Mlada zvijezda trijumfovala u sve "velike četiri" kategorije

Pet Gremija za Bili Ajliš na svečanosti u "kući koju je sagradio Kobi"

Ceremonija održana u Stejpls centru u Los Anđelesu domu LA Lejkersa, posvećena je legendi NBA lige i Lejkersa, koji je poginuo u padu helikoptera
4552 pregleda 0 komentar(a)
Mladoj pop zvijezdi pripalo je pet nagrada, Foto: AP
Mladoj pop zvijezdi pripalo je pet nagrada, Foto: AP

Mlada pop zvijezda Bili Ajliš veliki je dobitnik na rano jutros završenoj 62. dodjeli muzičkih nagrada Gremi - pripalo joj je pet nagrada, uključujući nagrade u četiri glavne kategorije.

Ceremonija održana u Stejpls centru u Los Anđelesu domu LA Lejkersa, posvećena je legendi NBA lige i Lejkersa Kobiju Brajantu, koji je tog dana poginuo u padu helikoptera.

APp
Omaž Brajantu u "Stejpls centru"(Foto: AP)

Osamnaestogodišnja Ajliš trijumfovala je u sve "velike četiri" kategorije - pjesma godine, ploča godine, album godine i najbolji mladi umjetnik. Ona je najmlađa umjetnica kojoj je to pošlo za rukom od početka dodjele nagrada, i prva od Kristofera Krosa 1981.

Gremi za album godine osvojila je za njen početni album "When We All Fall Asleep, Where Do We Go", koji je snimljen u njenom porodičnom domu u Los Anđelesu, prenosi BBC.

"Nikad nisam mogla da zamislim da će mi se ovo desiti. Ja sam odrasla gledajući sve vas", rekla je ona kada je izašla na binu da primi prvu nagradu večeri.

Njen stariji brat Finijas O'Konel takođe je osvojio nagradu za producenta godine za njegov rad na njenom albumu. Rekao je da su snimili album kod kuće zato što je on najkreativniji tamo gdje mu je najudobinije.

Drugi veliki pobjednici večeri su bili Lil Nas X koji je osvojio nagradu za video godine za "Old Town Road" i reperka Lizo, koja je dobila tri Gremija uključujući za najbolji pop solo nastup za njen hit "Truth Hurts".

Lizo kao velika favoritkinja sa osam nominacija takođe je osvojila nagradu za R&B nastup za "Jerome" i za najbolji album savremene urbane muzike za "Cuz I Love You".

Lizo je otvorila ceremoniju i sa domaćicom večeri Ališom Kiz odala počast košarkaškoj zvijezdi Kobiju Brajantu koji je poginuo ranije tog dana u Kaliforniji.

"Večeras je za Kobija", objavila je Lizo kada je počela ceremonija prije nego što je otpjevala "I'm crying 'cos I love you".

Poslije njenog nastupa Ališa Kiz je izašla na binu i pozvala publiku da misle na Brajantovu porodicu.

"Danas su Los Anđeles, Amerika i cijeli svijet izgubili heroja", rekla je Kiz i zatim otpjevala "It's so Hard to Say Goodye" u pratnji soul grupe Boys II Men.

Još nekoliko drugih izvodjača odalo je počast poginuloj košarkaškoj legendi tokom ceremonije.

Četrdesetjednogodišnji Brajant je poginuo juče u udesu helikoptera sa svojom trinaestogodišnjom ćerkom i još sedam osoba. Ališa Kiz je rekla da svi sada osjećaju tugu.

Dominacija Bili Ajliš i u manjoj mjeri Lizo na ceremoniji Gremi 2020. ukazuje na pažnju datu novim muzičkim tendencijama i poigravanjem sa tradicionalnim kategorijama. Takođe će umiriti kritičare koji su smatrali da se na Gremi nagradama posljednjih godina prednost davana muškim i bijelim umjetnicima.

Pored omaža Kobiju Brajantu, na sinoćnjoj ceremoniji odata je pošta dvijema muzičkim zvijezdama - Princu i reperu Nipsiju Haslu.