Franka Batelić: Mjesecima sam pisala, brisala i mijenjala pjesmu

Pjesma “Crazy” sa kojom će se takmičiti u Lisabonu, prije nekoliko dana najavljena je tizerom, a reakcije na tridesetak sekundi uvoda u kompoziciju su pozitivne
268 pregleda 1 komentar(a)
Franka Batelić, Foto: Šime Eškinja
Franka Batelić, Foto: Šime Eškinja
Ažurirano: 06.03.2018. 18:56h

Hrvatska pjevačica Franka Batelić još kao djevojčica sanjala je o tome da svoju zemlju predstavlja na velikom muzičkom takmičenju kakav je Eurosong. Ta želja joj se nedavno ispunila kada su iz HRT-a odlučili da ova atraktivna i talentovana pjevačica bude njihov predstavnik na ovom tamičenju.

Batelić se pjevanjem bavi od treće godine, a kao djevojčica bila je solistkinja hora "Minicantanti" sa kojim je nastupila na brojnim festivalima i manifestacijama u Hrvatskoj i inostranstvu. Završila je nižu muzičku školu, pa svira klavir i gitaru. Pobjednica je talent šoua “Showtime”, a 2013. je pokušala da trijumfuje na Dori i tako obezbijedi sebi učešće na Eurosongu.

Iako je imala spremne pjesme, prvi album još nije objavila, ali se zato može pohvaliti uspješnim singlovima među kojima su "Crna duga", “On Fire".

Pjesma “Crazy” sa kojom će se takmičiti u Lisabonu, prije nekoliko dana najavljena je tizerom, a reakcije na tridesetak sekundi uvoda u kompoziciju su pozitivne. Numeru, za koju je muziku napisao Branimir Mihaljević, dok je za stihove bila zadužena Batelić, publika će moći da čuje danas.

Prije nekoliko dana objavili ste tizer pjesme “Crazy”. S obzirom na to da ste autorka teksta, koliko je uopšte bilo teško napraviti i pronaći pjesmu sa kojom se možete dostojno predstaviti na tom takmičenju?

Bilo je izuzetno teško, ali mislim da smo odabrali pravu pjesmu i mislim da sam, nakon mjeseci pisanja, mijenjanja i brisanja, na kraju napisala i dobar tekst. Uostalom, moći ćete sami da procijenite danas, kada će pjesma napokon biti puštena u etar. Ja jedva čekam!

Od početka imate svoj stil, bliži svjetskoj sceni, nego onoj kod nas. Koliko ste po tom pitanju napredovali sa numerom “Crazy” i hoće li u pjesmi biti nešto karakteristično za Hrvatsku?

Odmalena gledam MTV, VH1, VIVA i pod ogromnim sam uticajem svjetske muzike, koju najviše i slušam. Naravno da i na našim ex-YU prostorima ima fenomenalne muzike, ali sam se više pronašla u, recimo, američko-britanskoj RnB i pop muzici.

Prije “Crazy”, u studiju ste snimili druge tri pjesme. Šta će biti sa njima?

Sigurna sam da će naći svoj put. Za početak znam da ćete jednu od njih sigurno uskoro imati prilike da čujete i na hrvatskom jeziku.

Hoće li ova numera za Eurosong imati i hrvatsku verziju i zašto ste se odlučili da pjevate na engleskom?

Za sada neće imati hrvatsku verziju. Oduvijek pišem na engleskom i, da sam u ovom trenutku imala fenomenalnu pjesmu na hrvatskom u koju potpuno vjerujem, nju bih izvodila u Portugalu. Međutim, u svijetu se sve više kulturno, pa tako i jezički brišu granice, tako da smatram da je kvalitetna pjesma - kvalitetna pjesma, bez obzira na jezik. U potpunosti je djelo hrvatskih autora, a engleski jezik joj je jednostavno dobro legao.

Kada je Eurosong u pitanju, koji je vaš cilj?

Želim da ostavim dio sebe na toj pozornici u Lisabonu, da dam najbolje što imam, bez obzira na ishod.

Pratite li inače Eurosong i šta mislite o tom takmičenju?

Pratim. Eurosong je za mene predivna tradicija okupljanja toliko različitih država, ljudi, kultura koje povezuje jedna stvar - ljubav prema muzici. I zato ga volim i pratim.

I ranije ste imali nekoliko singlova na engleskom. Znači li to da odavno planirate da nakon Hrvatske, polako počnete da osvajate svijet?

Za sada nemam nikakvih velikih, ambicioznih planova. Sve u svoje vrijeme.

Tokom muzičke pauze završila pravni fakultet i putovala

Pred kraj prošle godine objavili ste singl "S tobom", kojim ste prekinuli diskografsku pauzu od nekoliko godina. Šta vas je navelo da napravite pauzu?

Brojni privatni razlozi. Ali sada vidim i osjećam koliko me ta pauza ojačala i sada znam što želim u muzičkom smislu, ne pristajem na kompromise i radim punom parom. Ponekad je dobro znati da kažete “dosta”, sakupiti se, naći ponovo inspiraciju u sebi i krenuti dalje u avanturu.

Sve to vrijeme sam bila u muzici. Privela sam kraju Pravni fakultet u Zagrebu i puno putovala. Kod mene nikada nema mirovanja.

Bonus video: