Dr Dre muzičar sa najvećom zaradom u protekloj deceniji

Čuveni reper i producent nije mnogo radio tokom posljednjih deset godina, ali ga to nije spriječilo da osvoji vrh Forbes liste kao najbogatiji muzičar
3184 pregleda 0 komentar(a)
Dr  Dre, Foto: Mike Coppola
Dr Dre, Foto: Mike Coppola

Čuveni američki reper Dr Dre, nije objavio album od 2015. godine, a na turneji nije bio još od početka milenijuma. Posljednji veliki uspjeh ostvario je 2009. godine, kada je gostovao na Eminemovom singlu “Crack a Bottle” koji se našao na vrhu top lista. Ipak to nije spriječilo ovog repera i producenta da se nađe na prvom mjestu Forbesove liste muzičara sa najvećom zaradom u protekloj deceniji. Naime, njegovo bogatstvo procjenjuje se na oko 950 miliona dolara, od čega je nekih 20 odsto zaradio zahvaljujući svojoj Beats kompaniji koja je fokusirana na proizvodnju slušalica, a sa kojom je ostvario saradnju sa Apple kompanijom 2014. godine. Ova saradnja donijela je Dr Dreu tri milijarde dolara.

Druge muzičke zvijezde koje su se našle na listi, zaradile su svoj novac na tradicionalan način.

Među njima je i pjevačica Tejlor Svift, koja je druga po zaradi u posljednjih deset godina sa ukupno 825 miliona dolara. Iako na početku decenije nije imala dovoljno godina da u Sjedinjenim Američkim Državama kupi legalno alkohol, ubrzo je imala dovoljno novca da kupi bilo koju fabriku za proizvodnju alkoholnih pića. Ona je ujedno i prva na listi najplaćenijih žena u svijetu muzike u posljednjoj deceniji.

Tejlor Svift
Tejlor Svift(Foto: Reuters)

Za njom slijedi pjevačica Bijonse, čije se bogatstvo procjenjuje na 685 miliona dolara. Nakon grupe Destiny’s Childe, pokrenula je samostalni projekat koji se pokazao i više nego uspješnim. Supruga repera Džej Zija zaradila je svoj novac pretežno turnejama na kojima su svi koncerti bili rasprodati, ali i prodajom nekoliko platinastih albuma. Bijonse je svoj novčanika napunila i saradnjom sa velikim brendovima kao što su Adidas i AT&T, koji su je izabrali za zaštitno lice.

Bijonse
Bijonse(Foto: Instagram)

Na četvrtom mjestu Forbesove liste nalaze se članovi U2 sastava, koji su pojedinačno od svog posla zaradili 675 miliona dolara u proteklih deset godina. Za njihov lični budžet najzaslužnija je turneja “360” koja je počela 2011. godine. Zahvaljujući tom nizu koncerta sastav je samo tada zaradio od prodaje karata 700 miliona dolara, a kada se ta svota prilagodi inflaciji, može se dodati još stotinu miliona na ukupan iznos. Ovo je turneju “360” učinilo najuspješnijom u svijetu muzike ikad.

Diddy možda nije prvi na listi najbogatijih muzičara, ali će u Forbesu ostati upamćen po drugom rekordu - kao osoba koja se pod najviše različitih imena našla na više lista najbogatijih. Tokom posljednje decenije reper i producent je ukupno zaradio 605 miliona dolara. Više novca na njegov bankovni račun slilo se zahvaljujući kupovini sopstvene votke, nego od snimanja muzike i nastupa.

“Svega” 40 miliona manje, za deset godina zaradio je britanski muzičar ser Elton Džon, koji se našao na šestom mjestu. Osim zahvaljujući autorskim pravima i koncertnim nastupima on je do 565 miliona dolara došao i zahvaljujući tome što je u Vegasu imao svoje stalne nastupe.

