Dečak: Neće biti praznog hoda

Bend “Vatra” u 2020. godinu uplovio sa kadrovskim promjenama, sastav je napustila klavijaturistkinja Irena Celo-Cega, no to im ne smeta da rade na novim pjesmama
1425 pregleda 0 komentar(a)
Bend “Vatra”, Foto: Mare Milin
Bend “Vatra”, Foto: Mare Milin

Hrvatski bend “Vatra” ovu godinu započeo je sa promjenama u samom sastavu. Naime, bend je napustila klavijaturistkinja Irena Celo-Cega koja je bila ujedno i prateći vokal frontmenu Ivanu Dečaku.

Bend je o “kadrovskoj promjeni” svoje fanove obavijestio putem Fejsbuk stranice.

“Sve smo stvarali zajedno, iz ničega u nešto, dovoljno veliko za klince iz Virovitice. Hvala ti što si više od 20 godina svog života uložila u porodično muzičko gospodarstvo - Vatru”, napisao je Dečak na službenoj stranici benda, a povodom povlačenja oglasila se i Irena: “Bila je apsolutna privilegija živjeti i svirati sa momcima više od pola mog života. Nosim ih u srcu sa svim uspomjenama koje dijelimo, uvijek ću biti ponosna na sve što smo postigli i navijam za njih dalje. Budući je stvaranje muzike s vremenom postala potreba, nastavljam se igrati s njom, kao što se nastavljaju i naša dugogodišnja prijateljstva, to su temelji koje ne tresu nikakve životne okolnosti”, poručila je Irena.

“Vatra” već ima novog klavijaturistu koji će zakazane koncerte raditi sa njima, a o Ireninom napušanju benda za “Vijesti” pričao je Dečak.

“Irena je odlučila da okrene neku novu stranicu svoga života. Osim muzikom, povezani smo i porodično, tako da smo zapravo i dalje u kontaktu. Njeno mjesto odmah je upotpunio Mihael Kurjančić, koji je Irenu mijenjao za vrijeme njenog porodiljskog, te je sa nama odsvirao sve naše akustik koncerte. Zbog toga ‘praznog hoda’ kad su u pitanju koncerti neće biti”, poručio je Dečak. Irena je bila jedina žena u postavi benda, kojeg pored Ivana čine Mario Robert Kasumović - bubanj, Robert Kelemen - solo gitara i Tomislav Šušak - bas gitara. Kako kaže, o Ireni su tokom njenog angažmana u bendu vodili računa. “Bili smo ravnopravni od samoga početka - ok u ranim danima pomagali smo joj oko opreme - a kasnije smo angažovali binske tehničare, vozača, tonca, tako da danas svako radi svoj dio posla”, objašnjava Dečak.

“Vatra” inače spada među rijetke bendove sa ex-Yu prostora koji do sad nije mijenjao postavu mnogo puta, pa sagovornik “Vijesti” tvrdi da nije teško “držati družinu na okupu”.

“Mi smo bend koji je nastao u malom gradu, znamo se čitav život, sve ovo što danas imamo stvorili smo zajedno. Volim reći da je Vatra muzičko porodično gospodarstvo, a za jednu porodicu, koliko god to ponekad bilo teško, najpametnije je da ostane na okupu”, smatra Dečak.

Irena svoj doprinos nije dala samo kao klavijaturstkinja benda, već i kao autorka, pa upravo ona potpisuje akustični singl koji je “Vatra” snimila sa Antonijom Šerić, numeru “Pitanje i odgovor”.

“Vatra” je protekle godine proslavila 20 godina na sceni, a upravo je pomenuti singl bio posljednji koji će promovisati sa albuma “Nama se nikud ne žuri”. Dečak je zadovoljan kako je publika šrihvatila duetsku numeru sa Tonkom. “Pjesma je tek krenula da se emituje. U pitanju je Irenina autorska pjesma, a pošto smo njen odlazak dogovorili drugarski, htjeli smo tu priču da zaokružimo upravo njenom pjesmom u etru”, priča Dečak.

Pored koncertnih aktivnosti koje su planirali za 2020. godinu, frontmen “Vatre” najavljuje da će se članovi benda posvetiti i radu na novim pjesmama. “Dio pjesama koje će se naći na novom albumu je već završen u potpunosti. Prošle sedmice smo ušli u studio sa našim producentima Jurom Ferinom i Pavlem Miholjevićem, te upravo usnimavamo prvi najavni singl. U planu je da ga publika uskoro čuje. Naime, nećete još dugo čekati na nove pjesme, prvi singl sa predstojećeg albuma biće predstavljen 21. februara i jedva čekamo da ga publika čuje”, ne krije Dečak.

Većinu Vatrinih pjesama upravo je napisao Dečak, a, kako tvrdi, ne bježe od toga da snime numeru koju je neko drugi za njih napisao. No, rijetki su oni koji mogu da pogode energiju benda, pa je i to razlog što je autor većine pjesama upravo Dečak.

“Kada bi mi neko donio pjesmu, čija bi me muzika i tekst osvojili na način da vjerujem u to što pjevam i sviram, ne bih s time imao nikakav problem i rado bih prihvatio tu pjesmu da je snimimo”, zaključuje Dečak.

Čovjek se uči dok je živ

Ivan Dečak od prve sezone hrvatskog talent šoua “The Voice” sjedi u mentorskoj fotelji. Iako niko od njegovih kandidata tokom svih ovih godina nije upisao pobjedu, Dečak je ponosan na njih. Ono čime se vodio je da izabere neobične vokale, a smatra da nije samo prva sezona bila dobra, već da su iz godine u godinu takmičari odlični.

“Imamo sreće da se u sve tri sezone, koliko je bilo do sada, prijavilo dosta interesantnih vokala. Za svoj tim sam od samog početka birao savršeno nesavršene vokale. Zato se usuđujem da kažem da su ove godine, upravo ti savršeno nesavršeni, bolji nego u sezonama prije”, smatra njihov mentor. Mlađe kolege teško je ocijeniti, a šta je ono čime se vodi kad bira kome će biti mentor, sagovornik Vijesti otrkiva:

“Mora se desiti ono nešto u tih minutu i po, koliko ih slušamo okrenuti leđima na audicijama. Teško je to objasniti riječima, ali tamo se u studiju to nešto uistinu može osjetiti. Po zanimanju i gledanosti šoua u Hrvatskoj, očito to osjete i gledaoci pored malih ekrana, na što smo svi zajedno jako ponosni”, ne krije Dečak, koji nije samo kao mentor imao priliku da svoje znanje podijeli sa mlađim kolegama, već i da i sam nešto nauči od njih.

“Čovjek uči dok je živ. Tako sam i ja druženje sa kandidatima iskoristio ne samo da im ukažem na greške, već da nešto naučim od njih”, priznaje muzičar.

Bonus video: