NA PORTALU "VIJESTI" SAZNALA ZA NOMINACIJU

Demirović: Singlovi su danas nužno zlo

Andrea Demirović sa pjesmom “Ja sam ti san” nominovana je za nagradu MAC u konkurenciji “alternativna pop pjesma”
2600 pregleda 3 komentar(a)
Andrea Demirović, Foto: Privatna arhiva
Andrea Demirović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.01.2020. 15:18h

Prošlogodišnjim nastupom na “Monteviziji” Andrea Demirović je numerom “Ja sam ti san” najavila zaokret u muzičkoj karijeri. No, nije samo pjesma bila drugačija od onih po kojima je Demirovićeva bila prepoznatljiva do tada, već se potrudila da i neobičnim scenskim nastupom, za koji je bio zadužen režiser Zoran Marković Zonjo, takođe skrene pažnju. Nekoliko mjeseci kasnije predstavljen je i spot koji je takođe probudio pozitivne reakcije, pa i ne čudi što je Andrea nominovana za jednu od nagrada na ovogodišnjem MAC-u.

Naime, sa pomenutom numerom i spotom, Andrea se našla u konkurenciji “izvođač atlernativne pop pjesme”, a već je prošla prvi krug glasanja.

“Baš sam na portalu Vijesti pročitala informaciju o nominaciji, koja me je prijatno iznenadila. Izuzetno mi je drago jer je struka prepoznala kvalitet pjesme i eto, MAC nominacija je samo potvrda da se krećem u pravom smjeru. Naravno, situacija da je pjesma došla do drugog kruga glasanja govori nešto, ali bez ikakve iluzije da bi mogla pobijediti u toj kategoriji. Recimo da sam jako zadovoljna što sam se našla u društvu Lene Kovačević, Senide, Sajsi MC, Sare Jo, Nena Belana i drugih izvođača koje cijenim”, ispričala je Vijestima Demirović, koja 27. januara ipak neće biti na samoj dodjeli u Štark areni. “Organizatori iz Beograda su me zvali na ceremoniju i jako sam im zahvalna na pažnji koju pružaju, no neću ići samo da bih se prošetala crvenim tepihom. Radije ću ipak tog dana svojim učenicima u muzičkoj školi poželjeti uspješno drugo polugodište”, otkriva ona.

Iako numera “Ja sam ti san” može da parira svjetskoj produkciji, za MAC nagrade nominovana je među alternativne pop numere. To što se danas mnogi muzički žanrovi miješaju, pa su takve i same nominacije za ovu regionalnu dodjelu, komentariše i Demirović:

“Čudne pjesme i izvođači se kod nas svrstavaju pod ‘pop’ kategoriju. Isti svakako više mirišu na folk, ali eto... Iz tog razloga razumijem tu kategorizaciju pod ‘alternativno’, mada se zapravo radi o čistom pop mainstrimu. Meni je drago što su moju pjesmu na taj način okarakterisali, jer je i to svojevrsna potvrda kvaliteta, ali opet sam i malo tužna jer je potvrda toga morala da dođe iz Beograda. Da ju je crnogorska publika registrovala na pravi način i poslala na Evroviziju, možda bismo sada govorili i o njenim većim uspjesima”, sigurna je Demirović.

To što je riješila da napravi zaokret u zvuku, kaže da nije bilo slučajno, a na pitanje koliko je tu ideju, kad svi teže da liče jedni na druge, teško ispratiti, odgovara:

“Zaokret se desio sa singlom ‘Pamti’, a ‘Ja sam ti san’ uspješno prati putanju kojom sam krenula. Nije mi teško da dođem do drugačijeg zvuka i stila, jer sam se okružila autorima koji me tamo guraju. To je, na kraju krajeva, i logično, jer privatno slušam tu vrstu muzike”.

Andrea je jedna od rijetkih crnogorskih pjevačica koja se može pohvaliti da iza sebe ima objavljen album. No, on je izašao davne 2006. godine. Od tada Demirovićeva objavljuje singlove, iako, kako kaže, nije odustala od ideje da opet objavi album.

“O albumu se stalno razmišlja, ali pitam se kako do njega doći kad već godinu i po dana imam pjesmu za koju ne mogu naći novac kako bih snimila spot i prezentovala je na pravi način. Singlovi su danas nužno zlo. Posebno frustrirajuće je da sam u posljednje dvije godine objavila samo dva singla iako postoji mnogo materijala koji čuči kod kuće da bude realizovan”, otkriva ona. No, i pored loša situacije koja prati pop izvođače, Andrea ne odustaje, već ima planove i za 2020. godinu.

“Plan je da se više pjeva i snima, a manje filozofira na temu kako se teško baviti muzikom u Crnoj Gori”, zaključuje ona.

Eurosong aktivira domaće autore i izvođače

Numeru “Ja sam ti san” Andrea je izvela na prošlogodišnjoj Monteviziji na kojoj je pokušala da izbori plasman za Eurosong. Takmičenje je završila kao trećeplasirana, no kad je ovo veliko takmičenje u pitanju, Demirovićeva ima iskustva. Naime, bila je predstavnica Crne Gore na tom takmičenju 2010. godine. Ipak, deset godina kasnije, Crna Gora neće imati predstavnika na ovom takmičenju.

“Potpuno shvatam rukovodstvo RTCG-a koje je bilo obeshrabreno prošlogodišnjim plasmanom. Ne pomaže tu mnogo ni crnogorska publika koja je po pravilu hejterski raspoložena prema tom takmičenju. Ipak, mislim da je jako bitno da se i dalje tamo pojavljujemo, jer aktivira domaće autore i izvođače da nešto proizvode, a da ne pričam o osjećaju ponosa kad se na ekranu pojavi crnogorska zastava među svim onim drugim zastavama evropskih zemalja. Činjenica, da često priča o Evroviziji i našim predstavnicima tamo uspije da zasijeni dnevno-političke teme, govori u prilog tome da to ima smisla ispratiti”, smatra Demirović.