Elton Džon
Elton Džon(Foto: AP)

Manje od svoje supruge, koja je na trećem mjestu, zaradio je Džej Zi. Dok je Bijonse svoj novac pretežno zaradila nastupima i pjesmama, reper je svoje bogatstvo uvećao dobrim biznis odlukama. Tokom proteklih deset godina osnovao je nekoliko kompanija, među kojima je i muzička striming platforma, a nije škodilo ni to što je često nastupao i na koncertima Bijonse. Tako je Džej Zi došao do konačne svote od 560 miliona dolara. Osmo mjesto na ovoj Forbesovoj listi zauzeo je Pol Makartni, uz kojeg stoji i komentar: “Nema Beatlesa - nema problema”. Daleko od svjetske popularnosti sa svojim bendom, Makartni je uspio da sa svojom solo karijerom ostvari impresivnu zaradu u posljednjih deset godina, konkretno 535 miliona dolara. Njegovi nastupi su bili rasprodati, a čak je uspio i da osvoji prvo mjesto na američkim top listama, što mu je posljednji put pošlo za rukom 2982. godine.

Pjevačica Kejti Peri, našla se tek na devetom mjestu sa 530 miliona zarađenih dolara. Ona je u drugoj polovini posljednje decenije nešto “agresivnije” počela da zarađuje novac, pa je u pet godina imala čak dvije turneje koje su joj donijele devetocifrenu zaradu. Za razliku od Forbesovih lista najbogatijih u drugim profesijama, gdje su žene gotovo uvijek i trostruko manje plaćene, pa zarađuju i znatno manje, u svijetu muzike polovi su gotovo izjednačeni. Tako je deseto mjesto zauzela još jedna žena, i to Lejdi Gaga. Ona je tokom posljednjih deset godina zaradila okruglo 500 miliona dolara. Gotovo sav novac koji je zarađen stigao je od prodaje albuma i singlova, kao i brojnih koncerata za koje se tražila karta više. Neznatna svota stigla je od saradnji sa raznim brendovima, kao i od snimanja filma “A Star Is Born” koji joj je donio Oskara.

Za godišnje Forbesove liste koristi se metodologija prikupljanja informacija o zaradi od juna jedne do juna druge godine, a koriste se podaci dobijeni kompanija Captiv8, SocialBlade, Pollstar i insajdera iz određene profesije. Kada su u pitanju muzičari, informacije se dobijaju od podataka o turnejama sa Pollstar sajta, kao i Nielsen stranice na kojoj se objavljuju podaci o prodaji albuma i singlova. Takođe, Forbes često koristi informacije dobijene od menadžera, agenata, a nerijetko i od samih zvijezda. Od konačne cifre zarade ne oduzima se iznos koji su muzičari dužni da plate porez, pa je ovo često znalo da napravi probleme određenim poznatim ličnostima. Tako se jedne godine izraelska manekenka Bar Rafaeli našla u nevolji, nakon što ju je Forbes svrstao na listu najbogatijih manekenki, a ispostavilo se da za sav taj zarađeni novac nije platila porez. Takođe treba naglasiti da Forbes za potrebe sastavljanja liste najbogatijih muzičara u protekloj deceniji, ne računa posthumne zarade. U suprotnom, Majkl Džekson bi se našao na prvom mjestu. Zapravo, nasljednici kralja popa zaradili su 2,37 milijardi dolara u protekloj deceniji, što je vrednije od njegovog imanja koje su naslijedili, a koje se procjenjuje na 1,7 milijardi.

Ono što su istakli iz Forbesa je i pozitivna promjena kada je u pitanju raznovrsnost liste. Ne smao da je na decenijskoj listi podjednak broj žena, već su od deset mjesta samo tri zauzela bijeli muškarci. Tri repera, odnosno producenta su se našla na listi, a takođe većinu nisu zaradili od muzike već dobrim poslovnim odlukama.

