Medijski haos je gori od cenzure

Sastav “Mikrokozma” privodi kraju rad na drugom albumu, koji je najavljen singlom “Zapadni balkon”
955 pregleda 0 komentar(a)
Mikrokozma, Foto: Facebook
Mikrokozma, Foto: Facebook
Ažurirano: 28.01.2020. 10:19h

Crnogorski sastav “Mikrokozma” skoro je završio rad na pjesmama koje će se naći na drugom studijskom albumu. Prema riječima frontmena Nikole Tomića novi album biće nazvan “Ulicom slobode”, a sadržaće devet pjesama.

“Pola života sam proveo u Podgorici, a pola u Bijelom Polju. I ijedan i drugi grad imaju Ulicu slobode i meni je upravo ta ulica bila glavni doživljaj glavnog grada kada sam se preselio. Rado se sjećam tog perioda, Boćara, Kluba vozača, a do tih lokala sam dolazio kroz Ulicu slobode”, prisjeća se Tomić.

Kako je sastav “Mikrokozma” poznat i po društveno angažovanim tekstovima, upravo naziv albuma “Ulica slobode” može da se tumači na više načina.

“Želimo da život živimo slobodno, a onome ko konzumira našu muziku je doživljaj naših pjesama lična stvar. Nekome je ono što radimo blisko, nekome ne i svako poruke iz pjesama doživljava na drugačiji način”, objašnjava Tomić.

Iako su jedan od rijetkih crnogorskih bendova čiji su tekstovi i društveno angažovani, sagovornik Vijesti otkriva da do sada u medijima nijesu bili cenzurisani zbog toga.

“Nikada ni u jednom mediju do sada nijesmo bili zvanično cenzurisani, međutim s obzirom da u medijima vlada takav haos, mislim da je to mnogo gore od cenzure. Jedino za šta smo čuli bile su te seoske priče kako je neko komentarisao našu muziku, no to nam i nije bitno. Danas muzika u medijima toliko nije ni bitna ni zastupljena, čini mi se da se nekad rad muzičara mnogo više cijenio. Danas se muzika doživljava na drugačiji način i potpuno je u drugom planu”, smatra sagovornik Vijesti.

Pored društveno angažovanih tema, rado u svojim kompozicijama obrađuju i one ljubavne, a o čemu će sve pjevati na novom albumu Tomić otkriva:

“Naše su ljubavne priče ispričane na neobičan način, nekako su oporije. Kad je motiv lijep, onda to bude sočno, no kad opisujemo patnju onda to bude oporo. Takođe neizbježne su i društveno angažovane teme, prosto je to neki naš osvrt na ono što se dešava oko nas”.

Album je, kako kaže, skoro završen, a ostalo je još da se uradi miks, a i ovoga puta biće objavljen pod etiketom Dallas recorda koji je izdao i njihov album prvijenac. “Imamo dogovor još od prošlog albuma sa Dallasom tako da nijesmo ni tragali dalje za izdavačima. Oni su nas podržali još tada i zaista smo srećni što su stali iza nas”, tvrdi Tomić. Upravo zahvaljujući činjenici da je album objavila kuća Dallas records, “Mikrokozma” je imala priliku da se kroz nastupe predstavi publici širom regiona. Vrata crnogorskim bendovima polako se otvaraju, a sagovornik Vijesti smatra da to dosta zavisi i od samih muzičara.

“Dosta je i do samih izvođača jer treba sjesti u kombi, obilaziti gradove i svirati. Da smo i sami bili ažurniji suguran sam da bismo imali veći broj svirki i na taj način bolje predstavili album. No, mi ipak nijesmo. Dobro je kad iza sebe imate izdavačku kuću i ne morate da tragate ko će objaviti album, i čini mi se da se po tom pitanju vrata otvaraju. Znam dosta bendova koji svoje materijale šalju izdavačkim kućama, e sad nešto zadovolji kriterijume pa bude objavljeno, nešto ne”, kaže Tomić.

Potrudiće se da neke pjesme proprate i spotovima.

“Nadam se da ćemo spot snimiti ubrzo, ali ne vjerujem da ćemo imati još najavnih singlova. Mislim da ćemo kad bude gotov album ponuditi publici na preslušavanje u potpunosti, kako bismo imali kompletnu sliku. Takođe će isti biti objavljen i na CD-u”, zaključuje Tomić.

Muzika ne treba da bude hermetična

Kao najavni singl albuma prije nekoliko mjeseci objavljena je numera “Zapadni balkon” kao protest betonizaciji Podgorice, no nije to jedina pjesma sa albuma koju je publika imala prilike da čuje. “Na svirkama izvodimo pjesme sa našeg albuma koji treba da bude objavljen, a za sada publika najbolje reaguje na dva singla. U pitanju su ‘Parada’ i ‘Jabirač’. Najbolje je kad je bend aktivan i kroz svirke ima interakciju sa publikom. Ne treba se zatvarati da muzika bude hermetična, već ona mora biti komunikacija sa onim ko je sluša”, smatra Tomičić.

Bonus video: