NOVEMBARSKO IZDANJE MANIFESTACIJE

"Dani gitare u Podgorici": Akcenat stavljen na predavanja iskusnih profesora

Festival “Dani gitare u Podgorici” ove godine imaće i novembarsko izdanje, a manifestacija će se održati od 22. do 24. novembra
1327 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Srđan Bulatović, Foto: Privatna arhiva

Drugi dio festivala “Dani gitare u Podgorici” biće održan od 22. do 24. novembra u glavnom gradu Crne Gore, a slogan manifestacije je “Gitara - prošlost, sadašnjost, budućnost”.

Iza ovog festivala, koji se održava četvrti put, stoji crnogorski gitarista Srđan Bulatović, koji je još 1994. godine osnovao odsjek gitare u srednjoj muzičkoj školi “Vasa Pavić”. Od tada do danas kroz njegovu klasu gitare izašao je veliki broj školovanih gitarista, mnogi od njih danas uspješno grade karijeru van Crne Gore, da bi 2016. riješio da i sam organizuje festival posvećen ovom instrumentu.

Iz godine u godinu ova manifestacija raste, a o tome koliko je bilo teško i ovoga puta ispuniti očekivanja gitarista, kao i publike koja posjećuje koncerte i radionice, ali i popeti se stepenicu više, Bulatović priča za “Vijesti”.

“Festival ‘Dani gitare u Podgorici’ se iz godine u godinu razvija i postaje prepoznatljiv, ne samo u regionu, već i mnogo šire na kulturnoj mapi Evrope. Od svog nastanka značajnu podršku dobio je od Sekretarijata za kulturu i sport Podgorica, kao i opštine Glavnog grada. Za razliku od prethodnih godina kada se tradicionalno održava u martu, ove godine će, osim martovskog, imati i novembarsko izdanje. Razlikovaće se od martovskog po tome, jer je akcenat dat na predavanjima iskusnih profesora i gitarista na uvijek aktuelnim gitarističkim temama, majstorskim radionicama i koncertima učenika. Pod nazivom ‘Gitara - prošlost, sadašnjost, budućnost’ drugi dio festivala biće održan od 22. do 24. novembra, a realizaciju ovog projekta finansijski je omogućilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore”, otkriva Bulatović.

Plakat festivala “Dani gitare u Podgorici”
Plakat festivala “Dani gitare u Podgorici”(Foto: Privatna arhiva)

Kako je, što se tiče drugog dijela festivala, poseban akcenat stavljen na predavanja, Bulatović ističe da su ista namijenjena gitaristima svih profila.

“Predavanja mogu slušati učenici, studenti, ali i profesori gitare. Predavanja i majstorske radionice će se održavati u koncertnoj sali muzičke škole ‘Vasa Pavić’ u Podgorici, a koncerti polaznika majstorskih radionica u sali biblioteke ‘Radosav Ljumović’. Teme predavanja su veoma zanimljive pa će prvog dana 22. novembra predavanja održati gitarista iz Španije Eduardo Pascual Diez na temu ‘Muzika za vihuelu španske renesanse (1535-1578)’, zatim Vera Ogrizović iz Srbije na temu ‘Kako su se plesale barokne igre’, a poslije nje gitarista iz Crne Gore Nedeljko Pejović na temu ‘Klasična gitara i popularna muzika’. Drugog dana, 23. novembra predavanja će održati Xhevdet Sahatxhija iz Hrvatske na temu ‘Koji si tip gitarista? Primjena načela tipološke psihologije u nastavi gitare’, zatim gitaristi iz Crne Gore Nikola Pejović na temu ‘Priprema djela’ i Petar Dobričanin na temu ‘Muzika pleše’. Istog dana biće održana dva koncerta, prvi učesnika majstorskih radionica, a drugi španskog gitariste Eduardo Pascual Dieza”, otkriva program Bulatović ističući da će posljednjeg dana predavanja održati gitarista i profesor iz Srbije Aleksandar Hadži-Đorđević na temu “Konstrukcije klasičnih gitara i njihove karakteristike”, kao i profesor iz Crne Gore Dražen Joković na temu “O noktima”.

“U večernjim terminima u samoj završnici festivala biće održana dva koncerta polaznika majstorskih radionica i predavanja na kojima će biti dodijeljene nagrade najuspješnijim polaznicima. Svi ovi programi biće veoma korisni za profesore gitare, a mnoge od ovih tema interesantne i za profesore drugih instrumenata kao i muzičare uopšte”, napominje Bulatović i dodaje da je suorganizator festivala Ministarstvo kulture Crne Gore, muzička škola “Vasa Pavić” i Biblioteka “Radosav Ljumović”.

Bulatović tvrdi da je svaki dio festivala interesantan, no publici su uvijek najzanimljiviji koncerti.

“Posebno mjesto i priliku da pokažu šta znaju imaće talentovani učenici kroz tri koncerta koja će održati. Naravno, tu je i španski gitarista Eduardo Pascual Diez čije izvođenje svakako treba čuti”, preporučuje sagovornik “Vijesti”.

On se nada da će se ova priča proširi i na ostale gradove u Crnoj Gori.

“U ovom projektu svakako će učestvovati i učenici koji u ovom trenutku imaju značajne rezultate na instrumentu gitara, i koji su na odličnom sviračkom nivou, a dolaze nam iz drugih gradova Crne Gore. Pored učenika iz Podgorice, nastupiće odabrani učenici iz Kolašina, Nikšića i Kotora”, zaključuje Bulatović.

Dobra prilika za razmjenu mišljenja i iskustva

Čak četiri gitariste iz Crne Gore držaće predavanja u okviru “Dani gitare u Podgorici”. Kako ovo nije jedini festival gitare koji se održava na ovim prostorima, Bulatović smatra da su svi oni zaslužni što se gitarska scena iz godine u godinu širi u Crnoj Gori.

“Uvijek podržavam i afirmišem domaće umjetnike iz Crne Gore i dajem im ravnopravno mjesto sa ostalima. Ovakvi festivali ili projekti predstavljaju dobru priliku za razmjenu mišljenja i iskustva naših profesora sa onima koji dolaze iz drugih sredina. I učenici i polaznici predavanja i majstorskih radionica mogu čuti i uporediti neka druga slična, ali i različita iskustva koje donose gostujući predavači”, objašnjava Bulatović.

Preporučujemo za Vas