“Dobre melodije imaju puno toga zajedničkim sa sjajnim idejama. I jedne i druge se pamte zauvijek. Bilo da je u pitanju pjesma ili biznis, ili rješenje za neki problem, za mene je to sve ista stvar - umjetnost”, pojasnio je za Forbes Bono koji se našao na četvrtom mjestu liste. Još jedna zanimljiva lista koju je Forbes objavio krajem godine bila je i ona o najvećim godišnjim zaradama uz pomoć Youtube platforme, a na kojoj dominiraju djeca. Prvo mjesto pripalo je Anastaziji Radinskoj iz Rusije, koja boluje od cerebralne paralize. Iako su doktori pojasnili da je malo vjerovatno da će ikada moći i da govori, njeni roditelji su odlučili da se ne predaju, a njen napredak su snimali i kačili na poseban kanal na Youtubeu. Jedan od videa, napravljenog u zoološkom vrtu imao je 767 miliona pregleda, što automatski donosi i novac, pa je petogodišnja Radinska zaradila za godinu dana 18 miliona dolara, što je čini najmlađom na ovoj listi.

Ipak, na vrhu Forbesove liste našao se Rajan Kaji, koji je bogatiji za 26 miliona dolara. Osmogodišnji influenser postao je popularan zahvaljujući žanru “otvaranje poklona” - tako je pred svojim auditorijumom otvarao svoje poklone i komentarisao ih. Kaji se na Youtubeu pojavio 2015. godine, a do 2019. dostigao je nivo zvijezde sa sopstvenim dječjim kanalom Rajanov svijet koji broji 23 miliona pratilaca.

“Youtube je najpopularnija dadilja na svijetu”, pojasnio je Ejal Baumel, izvršni direktor kompanije Yoola, koja je specijalizovana za digitalne zvijezde. On dodaje da video klipovi sa djecom imaju u prosjeku tri puta više pregleda nego bilo koji drugi, a prema studiji Pew, čak 81 odsto roditelja djece ispod 11 godina im dozvoljava da gledaju Youtube. Zato i ne čudi što su se na listi najbogatijih Youtubera pored Rajana i Anastazije našlo i pet “gejmera” odnosno igrača popularnih igara poput Minecrafta i Fortnitea.

Na drugom mjestu je Dude Perfect sa zarađenih 20 miliona dolara, koji ima 30-ak godina i igra se sa dječjim igračkama, dok četvrto mjesto dijele Ret i Link (17,5 miliona dolara) koji snimaju izazove sa hranom, poput isprobavanja ljutog čipsa.

Ono što je očigledno je da su Youtube video klipovi samo početak. Rajan je ubrzo dobio i svoje brendirane igračke i odjeću, a njegove proizvode zainteresovani mogu kupiti u najvećim lancima marketa u Americi kao što su Target i Walmart, a mogu se naručiti i preko Amazona. Emisije o njemu mogle su se vidjeti na kanalu Nickelodeon i striming platformi Hulu.

Sa druge strane Anastazija je dobila šestocifreni sponzorski ček od brendova Dannon i Legoland, koji će lansirati liniju igračaka i mobilnih igara inspirisanih njenim likom, a naredne godine biće objavljena i knjiga. Ona se zahvaljujući ovoj zaradi prošle godine preselila iz Rusije na Floridu, a njene roditelje niko ne može kriviti što su je “unovčili” sa ciljem da joj omoguće bolji život.

Ipak, Youtube kompanija trenutno radi na potencijalnom limitiranju dječjih kanala, zbog optužbi za kršenje prava djece na internetu. Prvi korak u ovome će biti zabrana reklama sa proizvodima koji su namijenjeni djeci i ta odluka stupa na snagu već početkom ove godine. Takođe, prema novim pravilima pri pretrazi na Google platformi među rezultatima se neće pojavljivati video-klipovi sa dječjih kanala. Sve ovo bi tokom godine moglo umanjiti zaradu mladih Youtubera.

Bonus video: