MLADI CRNOGORSKI MUZIČAR O SVOJOJ SOLO KARIJERI

Ivan Bjeković: Ljubav je osnovni pokretač za sve procese u životu čovjeka

Ivan Bjeković najavljuje numeru “Život kao prevara”, koju će sa spotom pustiti do kraja novembra
1381 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Bjeković, Foto: Luka Ratković
Ivan Bjeković, Foto: Luka Ratković

Muzičar Ivan Bjeković koji je svoju karijeru počeo u grupi “Pluton” već godinu dana gradi solo karijeru. Ona je najavljena numerom “Svila mog sna”, a uskoro će publika imati priliku da čuje još jednu numeru. U pitanju je pjesma „Život kao prevara“ za koju muziku potpisuje Bjeković, dok je za tekst bio zadužen njegov otac Siniša. Kako kaže, provjerenu ekipu nije želio da promijeni, pa je i ovoga puta za aranžman bio zadužen Miha Radonjić.

“Pri realizaciji pjesme pomogli su Renata Perazić i Branko Koprivica, koji su mi nesebično pomogli da ova pjesma dobije formu u kojoj sam je i zamislio”, priča Bjeković koji planira da za pomenutu numeru snimi spot, pa da je tek onda prezentuje publici. “Već ovog vikenda ću početi snimanje spota, pa kompletiranje čitavog projekta vezanog za novi singl očekujem do kraja mjeseca, ako ne i ranije. Za spot će biti zadužen moj drug iz djetinjstva Vuk Vukadinović, dok će se u spotu, pred mene, pojaviti i model Mirela Eminović. Već imamo kompletiranu ideju kako bi spot trebalo da izgleda, tako da se vrlo radujem narednim danima i finiširanju ovog projekta”, priznaje on.

Inspiracija za tekst bila je, kako otkriva, nezdravi međupartnerski odnosi, pa vjeruje da će se mnogi u ovoj pjesmi pronaći. “Vrijeme u kojem živimo je jako izmijenilo ljude, vjernost i predanost partneru sve manje imaju značaja. Zapravo, kao da su se i sami odnosi među ljudima izvještačili i da su na prvo mjesto došle neke potpuno nebitne vrijednosti. Vjerujem i stava sam da je ljubav osnovni pokretač za sve procese u životu čovjeka, pa ova pjesma negdje ima i zadatak da pokaže težinu nedostatka najbitnijih pokretača u životu ili njihovo maskiranje”, poručuje Bjeković. Kako su prethodne dvije numere bile sporijeg ritma, sagovornik Vijesti ni ovoga puta neće puno odskočiti od svog prepoznatljivog stila, iako tvrdi da nijesu samo balade te u kojima uživa dok ih pjeva.

“I ovog puta je u pitanju balada. S obzirom na ono što sam do sad stvorio, može se reći da sam više naklonjen baladama, ali ne bih se složio da sam apsolutno vezan za balade. Zapravo, ne postoji nikakvo pravilo, muzika dođe kao trenutak inspiracije. Od oca sam dobio dvije zbirke pjesama koje su namijenjene samo meni i komponovanju pjesama. Kad komponujem, uzmem te zbirke, listam, pokušam da odsviram neku temu koja mi padne na um. Stihovi koji se najbolje uklope u kombinaciju dobiju svoju muziku. Tako je i sa ovom pjesmom”, objašnjava on.

Od prethodnog singla prošlo je više od godinu dana, no za to su, tvrdi muzičar, “krive” životne okolnosti.

“Svakodnevne obaveze su bile prepreka u finalizaciji pjesme koja je prve obrise dobila još prošle godine. U međuvremenu sam, osim redovnog posla kao pravnik, držao treninge, imao stalne svirke, upisao magistarske studije, počeo da učim njemački jezik... Sve je to uticalo na tok razvijanja ideje do krajnje forme”, priznaje Bjeković. To što pjesme ne mora da traži od drugih autora, već sam učestvuje u njihovom stvaranju, kaže, umnogome mu olakšava posao pri izboru.

“Autor sam mog prvog singla, drugi singl je uradio moj prijatelj Lazar Nenezić, sa kojim sam, i pored prekida konstantnog rada u formi dueta ‘Pluton’, nastavio da sarađujem i sviram. Imali ste prilike da nas slušate nekoliko puta u Podgorici, biće ih i još. Trenutak ‘pronalaska’ pjesme jeste sam trenutak eksplozije inspiracije. Do sada su to bile balade. Najvažnije je da pjesme nađu put do publike. Ono što je za mene jako bitno jeste da je svaka pjesma pečat mog ličnog rada uz saradnju sa ljudima koji su jako bitan dio mog života”, tvrdi Bjeković ističući da mu je kod pjesme svaki segment bitan - i muzika, i stihovi i aranžman.

“Nema razlike, dobar tekst mora da prati dobra muzika, kao i dobar aranžman. Dobitna kombinacija je ona koja se meni svidi. Moram prvo ja biti zadovoljan numerom, a potom i da publika koja prati moj rad pozitivno to ocijeni”, otkriva muzičar. “Ako bih morao da izdvojim ‘prelomni momenat’ u nastanku jedne pjesme, onda je to definitivno aranžman, jer se uz male promjene može postići mnogo bolji rezultat”, dodaje Bjeković.

Želim da budem produktivniji na polju muzike

Bjeković se nada da će upravo singl “Život kao prevara” pokrenuti njegovu karijeru i da će češće snimati i objavljivati pjesme.

“Nadam se da će ovaj singl da me pokrene da mnogo više radim autorskih numera, ali ne u smjeru da to postane moje životno opredjeljenje. Moj trenutni poziv je pravo, upisao sam magistarske studije i želim da se usavršavam u tom pravcu. Ovo ne znači da dižem ruke od muzike, već da ću paralelno raditi na svim poljima na kojima sam uspješan, pa će vrijeme pokazati kuda će me put odvesti i koji je moj ‘krajnji put’”, kaže Bjeković i ne krije da se uželio autorskog rada.

“Dosta toga čeka na red da bude obrađeno. Već razmišljam o novim pjesmama i želim da budem mnogo produktivniji na polju muzike. Do tada, želim da poručim da uživate u ovom novom projektu koji će do kraja mjeseca biti objavljen”, obećava on.