ČEKAJU NAJBOLJE PONUDE

Radimo lakše nego ikad i jedva čekamo da dođemo u Crnu Goru

Hrvatski krosover sastav St!llness vratio se na scenu poslije višegodišnje pauze i najavio novo izdanje
2074 pregleda 0 komentar(a)
Novi singl početkom godine: Grupa St!llness, Foto: Privatna arhiva
Novi singl početkom godine: Grupa St!llness, Foto: Privatna arhiva

Jedna od najpoznatijih hrvatskih krosover grupa sa jakom društveno i politički angažovanom porukom u tekstovima je zagrebački St!llness, koji je početkom ovog milenijuma u svojoj zemlji i okruženju stekao vjernu bazu fanova i svirao širom ex Yu prostora, između ostalog i na najvećim festivalima kao što su Exit, Seasplash, IN Music i drugi. Posljednji album koji nosi ime grupe objavili su 2012. i nakon toga napravili su višegodišnju pauzu u radu kojoj je sada došao kraj.

Sastav koji predvodi reper Ivan Jurić Yuri najavio je povratničke koncerte za narednu godinu, kada će objaviti i novi album na kojem rade, a nadaju se svirkama u regionu i konačno prvom gostovanju u Crnoj Gori.

“Jedva čekam da dođemo kod vas, volio bih što prije da se to desi i zato bih poručio svakome ko je zainteresovan da se slobodno javi”, kaže Yuri u razgovoru sa “Vijestima”.

On je objasnio i kako je došlo do ponovnog okupljanja sastava koji iza sebe ima četiri studijska i jedan demo album.

“Realno, grupa se nikad nije ni raspadala, nego je jednostavno svako imao u svom privatnom životu stvari za odraditi, stvari za sažvakati iznutra i dok se to nije sve sleglo nismo aktivno radili. Cijelo to vrijeme smo bili u kontaktu, razmjenjivali ideje i želje da opet zasviramo i sad kad je došlo svakome malo lakše vrijeme u privatnom životu, nastavak rada je bio logičan”, ocijenio je on.

Nadate li se i imate li već zakazane nastupe van Hrvatske?

Još nemamo definitivno dogovoreno, ali smo u pregovorima za najveće festivale u regionu. Nama se ne žuri nigdje, imamo dovoljno posla u studiju sad sa novim singlovima, imamo bukirana dva samostalna koncerta - u Splitu i Zagrebu početkom februara i još nešto za ljeto po Hrvatskoj. Čekamo najbolje ponude i uporedo radimo svoj posao, pa kad se dogodi, biće.

Kakav je osjećaj ponovo zasvirati zajedno?

Super. Energija na probama je odlična, kao i u studiju, svi jedva čekaju da ponovo sviramo pred publikom i ne mogu biti zadovoljniji nego što jesam.

Kako ide rad na novom materijalu, što možemo da očekujemo i kad?

Pola procesa je gotovo. Rad teče glatko, začudo, jer smo uvijek bili u fazonu da svako vuče na svoju stranu i onda bi to nekako rezultiralo gotovom pjesmom. Sad je, čini mi se, lakše nego ikad i baš me to na pozitivan način čudi i veseli. Prvi singl će izaći početkom iduće godine, drugi najvjerovatnije na proljeće, treći na jesen i tako, korak po korak.

Poznati ste po kombinaciji više žanrova, kako odlučujete koji gdje da iskoristite, što da iskombinujete?

Naš krosover žanrova je nastao tako što smo se u startu svi složili oko pet, šest generalno različitih izvođača koji su nam zajednički uticaji, koje smo voljeli da slušamo u formativnim godinama. To miksovanje žanrova u početku nije bilo jednostavno, pogotovo što su mediji tražili da se izjasnimo što mi zapravo sviramo... Sad su se navikli. A kako pada odluka ne mogu tačno da kažem. To se kod nas nekako prirodno događa, nema nekog generalnog pravila. Pjesme nastaju jedna za drugom kako nam dođe i to je to.

Sa druge strane vas karakterišu i društveno angažovani tekstovi. Koliko vam je ta angažovanost i dalje bitna?

Nije nikad niko sebi zacrtao u glavi da nam je to bitno. Takve teme su dosta osjetljive i ljudi se lako hvataju za njih, ali onaj ko je naš rad pratio intenzivno i slušao svaki album zna da su socijalne teme na njima jednako zastupljene kao i sve ostale. Te teme su prisutne i dalje kao i prije, možda su prije čak bile i malo intenzivnije. Što se tiče novog materijala, mislim da je taj osvrt na društvene pojave sad malo drugačije upakovan. Više nije onako direktan, ali sve će biti jasno kad izađu nove pjesme, čućete. Inspiracija zavisi od raspoloženja i onoga što se dešava u privatnom životu mene kao tekstopisca, kao i u mojoj bližoj okolini. A sad to ide malo lakše jer ne čitam više filozofske knjige i ne učestvujem u takvim raspravama. Zapravo ih se klonim, jer me zaboli glava, a i dešava se da sagovornici nisu baš dobronamjerni.

Preporučujemo za Vas