Who See: Gledanost se ne može postići uz teške teme

Član dua Who See Dejan Dedović Dedduh smatra da je nagrada za pop kolaboraciju sa Sergejem Ćetkovićem na manifestaciji MAC došla zasluženo, ali i zašto nijesu osvojili priznanje u nominaciji za hip hop pjesmu
1179 pregleda 0 komentar(a)
Deduh, Smoke Mardeljano i DJ Mono, Foto: Privatna arhiva
Deduh, Smoke Mardeljano i DJ Mono, Foto: Privatna arhiva

Klapa Who See tokom svoje dugogodišnje karijere može se pohvaliti velikim brojem priznanja i nastupa, a jedini su iz Crne Gore uspjeli da osvoje i MTV nagradu za najboljeg regionalnog izvođača. Voli ih publika širom ex-YU prostora o čemu svjedoče i nedjeljama prve pozicije na top-listama. Ova godina počela je priznanjima i to na nedavno održanoj muzičkoj manifestaciji MAC gdje su u konkurenciji najbolja pop kolaboracija sa pjesmom “Pusti probleme”, koju su snimili sa Sergejem Ćetkovićem, osvojili najveći broj glasova, a takođe su i nastupili na ovom muzičkom šou.

Dedović sa MAC nagradom
Dedović sa MAC nagradom(Foto: Privatna arhiva)

“Utisci su sjajni, počev od organizacije, izgleda, zvuka, svjetla, prostora, velikog broja poznatih ličnosti na jednom mjestu... Mislim da je upravo zahvaljujući svakom segmentu o kojem su vodili računa ova manifestacija bila veoma uspješna. Ovo je jedini televizijski šou koji se organizuje na ex-YU prostorima u ovom formatu i zaista je bilo odlično. Što se tiče nagrade za pop kolaboraciju, mislim da je bila zaslužena s obzirom na to da je definitivno ta pjesma sa Sergejem bila najbolja u toj konkurenciji nako da je opravdano donijela nagradu”, smatra Dejan Dedović Dedduh, član dua Who See.

Saradnja sa Ćetkovićem trebalo je da se ostvari mnogo prije nego što je snimljen singl “Pusti probleme”.

“Naime, imali smo u planu da nam Sergej bude gost na prošlom albumu, i poziv za saradnju je došao s naše strane. Međutim, to se tada nije desilo jer nijesmo mogli da uklopimo obaveze. Ipak, bitno je da smo na kraju uspjeli da ostvarimo plan i snimimo pjesmu koja za cilj ima da oraspoloži ljude kad je čuju, a sudeći po reakcijama publike na istu, mislim da smo uspjeli”, kaže Dedduh.

Sa singlom “Đedovina” koji je obilježio proteklu godinu bili su nominovani u konkurenciji najbolja hip hop pjesma, no, nijesu prošli u drugi krug.

“Upravo u toj konkurenciji našli smo se sa pjesmom ‘Đedovina’ koja je jedna ozbiljna priča. Volim kad ljudi kažu da vole naš rad, pjevaju naše pjesme, no ipak sam svjestan činjenice da je to preteška tema za ovaj televizijski šou. Treba biti realan, ako se ta numera uporedi sa nekim našim ranijim pjesmama među kojima su ‘Nemam ti kad’, ‘Đe se kupaš’ realno je da se nijesmo nadali da ćemo sa tako obiljnom temom osvojiti nagradu. Ipak, ona je otišla u prave ruke jer Smoke Mardeljano je pravi predstavnik naše branše i zaista je bio u toj konkurenciji najbolji”, siguran je Dedduh.

Iako “teške teme”, smatra, nijesu za ovakve manifestacije, tvrdi da reperi kroz svoj rad treba da se bave i takvim temama.

“Za ovakav šou je veoma bitna gledanost, a to se ne može postići uz teške teme. Na samoj dodjeli bilo je dosta miješanja žanrova da se bukvalno ne zna šta, đe i kome pripada, a i mi smo dobili nagradu za najbolji pop kolaboraciju iako je Sergejeva dionica pop, a mi smo našu odrepovali.

Svakako da kad je hip hop u pitanju i naše pjesme, bavili smo se i do sad, ali i bavićemo se ozbiljnim temama što preporučujemo i našim kolegama”, ističe Dedduh.

Sve je više mladih Jutjubera koji se, nakon što steknu popularnost koja se mjeri velikim brojem pregleda, upuste u estradne vode. Većina njih, kao muzički žanr upravo bira hip hop pravac.

“Jedino što je meni, kao roditelju zasmetalo je zašto mladi Jutjuberi dobijaju nagrade u jedan sat poslije ponoći. Svi prije muzike imaju neke druge početke, eto i ja sam krenuo kao fubaler. Međutim, ne smeta meni i trep, ni autotjun, već na ličnom nivou imam problem sa tim što se danas svako naziva reperom”, priznaje Dedduh.

Sve kolaboracije koje su do sada snimili bile su uspješne, no sagovornik Vijesti ističe da ih na narednom albumu neće toliko biti.

“Kod nas se ne zna nikad kad će se nešto desiti. Maksimalno se, kad radimo na albumu, prepuštamo kreativnosti i ne razmišljamo puno ko bi mogao da gostuje. Prosto se desi neka energija koja nas podsjeti do nekog izvođača.

Preliminarno, kad se dogovaramo svi prihvate da budu gosti, međutim, nekad je te saradnje nemoguće ostvariti zbog objektivnih razloga. Mislim da u posljednje vrijeme pravimo pjesme koje nijesu za saradnje, natko da sam siguran da na sljedećem albumu nećemo imati mnogo gostujućih imena”, zaključuje Dedduh.

Rade na novim pjesmama Who See

Novi, peti studijski album dvojca Who See najavljen je još prošle godine upravo singlom “Đedovina”, no, još nijesu završene sve pjesme.

“Za sada znamo samo za pet, šest pjesama da će se naći na albumu, ostalih 15-tak treba odabrati od 50-tak demo snimaka koje imamo. Kako sve to još nije gotovo, ne možemo ni sa preciznošću da kažemo kad će album biti objavljen, ali radimo na novim pjesmama”, otkrio je Dedduh.

Bonus video: