Mlada Nikšićanka nastupa na koncertima Zdravka Čolića

U Nikšiću je završila Osnovnu muzičku školu “Dara Čokorilo”, smjer udaraljke, i bila u prvoj generaciji učenika koji su učili sviranje bubnjeva. Ali i prva djevojčica bubnjarka u Crnoj Gori. Iako je bilo onih koji su smatrali da djevojčice i bubnjevi ne idu zajedno, Ksenija je pokazala da je u gradu piva i roka to itekako moguće
9943 pregleda 1 komentar(a)
Ksenija i bubnjevi su se srodili, Foto: Privatna arhiva
Ksenija i bubnjevi su se srodili, Foto: Privatna arhiva

Zdravko Čolić „puni“ beogradsku „Arenu“, obara rekorde po broju rasprodatih koncerata, a „vatru“ dodatno „podgrijava“ Dragoljub Đuričić sa svojim bubnjarima i bubnjarkama, pošto su tu i tri dame među kojima i jedna Nikšićanka, Ksenija Gredić. Mlada bubnjarka, koja u Beogradu u pauzi između kolokvijuma i ispita, živi u ritmu „kako bubanj kaže“, priča za „Vijesti“ o tome šta to bubnjevi imaju a drugi instrumenti ne, kakav je osjećaj dijeliti scenu sa Đuričićem, odakle ona u svijetu rudarstva.

“Za mene je muzika, iz ove perspektive, jedan vid relaksacije, a bubnjeve sam izabrala iz prostog razloga što zaokupljuju najveću pažnju publike”.

A pažnja je tim veća kada palice u rukama drži jedna djevojka koja je sa bubnjevima počela da se druži 2011. godine.

U Nikšiću je završila Osnovnu muzičku školu “Dara Čokorilo”, smjer udaraljke, i bila u prvoj generaciji učenika koji su učili sviranje bubnjeva. Ali i prva djevojčica bubnjarka u Crnoj Gori. Iako je bilo onih koji su smatrali da djevojčice i bubnjevi ne idu zajedno, Ksenija je pokazala da je u gradu piva i roka to itekako moguće.

“Sigurno da svaki instrument ima neku svoju čar, ali mene je bubanj ‘kupio’ mnogim čarima. Prvenstveno to što zahtijeva savršenu koordinaciju ruku i nogu. Čim sam počela da idem u muzičku školu i savladala prve korake, znala sam da će to biti jedna od mojih ljubavi”.

Sa Čolićevog koncerta
Sa Čolićevog koncerta(Foto: Privatna arhiva)

I nije pogriješila. Ona i bubnjevi su se srodili, srasli i krhka djevojčica brzo je pokazala da sa njom nema šale.

“Svirala sam u dva benda i to je sve potrajalo nekoliko godina. Ljudi su odlično reagovali jer im je bilo simpatično da djevojka svira bubnjeve. Primala sam brojne kritike i komplimente, prvenstveno od svog profesora, međutim jedna od pohvala koju bih izdvojila je kada me je jedan bubnjar na Lake festu, na kojem sam nastupala sa bendom, predstavio članovima svog benda riječima – ‘ova mala će biti odlična’”.

Nije pogriješio, jer da nije odlična ne bi je Đuričić zvao da se priključi njegovim bubnjarima.

“Najponosnija na sebe sam bila kada sam sa svojim bendom osvojila drugu nagradu na takmičenju crnogorskih rok bendova”, priznaje mlada bubnjarka koja je sviranje počela “skidajući” poznate hitove AC/DC.

Iako ne može da izdvoji nijednu pjesmu kao posebnu, mnogo se ne dvoumi kada treba da odgovori na pitanje ko su joj najdraži bubnjari.

“Thomas Lang, Buddy Rich i Ian Paice, kojeg sam nedavno imala priliku uživo da čujem”. Ksenija u Beogradu studira na Rudarsko-geološkom fakultetu i sa osmijehom kaže da bubnjevi i ruda nemaju nijednu dodirnu tačku, a da je za izbor fakulteta “kriv” porodični biznis.

“Ne sviram aktivno već dvije godine i nastupam isključivo kada mi to fakultetske obaveze dozvole. Mnogo toga je i ‘zarđalo’ pa sada učim”, smješeći se kaže Ksenija.

Našla je da “uči” baš na koncertu Zdravka Čolića i sa bubnjarima Dragoljuba Đuričića. A novi “ispit” imaće već narednog vikenda kada popularni Čola ima još dva koncerta u “Areni”. I kada će ponovo jedna od tri bubnjarke biti Ksenija.

“Osjećaj je bio sjajan i veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da sarađujem sa takvim ljudima kakvi su u Dragoljubovom bendu”.

Bonus video: