OBRADIO TRADICIONALNU PJESMU

Poslušajte "Još ne sviće rujna zora" u izvedbi Luke Radovića

“Nakon nastupa na manifestaciji "Cetinjani svom gradu" i velikog aplauza koji je išao nakon svake završene strofe, dobio sam neku vrstu potvrde da bi trebalo da obradim ovu pjesmu na svoj način", kaže Radović
2667 pregleda 0 komentar(a)
Luka Radović, Foto: Privatna arhiva
Luka Radović, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski muzičar Luka Radović objavio je obradu stare crnogorske pjesme “Još ne sviće rujna zora”.

“Ovu kompoziciju smatram našom najljepšom izvornom pjesmom. S punim pravom mogu reći da je ovo nezvanična himna Crne Gore. To je pjesma jezive tišine, pjesma stradanja, gubitka, pa i nesrećne ljubavi. Sve najteže emocije su protkane u stihovima ove pjesme. Ujedno, ovo je možda i najslikovitija kompozicija koju Crna Gora ima u svom etno opusu”, kaže za Vijesti Radović.

Kako kaže, nije ovo jedina izvozna pjesma koju voli da zapjeva.

“Volim i da slušam i da izvodim u nekom svom maniru, jer ipak nijesam pjevač koji je vokalno usmjeren na ovu vrstu muzike. Pored toga što sam porastao uz pop i rok muziku, baš veliki dio djetinjstva sam proveo na selu. A na selu se bez Ksenije Cicvarić, Branke Šćepanović, Šukrije Serhatlića, Mirka Rondovića, Nikole Karovića i mnogih drugih nije mogao zamisliti ni dan. Pored naših, crnogorskih, volim izvorne pjesme Kosova, Sjeverne Makedonije”, otkriva Radović.

Reakcijama na njegovu obradu numere “Još ne sviće rujna zora” je zadovoljan, pa će nastaviti sa sličnim projektima.

“Nakon nastupa na manifestaciji "Cetinjani svom gradu" i velikog aplauza koji je išao nakon svake završene strofe, dobio sam neku vrstu potvrde da bi trebalo da obradim ovu pjesmu na svoj način. Uz Vladimira Maraša koji je odsvirao klavir, Mihu Radonjića - gitara, Tanju Ševaljević Bogdanović - violina, Maju Antić - violončelo i prateće vokale Milenu Janković i Evu Papović ova pjesma je dobila novu dimenziju. Naravno, ovo je početak projekta vezanih za obrade crnogorskih pjesama. Već se snima "Sejdefu majka budjase", a duet sa Brankom Šćepanović se privodi kraju”, zaključuje Radović.