Izazov je pisati novu muziku

Roni Beraha violončelista sastava Istanbul night priča o novom albumu “Laila” i priznaje šta ga je inspirisalo da napiše kompoziciju “Noćna zvezda”
402 pregleda 0 komentar(a)
Istambul night, Foto: Privatna arhiva
Istambul night, Foto: Privatna arhiva

Zrenjaninski bend “Istanbul night” objavio je na proljeće drugi album “Laila”, a kompozicije sa ovog projekta od nedavno su dostupne na platformama među kojima su Deezer i Amazon music. Ova sastav njeguje sefardsku muziku pod uticajem raznih žanrova, a predvodi ga violončelista Roni Beraha. Njihov izraz predstavlja kulturno-muzičko putovanje od Mediterana do Balkana. Počeli su kao duo, da bi kasnije u svoj zvuk uključili i perkusije, pa su danas članovi ovog trija pored Berahe koji je autor muzike i aranžmana još i Marko Čokulov - gitara i muzički producent snimaka i Vladimir Stojković - perkusije.

Bend inspirisan posjetom Istanbulu, nakon koje su i dali naziv ovom sastavu, i upoznavanjem sa “Sufi muzikom” i starim instrumentima Turske, razvio je uzbudljiv, autentičan izraz zahvaljujući sopstvenim razmišljanjem o porijeklu koje sa sobom nosi bivstvovanje u našem regionu, a sve to se može čuti i na kompozicijama sa albuma “Laila”. Više o bendu, kao i o novom projektu za Vijesti priča Roni Beraha...

Muzika koju ste do sada radili je nesvakidašnja za našu scenu i nosi poruku modernog multietničkog suživota. Kakve su kompozicije koje su se našle na novom albumu?

Nastavljam sa muzikom koja nosi istu poruku, koja je i dalje autentična u odnosu na produkcije i van scena u regionu.

Njegujete sefardsku muziku koju kombinujete sa raznim drugim žanrovima. Postoji li neki muzički pravac sa kojim sefardska muzika ipak čini najbolju simbiozu?

Da, neke sefardske melodije su dosta melanholične, dok su se neke opet pokazale kao da prirodno pašu tehnici violončela, tako da bih rekao da je simbioza odlična sa zvukom i kapacitetima violončela.

U aranžmanima ima dosta uticaja i etno-džeza i savremene muzike. Koliko je teško da sve ono što znate i umijete pretočite u kompozicije?

Izazov je pisati novu muziku, takođe je prelijepo otkrivati nešto novo u sazvučjima, ritmovima u kombinaciji zvukova instrumenata.

Album “Laila” objavljen je ove godine, a odskora se može preslušati i preko platforme Deezer. Kako uopšte intrumentalna muzika nije toliko popularna kod nas, kakve su rekacije na nove kompozicije?

Novi album “Laila” je dostupan od skora na platformama Deezer, Amazon music, Google play, Spotify. Reakcije ljudi iz branše su da je ono štzo radimo autentično, interesantno i to mi je podstrek za dalje. Pozivam ljude kojima ovo što govorim zvuči interesantno da potraže album na ovim platformama i poslušaju muziku, potraže youtube kanal “Istanbul night” gdje imamo pet videa, dva u kombinaciji muzike i plesa, našu Facebook stranicu i moju stranicu na Instagramu, gdje takođe imam nešto kratkih live videa. Ljubitelji CD-a mogu poručiti preko Facebook stranice Istanbul night prvi i novi album oba, po promotivnoj cijeni od osam eura. Inače, albumi se obično nude na prodaju posle koncerata. Našem bendu je prelijepo bilo prošle godine na džez festivalu u Petrovcu, kao i na nastupu u klubu Sejdefa koji je bio krcat, sjećam se, prošle godine. Nadam se da ćemo doći 2020. kod vas u Crnu Goru ponovo da sviramo.

Od deset melodija, koliko sadrži album, pet su obrada sefardskih kompozicija. Koliko je bilo teško izabrati one kojima ćete dati novo ruho?

Prvenstveno sam ih odabrao zbog melodijske ljepote, onda zbog toga što pogoduju izvedbi na violončelu i na kraju, u prevođenju nekih tekstova pjesama sam našao interesantnu priču koju pričam na koncertima.

Među pet autorskih kompozicija koje su se našle na projektu je i „Noćna zvezda” (The night star) za koju Vas je inspirisala migrantska kriza. Ovo je jedina Vaša kompozicija koja ima i tekst, znači li to da je samo melodijom bilo teško dočarati priču i probuditi emociju u slušaocima?

The Night Star je još uvijek projekat koji treba da se realizuje u potpunosti, kao angažovana umjetnost koja treba da skrene pažnju na fenomen migracija, pogotovo onih sa Bliskog istoka u Evropu. Projekat će biti realizovan kao animirani muzički video sa muzikom koja otvara album. Svakako je inspiracija novih kompozicija bio upravo Bliski istok otuda i naziv “Laila” što na hebrejskom znači noć.

Bonus video: