Pjesme snimim iz ljubavi prema muzici

Nenad Ćeranić krajem februara predstaviće novi singl “Veruj u sebe” na Beoviziji, a tvrdi da mu je žao što nema više pop festivala
858 pregleda 0 komentar(a)
Nenad Ćeranić, Foto: Privatna arhiva
Nenad Ćeranić, Foto: Privatna arhiva

Kantautor Nenad Ćeranić učestvovaće ove godine na srpskom izboru za predstavnika na Eurosongu. Nakon diskografske pauze koja je uslijedila nakon objavljivanja albuma, Ćeranić je riješio da se na muzičku scenu vrati na velika vrata, pa će ovi singl predstaviti krajem februara na Beoviziji.

Kako kaže, iako će prvoplasirani predstavljati Srbiju na Eurosongu, motiv za prijavljivanje na ovom festivalu mu nije bila pobjeda, već je želio da se prisjeti perioda kad su upravo ovakve manifestacije bile odličan način da se promoviše nova pjesma.

“Pobjeda mi nikada na festivalima nije bila imperativ, ipak ako dođe dobro je došla. Šalu na stranu, u ovo vrijeme kada nema pop festivala, kada je mejnstrim neki muzički Frankenštajn, Beovizija mi se ukazala kao sjajno mjesto da promovišem pravu pop muziku”, objašnjava Ćeranić.

Numera “Veruj u sebe” koju će izvesti na Beoviziji nije rađena namjenski za ovo takmičenje.

“Kompletnu pjesmu, dakle, kompoziciju, tekst i aranžman potpisujemo moj kolega i čuveni producent Alek Aleksov i moja malenkost. Pjesma je nastala ranije, ali smo je prilagodili prema standardima Eurosonga, tačnije uklopili smo sve u tri minuta. Dok smo producirali numeru nismo slijepo pratili trenutne trendove u muzici, već smo se vodili čistom emocijom.Tekst je drugačiji, predstavlja životnu poruku oca svome sinu”, otkriva Ćeranić.

Prije desetak godina kada je Ćeranić počinjao karijeru, muzičarima je bilo mnogo lakše da predstave svoj rad jer je na prostoru ex-Yu postojalo desetak pop festivala. Danas je, i sam tvrdi pop pjevačima mnogo teže da njihove pjesme dođu do publike jer se muzika svela na Youtube preglede.

“Youtube nije pravo ogledalo popularnosti i to je skoro dokazao Zdravko Čolić napunivši rekordnih šest Arena, a njegov najgledaniji klip broji svega nekoliko miliona. Mislim da je Youtube jedna velika šarena laža. Za promociju kvalitetne muzike odgovorna je država i mislim da smo tu zakazali gledajući, na primjer, Hrvatsku ili Sloveniju koji puno više podstiču autore kvalitetne muzike, a šundu ne daju mjesta na nacionalnoj frekvenciji”, ističe Ćeranić, dodajući da su nekada festivali pop muzike bili sjajno mjesto za promociju novih autora i vokala.

“Žao mi je što pop festivala više nema. I sam početke vežem za takmičenja jer je moje prvo javno pojavljivanje kao autora i izvođača bilo na Radijskom festivalu sa pjesmom ‘Nek’ padaju kiše’, koja se i danas istim žarom sluša kao i prije skoro petnaest godina”, prisjeća se Ćeranić.

Nakon albuma “Uvertira” koji je objavljen pod etiketom izdavačke kuće “Goraton” 2008. godine, Ćeranić je objavio nekoliko singlova. Dosta je angažovan kao autor, jer radi i za druge izvođače, pa od muzike, kako kaže, nikad nije odustao. Iako je od objavljivanja prvenca prošlo dvanaest godina, ne razmišlja da objavi album. “Pjesmu za sebe snimim iz čiste ljubavi prema muzici, nemam nekog pretjeranog finansijskog interesa. Ne planiram da te numere objedinim, osim eventualno kao neki best of, ali prije toga imam želju da uradim album sa kompletno novim pjesmama, ako bog da”, otkriva planove Ćeranić.

Kako je posvećen pisanju za druge, na pitanje šta je to što ti bude presudno da sa nekim otpočne saradnju, odgovara: “Uglavnom, kada uradim novu kompoziciju, imam sliku čiji bi senzibilitet pjesmi najviše odgovarao, pa tu ličnost pozovem u studio da je čuje. Mada, ima slučajeva i kada pjesma neplanirano ode kod izvođača koji se zadesi u studiju, dok se ista izrađuje. Takve situacije najviše volim jer, ipak ništa nije slučajno”, smatra on i objašnjava da nije teško raditi za druge izvođače jer je bitno da se autor srodi sa senzibilitetom izvođača.

Nije mu strano ni da napisane pjesme na zahtjev izvođača prepravi.

“Što se izmjena pjesme tiče, gotovo ih uvijek ima, ali u procesu izrade aranžmana, kako bi se što bolje istakla energija i emocija izvođača”, otkriva on.

Bonus video: