POVRIJEDILI MU AUTORSKA PRAVA

Bregina pjesmu za reklamu ih koštala 80.000 eura

Sud je utvrdio da je Heajneken, koji je vlasnik Karlovačke pivare, bez odobrenja autora koristio autorsko muzičko djelo Gorana Bregovića "Bitanga i princeza"
1551 pregleda 1 komentar(a)
Goran Bregović
Goran Bregović
Ažurirano: 25.11.2019. 17:47h

Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je presudu po devet godina staroj tužbi kojom je Goran Bregović tražio naknadu štete od Karlovačke pivare, odnosno Hajnekena, zbog neovlašćenog korišćenja njegovih muzičkih djela.

Prema presudi, koju je prošle nedelje potvrdio Visoki trgovački sud, Hajneken će Bregoviću morati da isplati 80,7 hiljada eura, plus zatezne kamate, prenosi portal Seebiz.

Sud je utvrdio da je Heajneken, koji je vlasnik Karlovačke pivare, bez odobrenja autora koristio autorsko muzičko djelo Gorana Bregovića "Bitanga i princeza".

Hajneken je muziku koristio u sklopu marketinške kampanje "Karlovačko live 2007", a pjesmu su preradili, odnosno sinhronizovali u TV i radio spot i postavili reklamni sadržaj na zvaničnu internet službenu stranicu karlovačko.hr.

Na taj način su, zaključio je sud, povrijedili vlasničko pravo autora.

Bregović je zbog povrede autorskog prava tužio i za druge pjesme koje su bile javno izvođene u okviru kampanje "Karlovačko live 2007.' od 1. novembra do 31. decembra te godine, ali je sud taj zahtjev odbio.