvijek preovladava”, zaključuje ona.

Aranžmani nastajali na probama

Nikolina je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odsjek - dirigovanje, no aranžmane za kompozicije koje izvodi sa svojim kvartetom zasada ne ispisuje sama.

“Ove godine smo učestvovali na ‘Nišville džez festivalu’ gdje smo započeli našu turneju ‘Balkanske rute i korijeni’. Pomoć za aranžmane za taj koncert imali smo od našeg prijatelja Milorada Milinkovića, koji je u najvećem dijelu bio zadužen za taj dio posla, mada su sve kolege učestvovale i stvarali aranžmane. Svakako da sam se pridružila i u tom poslu bendu, ali više u smislu davanja sugestija i smjernica, jer do sada nijesmo raspisivali partiture, već smo o svemu razgovarali na probama, što ne znači da u nekom narednom periodu za sve te aranžmane nećemo imati i notne zapise”, kaže Kovačevićeva.

Bonus video: