Duo NeSte snimio spot za: “Brehme” kod publike ostavlja najveći utisak

Djelo “Brehme” španskog kompozitora Gorke Hermose sviraju od samog nastajanja dua NeSte
815 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz spota, Nemanja Potparić, Foto: Privatna arhiva
Detalj iz spota, Nemanja Potparić, Foto: Privatna arhiva

Duo “NeSte” koji čine Nemanja Potparić - harmonika i Stevan Savić - klavir snimili su spot za kompoziciju “Brehme” španskog kompozitora Gorke Hermose. Video donosi kadrove koje su snimali na nekoliko lokacija po Crnoj Gori, a posebno im je bilo bitno, prema riječima Potparića, da se u njemu pojavi što više snimaka napravljenih na Tari.

“Ovakav vid spota za klasičnu i savremenu muziku do sada nije rađen u Crnoj Gori. Spot nije samo promocija Tare jer smo snimali još i u Pljevljima. Znali smo da je ovaj period godine najljepši kad je prioda u pitanju. Htjeli smo da u sklopu spota imamo i kadrove koji su snimani na terenu, a ne samo da se fokusiramo na zatvoren prostor. Kada je savremena muzika, pa i klasična u pitanju, uglavnom se spotovi snimaju u zatvorenom prostoru, mi smo, eto, malo prošarali i svakako na jedan lijep način promovisali divne predjele Crne Gore”, smatra Potparić.

Djelo “Brehme” španskog kompozitora Gorke Hermose sviraju od samog nastajanja dua NeSte, a sagovornik “Vijesti” tvrdi da upravo ova kompozicija kod publike ostavlja najveći utisak.

“Sa kompozitorom imamo izvanrednu saradnju i njegove kompozicije su zastupljene na našem koncertnom repertoaru. Djelo spada u savremene kompozicije, veoma energičnog karaktera, i savršeno se uklopilo sa kadrovima koje smo željeli da prikažemo”, dodaje Potparić.

Kako objašnjava, autor Gorka Hermosa spada u kompozitore mlađe generacije, ali veoma popularne.

“Njegova muzika se izvodi u cijelom svijetu. Kada smo kolega Stevan i ja počeli da sviramo zajedno kao duo harmonika i klavir, vidjeli smo da on veoma dosta muzike piše upravo za te instrumente. Imao sam priliku da budem zajedno sa njim na jednom kongresu, kontaktirali smo ga, on nam je proslijedio svoje kompozicije, i mogu slobodno da kažem da smo mi jedan od sastava koji najviše izvodi njegovu muziku, a samim tim i vrši promociju njegovih djela gdje god da sviramo koncert”, ističe Potparić.

Duo NeSte pored publike u Crnoj Gori imao je priliku da se predstavi ljubiteljima klasične muzike kroz koncerte u Austriji, Argentini, Rusiji, Fransuskoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji, CG, BiH, Norveškoj, Litvaniji i drugim zemljama.

Bonus video: