50. GODIŠNJICA RADA

Ovacije u milanskoj Skali za Plasida Dominga

Ovaj jubilej u Skali obilježen je u godini kada su američke operske kuće otkazale Domingove zakazane koncerte poslije izvještaja AP-a da ga je više od 20 žena optužilo za seksualno uznemiravanje ili neprikladno ponašanje
468 pregleda 0 komentar(a)
Plasido Domingo, Foto: BETA/AP
Plasido Domingo, Foto: BETA/AP

Operska zvijezda Plasido Domingo (78) dočekan je ovacijama na gala koncertu povodom 50 godišnjice rada u milanskoj Skali, a on je uzvratio rijetkom serenadom publici.

Domingo je stajao sam na bini sa tri žute ruže i bez muzičke pratnje otpjevao omiljenu špansku melodiju "Non Puede Ser".

Do tada su izvođači koji su sa njim nastupali, hor i orkestar, već izveli dva bisa poslije više od pola sata aplauza i ovacija publike koja je ustala na noge, što je rijetko u Skali. On je za treći bis na binu izašao sam.

Sedamdesetosmogodišnji Domingo je bio vidno dirnut tim prijemom i u jednom trenutku je poljubio binu gdje je prvi put nastupio 7. decembra 1969. u glavnoj ulozi u operi "Ernani" Đuzepea Verdija.

On je ukupno pjevao 135 puta na bini u Skali, u 22 opere.

Ovaj jubilej u Skali obilježen je u godini kada su američke operske kuće otkazale Domingove zakazane koncerte poslije izvještaja AP-a da ga je više od 20 žena optužilo za seksualno uznemiravanje ili neprikladno ponašanje.

Domingo je negirao te navode i poslije perioda ćutanja tek je nedavno počeo da daje intervjue izabranim publikacijama pred nastupe u Evropi.

U intervjuima je rekao da se uvijek ponašao kao džentlemen i da nikad nije zloupotrebio svoj uticaj. On je takođe rekao da namjerava da nastavi da nastupa bar dok ne ispuni zakazane koncerte koje ima do kraja 2021. godine.

U SAD su svi njegovi planirani koncerti otkazani ali u evropskim operskim kućama i među evropskim obožavateljima naišao je na ogromnu podršku, i svi zakazani koncerti su zadržani.

Mnogi koji su prisustvovali sinoćnjem nastupu usredsrijedili su se na kvalitet, posebnu boju njegovog glasa i govorili kako je nemoguće da neko spolja zna šta se dogodilo između Dominga i onih koje ga optužuju.

"Jako sam impresionirana. Domingov glas je i dalje nevjerovatan kada vidite koliko ima godina.To što se desilo sa njim i pokretom i ja (MeToo) u Americi je strašno. Svi mi moramo da odgovaramo u životu za naše ponašanje", rekla je Doris Papst (80), koja je u Milano doputovala sa grupom iz Baden Badena u Nemačkoj na ovaj gala koncert.